Speedo Helsinki Swim Meet starttaa sunnuntaina

#UUTINEN #UINTI 26.3.2024

Matti Mattsson Dohan MM-uinneissa helmikuussa. Kuva: Bildbyrån

Uinnin kilpailukausi starttaa isosti tällä viikolla, kun sunnuntaina käynnistyy Speedo Helsinki Swim Meet. Kilpailut ovat järjestyksessään viidennet ja ne uidaan Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa 31.3–1.4.2024.

Kilpailuihin on ilmoittautunut ennätysmäärä uimareita, sillä mukana nähdään hurjat 726 uimaria 79 eri seurasta. Henkilökohtaisia startteja on yhteensä 2458, joista 397 on naisten ja 329 miesten. Ohjelmassa on lähes täysi olympiaohjelma kahden päivän aikana. Swim Meetissä on mahdollisuus alittaa aikarajoja Pariisin olympialaisiin.

Suomalaisuimarit odottavilla fiiliksillä viikonlopun kisoihin

Helmikuussa Dohan MM-uinneissa Pariisin olympialaisten A-rajan alittaneen Matti Mattssonin alkuvuoteen on MM-kisojen lisäksi kuulunut paljon kovaa treenaamista ja ajatukset on suunnattu jo kesään.

– Treenejä on väännetty hyvällä sykkeellä ja hyviä treenejä on saatu tehtyä. Dohan jälkeen pidin muutaman päivän vapaata ja nyt vauhti on taas päällä ja treeniruuvi kireällä, Mattsson avaa kuulumisiaan.

Päällimmäisenä hienona muistona Swim Meetistä porilaisella on vuoden 2021 kilpailut, joissa hän rikkoi kahdeksan vuotta vanhan 200 metrin rintauinnin Suomen ennätyksen. Tämän vuoden kisoista hän odottaa itseltään hyviä suorituksia ja positiivista tekemistä.

– Kova treenijumi on siellä päällä ja sinne ei herkistellä, mutta odotan hyvää meininkiä ja teknisesti onnistuneita uinteja. Toistoja tarvitaan alle ja sieltä niitä saadaan, Mattsson toteaa.

Tatu Tampereen Ida Hulkko nähtiin Mattssonin tapaan Dohan MM-uinneissa. Helmikuun arvokilpailuiden jälkeen hän on palannut kovien treenien pariin ajatuksena kesän arvokilpailut. MM-kisoissa viidenneksi 50 metrin rintauinnissa sijoittuneelle Hulkolle kuuluu hyvää ja hän suuntaa rennoin fiiliksin viikonlopun kisoihin.

– Ehdottomasti parasta Swim Meetissä on rento fiilis ja kilpaileminen seurakavereiden kanssa rintauintimatkoilla. Hyvänä muistona en erityisesti Veeran (Kivirinta) onnistuminen 100 metrin rintauinnissa pari vuotta sitten, Hulkko muistelee.

Tämän vuoden Swim Meetiin hän lähtee kovan treenin kautta ja tarkoituksena Hulkolla on kisata kaikilla rintauintimatkoilla ja hakea sitä kautta kovaa vauhtia. Hulkko kannustaa kaikkia tulemaan Märskyyn katsomaan kansainvälisen tason uintikarkeloita.

– Uinti on parasta livenä, joten rohkeasti vaan katsomaan, mikä meno kisaaltaassa on.

Ari-Pekka Liukkonen avasi kisakauden Jyväskylässä Aalto Winter Games -kisoissa, jossa hän ui SM-viesteissä. Speedo Helsinki Swim Meet toimii hänellä valmistavana kilpailuna kohti Stockholm Open -kisoja.

– Tukholmassa oli tarkoitus tehdä EM-raja. Kun raja meni rikki jo Jyväskylässä, niin maalis-huhtikuun kisoissa tavoitteena on ennen kaikkea jatkaa hyvin alkanutta prosessia, Liukkonen avaa suunnitelmiaan.

Helsinki Swimming Academyn uimari Veera Kivirinta on palautunut hyvin MM-uinneista. Treenit ovat sujuneet kivasti ja uimarin arki rullaa hyvin. Tämän vuoden Swim Meetissä Kivirinnan tavoitteena on saada lisää suuntamerkkejä keväälle ja kesälle.

– Näihin kisoihin ei tehdä kevennyksiä tai herkistelyjä ollenkaan ja on kiva päästä uimaan ilman älyttömiä tulostavoitteita, Kivirinta kertoo.

Ensimmäisenä Swim Meet -muistona Kivirinnalla on Mattssonin tapaan vuoden 2021 kilpailu. Kolmen vuoden takaisissa uinneissa Kivirinta paransi seitsemän vuotta vanhaa henkilökohtaista ennätystään 100 metrin rintauinnissa.

– Olin tuolloin muuttanut kuusi kuukautta ennen Swim Meetiä Tampereelle ja ja noiden kilpailuiden jälkeen omat uinnit lähtivät hyvään nousuun, Kivirinta muistelee.

Kivirinta kannustaa Hulkon tapaan ihmisiä tulemaan paikan päälle Mäkelänrinteeseen. Hän uskoo kilpailuissa nähtävän aikarajojen alituksia kesän kisoihin.

– Kovia suorituksia tullaan varmasti näkemään Swim meetissä, joten kaikki katsomaan uinteja.

Speedo Helsinki Swim Meetiin myydään lippuja osoitteessa lippu.fi. Nähdään pääsiäisenä Märskyssä!

 Kaikki Speedo Helsinki Swim Meetistä | aikataulu | tulospalvelu | Livestream (SuperLive)

Suomen ennätykset | 50m rata
Suomen ennätykset | 50m rata | Para, miehet
Suomen ennätykset | 50m rata | Para, naiset

Suomalaisuimareiden henkilökohtaiset tilastot löydät Tempuksesta.

Speedo Helsinki Swim Meetiä seurataan Uimaliiton kanavissa:
X (ent. Twitter) I Facebook I Instagram

Lisää vastaavia uutisia