Täysin uusi veden maailma

#TARINA #TAITOUINTI 13.6.2019

Kukapa olisi uskonut, että tammikuun 2019 sekaparin lajikokeilun jälkeen saamme jo tänä vuonna ensimmäiset Suomen mestarit sekaparin duo vapaaohjelmassa? Niinpä, rohkeita ovat Byskovin veljekset ja ennen kaikkea ennakkoluulottomia.

Noa (11 vuotta), Jan (14 vuotta) ja Jon (19 vuotta) tulevat Hyvinkäältä ja ovat puoliksi suomalaisia ja tanskalaisia. Pojat ovat harrastaneet pianon ja fagotin soittoa sekä kilpauintia. Kausi 2018-19 jäi poikien viimeiseksi kilpauinnin puolella, muun muassa terveydellisistä syistä ja vuoden verran mielessä pyörineestä lajinvaihto haaveesta. Nyt he ovat huomanneet, että taitouinnissa ei astma ja allergiat häiritse yhtä paljon kuin kilpauinnissa.

– Jon kertoi jo vähän luopuneensa toivosta, että uusi vesilaji löytyisi, mutta taitouintikokeilu osoittautui positiiviseksi yllätykseksi. Taitouinnista pojat eivät ennen lajikokeilua tienneet mitään. Jos lajikokeilu olisi osunut aikaisempaan ajankohtaan, olisivat he saattaneet harrastaa pidempään tätä lajia, kertoo äiti Anu Byskov.

Tammikuun lajikokeilun jälkeen Vantaa Pyörre otti pojat ilolla vastaan. Pojat ovat nyt harjoitelleet yhteensä noin neljä kuukautta, mutta vain kerran viikossa. Hyvällä motivaatiolla ja uinnin taustalla on heidän kehitykseensä ollut iso merkitys.

– Olemme nyt tutustuneet täysin uuteen veden maailmaan. Vaikeinta oli aluksi polkujen oppiminen ja myöhemmin staattisissa asennoissa pysyminen. Lajin aloittaminen tapahtui niin äkkiä, ettei meillä ollut kokonaiskuvaa siitä mitä tehdään ja miksi. Olemme tunnetusti melkoisia rautakankia, mikä myös toi alussa omat haasteensa, mutta onneksi olemme tutustuneet myös erilaisiin venyttelyihin, kertoo Jon.

Pojat tekivät Suomen historiaa osallistuttuaan ensimmäistä kertaa SM-kilpailuihin Kuopiossa 8.6.2019. Jon osallistui sekapari duoon Rebecca Overmyerin kanssa ja Jan vastaavasti Maria Overmyerin parina. Lisäksi Noa osallistui yhdistettyyn vapaaohjelmaan (combo), jossa ui edellä mainittujen lisäksi myös Jonna Laitinen.

– Kisatapahtuma oli jännittävä, mutta antoisa, eikä vain siksi että olimme ainoat pojat, vaan myös siksi että tulimme täysin keltanokkina SM-kisoihin. Oli kuitenkin alusta alkaen uskomattoman hienoa, että meidät otettiin niin upeasti vastaan. Oma suoritus meni hyvin ja jälkikäteen videolta näin omat virheeni, joista täytynee ottaa opiksi, iloitsee Jon.

Treenit ja erityisesti venytteleminen jatkuvat veljeksillä, mutta Jonilla vain vuodenvaihteeseen asti, jolloin hän lähtee armeijaan, mutta jatkuvat toki sen jälkeen. Kunnon ylläpitämiseksi veljekset harrastavat triathlonia oheislajina liikunnan monipuolistamiseksi.

Veljekset toivottavat kaikki pojat ja miehet tervetulleiksi upean lajin pariin!

Asiasanat

SM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia