Maajoukkueet

 

Uinnin maajoukkuepolku

Uinnin maajoukkueiden ikärakenne muuttuu syksystä 2023 alkaen vastaamaan kansainvälisten kisojen ikäluokituksia. Nuorten sarjaan tulee mukaan tytöt 18 vuotta ja täten pojat ja tytöt tulevat olemaan tulevaisuudessa saman ikäisiä kaikissa nuorten sarjoissa niin kisoissa kuin maajoukkuissa.

Uimaliittovetoinen uimarin maajoukkuepolku alkaa varsinaisesti Juniorimaajoukkueesta (JRMJ), johon valitaan syksyisin 14-15 vuotiaita tyttöjä ja poikia. Tätä ennen uimari voi tulla valituksi Nuorisojoukkueeseen, joka ei kuitenkaan ole uimareiden nuoren iän vuoksi vielä maajoukkue. Tähän valittaan 13-vuotiaoita tyttö ja poika uimareita. JRMJ:n jälkeen uimareita valitaan seuraavasta kahdesta ikäluokasta Nuorten maajoukkueeseen (T ja P 16-17) ja heidän päätähtäin on aina kesäisissä Nuorten EM-uinneissa. Aikuisiiin siirryttäessa uimareille on tarjolla maajoukkuetoimintaa B- ja A-maajoukkueessa. Näihin joukkueisiin on aikarajat ja B-maajoukkueen rajat ovat hieman kevennetyt nuoremmille uimareille.

Uimarin maajoukkuepolun rinnalle on luotu lasten (syksystä 2021 alk.) ja nuorten (syksystä 2022 alk.) alueleiritykset. Näihin kootaan alueittain 11-12 vuotiaita lapsia yhteensä 150 hlö ja 13-15 vuotiaita nuoria yhteensä 124. Maajoukkuepolun leirityksiin valittuja uimareiat ei valita alueleirityksiin vaan uimari voi kuulua vain yhteen ryhmään/maajoukkueeseen.
 

Uintimaajoukkueiden toimintasuunnitelmat 

Maajoukkueiden toimintasuunnitelmat ovat osa Uimaliiton toimintasuunnitelmaa.


Materiaalia

- Huippu-uinnin vaatimuksia- kirja (2018) on tuotettu valmentajille uintivalmennuksen tueksi ja toimii myös osittain koulutusmateriaalina uinnin taso-koulutuksissa. Kirjaa voi tilata uimaliitosta tästä linkistä.

- Harjoittelumäärien keskiarvoja. Uimareilta kysytään leireille ilmoittautumisen yhteydessä harjoituskertoja ja -tunteja per viikko altaassa ja kuivalla. Näiden keskiarvot lapsista nuoriin kauden 2023-2024 tietojen mukaan on nähtävissä tästä linkistä