Uinti harrastuksena

Avainasia uintiharrastuksessa on uintitekniikan kehittäminen. Perusuimataidon jalostaminen uintitekniikan avulla tekee uimisesta kevyempää, nopeammin etenevää, nautittavampaa ja vähemmän tuki- ja liikuntaelimiä rasittavaa. Uintitekniikkaa kehitetään uimaseurojen valmennusryhmissä, etsi lähin uimaseurasi tästä! 

Pohjoismaisen uimataitomääritelmän mukaan uimataitoinen on henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Kilpauinnissa on tavoitteena uida mahdollisimman nopeasti tietty matka tietyllä tavalla. Eri uintilajeja ovat vapaauinti, selkäuinti, rintauinti ja perhosuinti. Sekauinti on lajina näiden yhdistelmä ja koostuu edellä mainituista neljästä lajista, jotka uidaan järjestyksessä perhosuinti, selkäuinti, rintauinti ja vapaauinti, kutakin neljäsosa sekauintimatkan kokonaispituudesta.

Kuva: Timo Paakkanen

Kilpailut

Uintikilpailuja käydään lyheyllä radalla (25 metriä) ja pitkällä radalla (50 metriä). Lisäksi kilpaillaan avovesiuinnissa, jolloin olosuhteina ovat luonnonvedet ja matkat tuntuvasti pidempiä, olympialajina 10 kilometriä. Uintikilpailuissa matkat vaihtelevat 25, 50, 100 ja 200 metrin välillä kaikissa lajeissa. Vapaauinnissa matkoina on tämän lisäksi 400, 800 ja 1500 metriä. Sekauintimatkat ovat 100 (vain 25 m altaat), 200 ja 400 metriä. Vapaauintilajeissa säännöt sallivat myös muun lajin uimisen kuin perinteisesti nopeimman uintilajin, eli krooliuinnin (yleisesti vapaauinti).

Viestilajeissa uidaan pääsääntöisesti 4x50, 4x100 ja 4x200 metrin kilpailuita, viestijoukkueeseen tarvitaan tällöin neljä uimaria. Vapaauintiviestissä kaikki osuudet uidaan vapaauintia, sekauintiviestissä lajien järjestys puolestaan eroaa henkilökohtaisista sekauintimatkoista, sekauintiviestissä järjestys on selkä-, rinta-, perhos- ja vapaauinti.

Kilpailuissa lähtö tapahtuu lähettäjän antaman äänimerkin mukaan starttijakkaralta, lukuunottamatta selkäuintia, jossa kilpailijat komennetaan altaaseen ennen lähtömerkin antoa.

Uintikilpailuihin pääsee yleensä uimaan kunhan seuraedustus sekä lisenssi ovat kunnossa. Kansallisiin mestaruuskilpailuijin, kuten Rollo-uinnit, Ikäkausimestaruusuinnit ja Suomen mestaruusuinnit on pääsyn edellytyksenä tietty tulosraja. Maajoukkuetoimintaan valitaan mukaan suoritusten perusteella.

Jos ikää on jo kertynyt tarpeeksi, eli vähintään 25 vuotta, voi tavoitteellista uintiharrastusta harrastaa masters-sarjoissa.

Etsi uintikilpailuja kilpailukalenterista!

Harrastaminen

Uintia voi harrastaa myös ilman kilpailemista. Tässä hyvä tavoite on oman uintitekniikan jatkuva kehittäminen. Uimaseuroissa on myös harrasteryhmiä, joiden tavoitteena ei ole kilpailutoiminta, vaan harrastaminen sosiaalisessa ympäristössä.