Aluevalmennusjärjestelmä


Uinnin aluevalmennusjärjestelmä on luotu alun perin osana vuoden 2023 ajalle saatua Opetus- ja kulttuuriministeriön lasten- ja nuorten valmennus- ja koulutustoiminnan kehitystoiminnan hanketta.
Uimaliiton tavoitteena vuonna 2024 on kasvattaa alueellista toimintaa jo aiemmin perustettujen toimien: Alueleirityksen sekä yläkoululeirityksen rinnalle.

Uintiin palkattiin 1.9.2023 yhteensä neljä uinnin aluevalmentajaa neljälle eri alueelle: Etelä-Suomi, Keski- ja Itä-Suomi, Länsi- ja Varsinais-Suomi sekä Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi. Tavoitteena on vuoden 2024 loppuun mennessä saada palkattua viides aluevalmentaja tukemaan Hämeen ja Kaakkois-Suomen toimintaa

Uinnin aluevalmennusjärjestelmän tavoitteena on tukea ja kehittää uintiurheiluseurojen sekä valmentajien toimintaa kansallisen tason seuratyössä. Aluevalmentajien työaika on 20h/kk, jolla pyritään toiminnan ensimmäisessä vaiheessa kartoittamaan seurojen sekä valmentajien tarpeita, sekä toteuttamaan jokaisella alueella 1-tason valmentajakoulutus keväällä 2024.

UINNIN ALUEVALMENTAJAT:

Etelä-Suomi:
Petteri Paatos
petteri.paatos@uimaliitto.fi

Keski- ja Itä-Suomi:


Länsi- ja Varsinais-Suomi:


Pohjanmaa ja Pohjois-Suomi:
Sami Aaltomaa
sami.aaltomaa@uimaliitto.fi


Häme ja Kaakkois-Suomi:

 

ALUEELLINEN 1-TASON VALMENTAJAKOULUTUS

Kaikilla viidellä alueella järjestetään uinnin 1-tason valmentajakoulutus aluevalmentajien ja mahdollisesti koulutuspäällikön toimesta.

Alueiden koulutusaikataulut:

 

 

HARJOITETTAVUUSKARTOITUS-TESTI

Uinnin harjoitettavuuskartoitus -infon tallenne (27.11.2023)

Aluevalmennusjärjestelmän yhtenä tavoitteena on kartoittaa IKM-ikäisten yleisen urheilullisuuden tasoa. Tätä varten tehdään yhteistyötä Suomen Olympiakomitean kanssa, ja toiminnassa hyödynnetään OK:n harjoitettavuuskartoitus- testiä. Testi pyritään pilotoimaan vielä vuoden 2023 loppuun mennessä. Tavoite on saada kotimaisten kansallisten uimareiden testitulokset Uimaliiton urheilutiimin sekä aluevalmentajien tietoon tulevaisuuden kehitystoimia varten.

Harjoitettavuuskartoitus-testi on erinomainen työkalu valmentajille seurata kuivan maan harjoittelun kehittymistä helpolla ja yksinkertaisella testillä urheilijoille sekä nähdä onko sillä vaikutusta myös lajikehitykseen niin harjoittelussa kuin kilpailuissakin.

Harjoitettavuuskartoitus-testi on käytössä jo nyt testipatterina mm. urheiluakatemioihin, sekä yläkoulun liikuntaluokille.

Datan keräyksen tavoitteena on saada selkeämpi kuva nykytilanteesta IKM-ikäisten uimareiden kuivan maan harjoittelutasosta. Dataa käsitellään luottamuksellisesti Uimaliitossa vain uintiurheilun kehityspäällikön, Uimaliiton urheilutiimin sekä aluevalmentajien kesken.
Tulosten tarkastelussa ei katsota yhdenkään urheilijan yksittäisiä tuloksia, vaan tulosten analysointi tehdään alueittain, ikäsarjoittain sekä sukupuolittain.

Altalöytyvään tuloslomakkeeseen riittää siis vain tieto urheilijan alueesta, iästä sekä sukupuolesta tehtyjen testitulosten lisäksi.

TESTILOMAKKEET JA OHJEET:

Uinnille räätälöidyn testituloskortin löydätte TÄSTÄ

Harjoitettavuuskartoitus-testin ohjeet sekä suoritusvideot löydätte TÄSTÄ


Uimaliitto haluaa korostaa, ettemme pakota yhtään seuraa tai valmentajaa osallistumaan datan keräykseen ja lähetykseen Uimaliittoon, mutta toivomme, että mahdollisimman moni seura ja valmentaja tähän osallistuu. Näemme tässä mahdollisuuden kehittää laajassa yhteistyössä suomalaista uintia seuraavalle tasolle.

TESTITULOSTEN LÄPIKÄYNTI JA RAPORTOINTI

Testitulokset käydään läpi 4x vuodessa, noin kolmen kuukauden välein. Tulokset analysoidaan ja kokonaisuudesta tehdään alueellinen raportti valmentajille 4x vuodessa oman alueen aluevalmentajan toimesta. Samassa teams-keskustelussa pyritään kehittämään yhdessä malleja toiminnan kehittymiselle ja sitä kautta IKM-ikäisten tulosten parantamiselle niin altaassa kuin kuivalla maalla.

Harjoitettavuuskartoitus-testiä on tarkoituksena laajentaa vuoden 2024 aikana lajitesteihin myös altaassa. Tähän työhön toivomme laajaa keskusteluyhteyttä seuroilta ja valmentajilta siitä mitkä lajitestit olisivat tätä toimintaa tukemaan parhaat mahdolliset.

 

Lisätietoja:
Uintiurheilun kehityspäällikkö
Juha Turunen
juha.turunen@uimaliitto.fi
+358 40 5427566