SM-uinnit palaavat ulkoaltaalle Espoossa juhannuksen jälkeen

#UUTINEN #UINTI 20.6.2019

Pitkän radan SM-uinnit kisataan juhannuksen jälkeisellä viikolla Espoossa. Leppävaaran maauimalaan saapuu yhteensä 546 kilpauimaria 57 uimaseurasta. SM-uinneissa ratkotaan avoimen sarjan Suomen mestaruuksien lisäksi myös nuorten ja vammaisuinnin mestaruudet. Kisat ovat nelipäiväiset, torstaista sunnuntaihin 27.–30. kesäkuuta. Aamuisin (klo 9.30) uidaan alkukilpailuja ja nuorten loppukilpailuja, iltaisin (klo 17.00) finaaleita.

Stadikan tunnelmaa moderneissa puitteissa

Edellisen kerran SM-uinteja kisattiin taivasalla kesällä 1987 Helsingin uimastadionilla. Kesäksi 2016 avattu Leppävaaran maauimala mahdollistaa SM-kisojen uimisen 32 vuoden tauon jälkeen ulko-olosuhteissa. Maauimalassa on tilava ja hyvin varusteltu 10-ratainen 50 metrin kilpailuallas katsomoineen ja viereinen Leppävaaran uimahalli tarjoaa kilpailijoille erinomaiset verryttelytilat.

Leppävaaran maauimala isännöi kesällä 2018 Ikäkausimestaruusuinteja. Kuva: Pasi Salonen

Kaikki huiput paikalla

SM-uinneissa on mukana Suomessa treenaavat kärkiuimarit. Etelä-Korean Gwangjussa 21.7. alkaviin MM-uinteihin valitut seitsemän uimaria ovat myös paikalla. Ida HulkkoMimosa JallowLaura LahtinenJenna LaukkanenAri-Pekka LiukkonenMatti Mattsson sekä Riku Pöytäkivi nähdään Leppävaarassa. 16-vuotias Lahtinen kisaa SM-uinneissa vain kahtena ensimmäisenä päivänä, sillä hän osallistuu vielä 3.-7.7. Kazanissa kisattaviin nuorten EM-uinteihin. Matti Mattsson on toistaiseksi ainoa suomalaisuimari, joka on saavuttanut A-rajan Tokion olympiauinteihin. SM-uinneissa on mahdollisuus alittaa Tokion rajoja, ja toivottavasti myös sääolot mahdollistavat urheilijoille maksimaaliset lähtökohdat.

Kuva: Pasi Salonen

Joka päivälle hyviä tärppejä

Lähtölistoilta löytyy mielenkiintoisia poimintoja joka kisapäivälle. Esimerkiksi avauspäivänä torstaina naisten 50 metrin rintauinnissa Oulun Uinnin Veera Kivirinta haastaa MM-uinteihin lähtevät Hulkon ja Laukkasen.

Perjantaina puolestaan naisten satasen rintauinnissa nähdään, mitä vauhtia Hulkko, Kivirinta sekä jenkeistä Suomeen saapunut Silja Känsäkoski kiitävät rintauinnin lyhyemmän olympiamatkan. Perjantaina myös Mimosa Jallow starttaa SM-kisojen ainoan henkilökohtaisen selkäuintimatkansa, kyseessä on 50-metrinen.

Lauantailta voi poimia esimerkiksi Riku Pöytäkiven ja Niko Mäkelän kohtaamisen perhosuinnin sprinttimatkalla. Mäkelällä kyseessä on kauden päätöskisa ja SM-mitaleista käydään varmasti sähäkkä taistelu.

Päätöspäivänä sunnuntaina huippuhetki on Ari-Pekka Liukkosen päämatka 50 metriä vapaata. Isäntäseura Cetusta edustava Liukkonen on vain kuuden sadasosasekunnin päässä Tokion A-rajasta. Sunnuntaina myös Matti Mattsson nähdään olympiamatkallaan 200 metrin rintauinnissa.

Kuva: Pasi Salonen

Varmista paikkasi katsomoon!

SM-uintien päivälippu on 10 euron hintainen, ja sillä pääsee seuraamaan aamu- ja iltajakson. Päivälipun voi lunastaa ainoastaan lippu.fi -verkkokaupasta. Aamujaksoihin myydään jonkin verran myös lippuja kisapaikalla, 5 euron hintaisia aamulippuja on myynnissä rajoitettu määrä.

Kisasivut: www.sm-uinnit.fi 

Tulospalvelu: www.livetiming.fi 

Asiasanat

SM-kilpailut