Maajoukkueet

Vesipallon maajoukkuetoiminnan kehittäminen on käynnissä ja kehittämisen kautta pyritään yhtenäistämään käytänteitä ja taktiikoita maajoukkueiden sisällä ja välillä, sekä löytämään synergiaetuja seuravalmennuksen ja maajoukkuevalmennuksen välillä. Maajoukkuetoiminnan kehittämisestä vastaa urheilutoimenjohtaja, ja kehittämistiimiin kuuluvat alkuvaiheessa U-15 ja U-17 maajoukkuetiimit. Maajoukkuetoiminnan kehittämisessä on mukana myös FINA- ja LEN -tuomareiden edustus.

Ideana maajoukkuepelaajien valinnassa on se, että valmentajan käytettävissä on potentiaalisesti ja menestysennusteeltaan parhaat pelaajat kuhunkin tapahtumaan tai kilpailuun ja Suomen joukkueiden parhaimpia pelaajia pelaa maajoukkueessa. Roolijaoltaan kokonaisuus on suunnilleen seuraava:

  • Maalivahteja 2 kpl (vähintään yksi päätoiminen)
  • Senttereitä 2 – 3 kpl
  • Kovia heittäjiä
  • Kovia puolustajia
  • Kovia ja periksiantamattomia työntekijöitä kentällä
  • Keskittyminen yhteispeliin
  • Oikealla asenteella varustettuja vesipalloilijanuoria
  • Oikeilla pelipaikoilla oikeat pelaajat

Vesipallon seuravalmentajia on kevään 2019 U-17 -ikäisten EU Nations -turnauksen jälkeen neuvottu keskittymään vesipalloilijoiden harjoittelussa erityisesti seuraaviin asioihin: 1) Fyysisen voiman kehittäminen, 2) pallonkäsittely, 3) taktisen osaamisen kehittäminen, sekä 4) pelin nopeuttaminen. Tätä kautta saamme rakennettua seuravalmennuksen tuella sellaista joukkuetta jolla on myös mahdollisuuksia menestyä kansainvälisissä turnauksissa.

Käytännössä maajoukkuekarsintaan osallistuvan pelaajan (ja pelaajan perheen) on huomioitava, että samalle pelipaikalle saattaa hakea useampi pelaaja. Vaikka pelaaja olisi lupaava omassa seurassaan, saattaa juuri hänen paikkaansa hakea usea pelaaja. Näin ollen moni lupaava pelaajakin saattaa jäädä pois maajoukkueringistä. 

 


Huipulle tähtäävän vesipalloilijan polku

Vuonna 2016 valmistui vesipalloilijan polku. Se on viitekehys huipulle tähtäävän nuoren urheilijan uralle. Polku on koottu julisteen muotoon ja sen työryhmässä ovat toimineet Pekka Natunen, Teppo Lehtinen, Helena Piksilä, Peter von Weissenberg, Sari Viljanen, Reija Häkkinen, Alexander Värä, Mika Wikström ja Ippe Natunen.

Lataa polkujuliste tästä (pdf)