Valmentajan päivän Seurasydän on Marko Juvonen

#TARINA #UINTI 25.9.2020

Marko Juvonen on Nurmijärven Uinnin Vuoden Seurasydän ja hänet palkittiin Nurmijärven Uinnin hallituksen edustuksen toimesta 12.9.2020 K-Supermarket Syysuintien yhteydessä.

Suomen Uimaliitto on lanseerannut jäsenseuroilleen käytettäväksi uuden vuosittaisen huomionosoituksen Seurasydän-palkinnon edistääkseen kiittämisen kulttuuria ja arvostuksen osoittamista. Olympiakomitea on hyväksynyt palkinnon osaksi Seurasydän-kampanjansa toimintaa. Seura itse voi esittää yhtä palkittavaa vapaaehtoistoimijaa vuosittain.

Nurmijärven uinnin Seurasydän on valmentaja Marko Juvonen!

Juvosen, 28, elämäntapa on uintivalmennus. Juvonen kertoo, että hän on itse aikanaan uinut kilpaa 11 vuotta. Parhaimpina suorituksinaan hän mainitsee Nuorten SM-kilpailuiden yhdeksännen sijan sekä ikäkausimestaruusuinneissa useampi kahdeksan parhaan joukkoon sijoittuminen. Uintia hän treenasi parhaimmillaan 8 kertaa viikossa ja viikko sisälsi myös 2-3 saliharjoitusta. Hän siirtyi 18-vuotiaana oman uintiuransa jälkeen valmennuksen puolelle.

- Tuli kyllä yllätyksenä. Tietysti todella hyvät fiilikset, kun saa positiivista palautetta, Juvonen iloitsee.

Juvonen on toiminut valmentajana 10 vuotta ja on nuoresta iästään huolimatta kehittynyt ammattilaistason valmentajaksi. Juvonen opiskelee uintivalmentamista vapaa-ajallaan, verkostoituu taitavasti ammattilaisten kanssa - hän on esimerkiksi eri ulkomaanleireillä imenyt infoa niin Unkarin maajoukkuevalmentajilta Attila Selmeciltä ja Virth Balazsilta.

- Unkarilaisilta mielenkiintoisinta ja yllättävääkin oli huomata, miten tarkkaa ja yksilöllistä heidän tekemisensä on. He eivät juuri ryhmissä treenaa. Suomessa haaste on isot treeniryhmät. Pitäisi pystyä luomaan olosuhteita, jossa treenataan pienemmissä ryhmissä, Juvonen miettii.

Juvonen on valmentanut Nurmijärven Uinnissa, pienessä seurassa, useampia uimareita arvokisoissa mitaleille ja pistesijoille. Juvosen tapaa joko altaan päädystä Rajamäen Uimahallilla tai eri kisoissa valmentamassa uimareitaan. Ajan uhraaminen uintivalmennukseen kertoo suuresta intohimosta lajiin.

Oleellinen kysymys näin Valmentajan päivänä on, saavatko valmentajat riittävästi arvostusta Suomessa?

- Siinä vaiheessa, kun on jotain saavuttanut, saa arvostusta. Mutta ruohojuuritasolla ei välttämättä saa, Juvonen päättää.

Juvosen valinta huomioitiin myös paikallislehti Nurmijärven Uutisissa.

Asiasanat

Seurasydän