Speedo Helsinki Swim Meetin ensimmäisenä päivänä nähtiin kisarajojen alituksia ja yksi PSE-aika

#UUTINEN #UINTI 31.3.2024

Matti Mattsson ui odotettuun voittoon miesten 200 metrin rintauinnissa. Kuva: Teemu Moisio

Järjestyksessään viides Speedo Helsinki Swim Meet käynnistyi tänään Mäkelänrinteen uimahallissa. Altaassa nähtiin useampi kansainvälinen huippu-uimari sekä hurja määrä suomalaisia.

Ensimmäisestä huipputuloksesta vastasi Aron Zautasvili 200 metrin perhosuinnissa uimalla alle nuorten EM-kisojen B-rajan. Uinti Tamperetta edustava Zautasvili ui aikaan 2.04,52 ja voitti koko alkuerän.

Illan finaaleissa nähtiin heti alkuun kovia tuloksia kun altaaseen hypättiin miesten 100 metrin vapaauinnin merkeissä. Jo ensimmäisellä 50 metrillä Hollannin Sean Niewold ja Viron Lars Kuljus karkasivat muilta ja tulivat lopulta maaliin yli sekunnin erolla muihin. Niewold koski seinään ensimmäisenä ja pysäytti kellon aikaan 49,55 ja Kuljus tuli perässä niin ikään 50 sekunnin alle ajalla 49,93. Kolmanneksi ui TaTu Tampereen Ronny Brännkärr ajalla 51,07.

Illan ensimmäisestä kisarajan alituksesta vastasi Vieskan Uimareiden Malla Hämäläinen alittamalla Zautasvilin tapaan NEM-kisojen B-rajan ajalla 2.04,72. Altaassa Hämäläinen joutui kuitenkin taipumaan kilpakumppaneistaan Norjan Malene Rypestolille ja Viron Aleksa Goldille.

Naisten 100 metrin rintauinnin vei nimiinsä Viron Eneli Jefimova ennen TaTu Tampereen Ida Hulkkoa ja niin ikään Viron Maria Romanjukia. Jefimova ui oman uintinsa aikaan 1.07,78 ja Hulkko aikaan 1.08,57.

“Kyllähän se uinti sattui tänään, ei siitä mihinkään pääse. Tänne on tultu kovalla kuormalla ja askel otettiin eteenpäin, toivottavasti ensi viikolla kovempaa”, Hulkko kommentoi omaa päivän uintiaan päämatkalla.

Naisten perhosuinnin 100 metrillä Hollannin Tessa Giele vei voiton näytöstyyliin uiden lähes olympiarajan alle. Giele jäi Pariisin olympiarajasta ainoastaan neljä sadasosasekuntia kun kello pysähtyi aikaan 57,96 rajan ollessa 57,92. Toiseksi ui Uinti Turun Aliisa Soini ja kolmanneksi Uinti Tampereen Nea Rautalin.

Hollantilainen Giele oli illan mittaan kovassa iskussa muutenkin voittaen myös 50 metrin vapaauinnin ajalla 25,19. Palkintopallin Gielen kanssa jakoi toiseksi uinut Cetus Espoota edustava Fanny Teijonsalo sekä Norjan Malene Rypestol kolmantena.

Koko päivän ensimmäinen ennätys nähtiin miesten parauinnissa, kun Aukusti Paakkala rikkoi oman vanhan SE-aikansa 100 metrin selkäuinnissa. Uusi S6-sarjan ennätys kirjattiin aikaan 1.46,29.

Miesten 200 metrin rintauinnissa nähtiin tuttuakin tutumpi voittajanimi, kun Porin Uimaseuran Matti Mattsson ui ylivoimaiseen voittoon ajalla 2.12,13. Toiseksi uinut Norjan Oliver Bauer Skymoen jäi Mattssonin ajasta lähes kuusi sekuntia. 

“Tämä oli sellaista perustekemistä, ihan tyytyväinen olen. Ajattelin että 2.10 tai 2.11 alkuinen aika olisi ollut kiva, mutta tämä riittää tässä vaiheessa. Nyt on hyvää treeniä takana ja edessä niin tämä oli sopiva tähän kohtaan. Hienot kilpailut on taas Swim Meetissä kasassa ja hienoa että ihmiset ovat löytäneet tänne Märskyyn näin pääsiäisenä”, Mattsson kommentoi omaa päämatkaansa.

Kilpailut jatkuvat huomenna. Aamun alkuerät alkavat kello 09.00 ja illan finaalit 16.00. 

Kaikki sunnuntain tulokset löydät täältä.