Maajoukkueet

Vesipallon maajoukkuetoiminnan kehittäminen on käynnissä ja kehittämisen kautta pyritään yhtenäistämään käytänteitä ja taktiikoita maajoukkueiden sisällä ja välillä, sekä löytämään synergiaetuja seuravalmennuksen ja maajoukkuevalmennuksen välillä. Maajoukkuetoiminnan kehittämisestä vastaa vesipallon lajikoordinaattori, ja kehittämistiimiin kuuluvat alkuvaiheessa U-15 ja U-17 maajoukkuetiimit. Maajoukkuetoiminnan kehittämisessä on mukana myös FINA- ja LEN -tuomareiden edustus.

Syksyn aluksi toteutetaan maajoukkueiden karsintaleiri. Hakuilmoituksessa todetaan seuraavasti: "Maajoukkuevalmentajat toivovat seuravalmentajien lähettävän avoimelle karsintaleirille joukkueestaan 5 – 7 sellaista pelaajaa,  ja jotka seuravalmentajat näkevät potentiaalisiksi maajoukkue-edustajiksi. Pelaajien tulisi olla eri rooleissa pelaavia (senttereitä, maalivahteja, hyviä puolustajia, hyviä hyökkääjiä, hyviä heittäjiä, oikeakätisiä ja vasenkätisiä jne.). Maajoukkuevalmentajat toivovat myös että maajoukkueleirelle tullaan tosissaan eikä pelkästään ”koska se on hyvää treeniä”. Pelaajia leirille toivotaan jokaisesta seurasta. Ensimmäisen leirin jälkeen pelaajamäärä tipahtaa 16-20 pelaajaan, koska tällä määrällä pystyy pelaamaan ja tekemään tehokkaampaa harjoitusta. Jos pelaaja ei tule hyväksytyksi maajoukkueen harjoitusrinkiin syksyllä, voi hän silti hakea mukaan kun kevään haku avataan marras-joulukuussa."

Ideana maajoukkuepelaajien valinnassa on se, että valmentajan käytettävissä on potentiaalisesti ja menestysennusteeltaan parhaat pelaajat kuhunkin tapahtumaan tai kilpailuun ja Suomen joukkueiden parhaimpia pelaajia pelaa maajoukkueessa. Roolijaoltaan kokonaisuus on suunnilleen seuraava:

 • Maalivahteja 2 kpl (vähintään yksi päätoiminen)
 • Senttereitä 2 – 3 kpl
 • Kovia heittäjiä
 • Kovia puolustajia
 • Kovia ja periksiantamattomia työntekijöitä kentällä
 • Keskittyminen yhteispeliin
 • Oikealla asenteella varustettuja vesipalloilijanuoria
 • Oikeilla pelipaikoilla oikeat pelaajat

Vesipallon seuravalmentajia on kevään U-17 -ikäisten EU Nations -turnauksen jälkeen neuvottu keskittymään vesipalloilijoiden harjoittelussa erityisesti seuraaviin asioihin: 1) Fyysisen voiman kehittäminen, 2) pallonkäsittely, 3) taktisen osaamisen kehittäminen, sekä 4) pelin nopeuttaminen. Tätä kautta saamme rakennettua seuravalmennuksen tuella sellaista joukkuetta jolla on myös mahdollisuuksia menestyä kansainvälisissä turnauksissa.

Käytännössä syksyn maajoukkuekarsintaan osallistuvat pelaajan (ja pelaajan perheen) on huomioitava, että samalle pelipaikalle saattaa hakea useampi pelaaja. Vaikka pelaaja olisi lupaava omassa seurassaan, saattaa juuri hänen paikkaansa hakea usea pelaaja. Näin ollen moni lupaava pelaajakin saattaa jäädä pois maajoukkueringistä. Jos jatkoon ei pääse, ei kuitenkaan ole syytä harmistua. Kuten jo hakukirjeessä mainittiin, "jos pelaaja ei tule hyväksytyksi maajoukkueen harjoitusrinkiin syksyllä, voi hän silti hakea mukaan kun kevään haku avataan marras-joulukuussa."

 

U-17 maajoukkue

U-17 maajoukkuetta valmentaa Karri Kukkonen. U-17 maajoukkue osallistui keväällä 2019 EU Nations Cupiin Tsekin Brnossa. U-17 maajoukkueen syksyn 2019 toimintasuunnitelma on seuraava:

 • Avoin karsintaleiri Jyväskylä 27.-29.9.2019
 • Valmistava 1 -leiri Eura 11.-13.10.2019 (15-18 pelaaja) leiri järjestetään yhdessä U-15 -ikäisten kanssa soveltuvilta osin) sis. mm. vesipallon sääntökoulutuksen yhteistyössä Suomen LEN- ja FINA -tuomareiden kanssa
 • Valmistava 2. leiri Eura 1.11-3.11.2019
 • PM-turnaus 15.-17.11.2019 Tukholma

 

U-15 maajoukkue

U-15 maajoukkuetta valmentavat Kim Johnsson, Miika Busk. Waltteri Villa toimii joukkueenjohtajana. U-15 maajoukkueen syksyn 2019 toimintasuunnitelma on seuraava:

 • Avoin karsintaleiri Eura 6.-8.9.2019
 • Valmistava 1 -leiri Eura 11.-13.10.2019 (15-18 pelaaja) leiri järjestetään yhdessä U-17 -ikäisten kanssa soveltuvilta osin) sis. mm. vesipallon sääntökoulutuksen yhteistyössä Suomen LEN- ja FINA -tuomareiden kanssa
 • Valmistava 2. leiri Eura 8.11-10.11.2019
 • PM-turnaus 15.-17.11.2019 Tukholma

 


Huipulle tähtäävän vesipalloilijan polku

Vuonna 2016 valmistui vesipalloilijan polku. Se on viitekehys huipulle tähtäävän nuoren urheilijan uralle. Polku on koottu julisteen muotoon ja sen työryhmässä ovat toimineet Pekka Natunen, Teppo Lehtinen, Helena Piksilä, Peter von Weissenberg, Sari Viljanen, Reija Häkkinen, Alexander Värä, Mika Wikström ja Ippe Natunen.

Lataa polkujuliste tästä (pdf)