Veera Kivirinta lähtee erilaisista lähtökohdista MM-kisoihin

#UUTINEN #UINTI 22.7.2023

Tämän vuoden uinnin MM-kilpailut starttaavat huomenna Japanin Fukuokassa ja mukana on suomalaisista Veera Kivirinta, Matti Mattsson, Olli Kokko, Laura Lahtinen ja Ida Hulkko. Heistä kaikki muut osallistuivat kesäkuun lopulla Porissa järjestettyihin pitkän radan SM-kilpailuihin, paitsi Kivirinta. 

“SM-kilpailut jäivät välistä kun suoritin työharjoittelua. Viimeiset kymmenen kuukautta tein täyttä päivää töitä”, poliisikoulua suorittava Kivirinta sanoo paikan päältä Fukuokasta.

Usean valmentajan opeilla huipulle

Oulusta kotoisin olevalla Kivirinnalla on ollut uinti veressä ihan lapsuudesta lähtien, kun perhe vei sisaruksia uimahallille ja jo 4-vuotiaana hän hyppäsi itsekin uimakouluun. Uinti on aina ollut 1995 syntyneen oululaisen ykköslaji, vaikka tanssikin on kuulunut harrastuksiin. 

“Äiti ja isä eivät koskaan pakottanut lähtemään vaan joskus kyseltiin, että haluanko vielä mennä ja aina halusin”, Kivirinta sanoo.

Nykyisen valmentajan Matti Mäen valmennuksessa Helsingissä Kivirinta on ollut vasta vajaan vuoden, mutta uintiuran ajalta löytyy paljon muitakin valmentajia. 12-17 ikävuosien välillä Oulussa Kivirinnan valmentajana toimi Samuli Aalto ja pelkässä tyttöjen ryhmässä ei aina ollut valmentajalla helppoa.

“Kova kuri meillä aina oli ja pitikin olla. Oli siinä varmaan kestämistä, kun sellasia rasittavia teinityttöjä heilui siellä menemään ja välillä vähän liikaakin. Kuri pysyi, mikä oli näin jälkeenpäin ajateltuna varmasti tosi hyvä”, Kivirinta summaa Oulun nuoruusaikojen uintiryhmäänsä.

Tänä päivänä Uimaliiton valmennus- ja koulutuspäällikkönä toimiva Tommi Pulkkinen toimi Aallon jälkeen Kivirinnan valmentajana ja hänen kauttaan oululainen oppi hieman erilaisia taitoja uinnista.

“Tommin kanssa harjoittelu oli hieman erilaista. Opeteltiin, että miten puhua veden kanssa ja sen sellaista. Siinä tuli todella paljon apua nimenomaan siihen, että miten uida järkevästi eikä vaan, että nyt uidaan kovaa ja kovempaa koko ajan”, Kivirinta muistelee Pulkkisen oppeja.

Kun Kivirinta muutti Tampereelle hyppäsi hän TaTu Tampereen porukkaan ja Jere Jänneksen oppeihin. Jänneksen tallissa ui myös toinen kovan luokan rintauimari Ida Hulkko ja Tampereen vuosina Kivirinnan vauhtikin koveni, kun Tampereen stintin lopussa juuri vuoden 2022 Rooman EM-kisojen alkuerissä syntyi nykyinen oma ennätys 30,34.

“Jere oli se joka sitten osasi puskea eteenpäin ja Tampereella löysin ja tajusin niiden treenien kautta, että pystyin uimaan vieläkin kovempaa. Jere puski kovaa treeneissä eteenpäin ja tökkimällä tökki oikein aina niitä rajoja”, Kivirinta muistelee lämmöllä.

Parhaimmat uintivuodet poliisiopintojen ohessa

Huippu-urheilijalle koulun ja urheilun yhdistäminen voi olla haastavaa ja viedä voimia treenaamisesta, mutta etenkin ensimmäisten kouluvuosien osalta Kivirinnalla on tuntunut olevan päinvastoin. Tulostaso on parantunut vuosi vuodelta ja viime vuonna oululaislähtöinen uimari nappasi pitkän radan EM-kilpailuista finaalipaikan ja ui lopulta viidenneksi.

“Mun parhaimmat uintivuodet on ollut tämän koulunkäynnin aikana, jo se että tietää valmistuvansa johonkin ammattiin ja tietää että myös uinnin jälkeen on jotakin on auttanut paljon treenamisessa.”

“Työharjoittelu on kuitenkin rankkaa ja siinä hommat vaihtuu kokoajan ollaan vähän eri yksiköissä, eikä siinä onneksi ehdi miettiä uintia ihan hirveästi niin sekin on hyvä. Ei ehdi miettiä että mitä ihmettä mä teen seuraavaksi.”

Kivirinnan ensimmäiset MM-kilpailut on jo vuodelta 2013 Barcelonasta kun tuloksena oli 50 metriltä 22. sija. Kolme vuotta myöhemmin EM-kisoissa irtosi ensimmäinen finaalipaikka ja siellä viides sija. Viimevuotisissa EM-kisoissa tuliaisina oli sama viides sija, mutta vauhti oli entistä kovempaa. Tuleviin MM-kisoihin lähtökohdat ovat hieman erilaiset aikaisempiin verrattuna, kun treenaaminen on työharjoittelun lomassa hieman vähentynyt.

“Viime vuonna ja erityisesti viime kesänä olin todella kovassa kunnossa. Koulun osalta oli sellainen ajanjakso, että oma kurssini lähti harjoitteluun huhtikuussa ja itse jäin opiskelemaan vielä kouluun ja oli paljon oma-aloitteista opiskelua, niin pystyin treenaamaan todella paljon paremmin viimeiset puoli vuotta."

Ajatuksissa jatkopaikan sijaan kisoista nauttiminen

Rankan opiskeluvuoden jälkeen Kivirinnan lähtökohdat alkaviin Fukuokan MM-kisoihin ovat huomattavasti erilaiset verrattuna aikaisempiin vuosiin, joissa tulospaineet ovat olleet kovemmat.

“Nyt en oikeastaan tiedä millaiset lähtökohdat minulla on.Välillä on niitä hyviä päiviä ja välillä huonoja, kuten aina. Tiedostan sen, että en ole treenannut läheskään niin paljon, mitä viime kaudella. Ei ole ollut yksinkertaisesti aikaa ja treenit ovat muuttuneet, kun valmentaja on vaihtunut. Katsotaan nyt, miten se on kantanut."

“Sitä jatkopaikkaa en sillä lailla mieti. Yritän vain nauttia tästä kokemuksesta, että edes olen täällä ja vielä jokseenkin selväjärkisenä tuon kymmenen kuukauden työrupeaman jälkeen. Tuntuu jopa absurdilta, että harjoittelu on jo ohi ja nämä kisat ovat nyt, mutta tottakai parhaani yritän ja parhaaseen pyritään.”

Kivirinta ja osa muuta joukkuetta aloitti kisoihin valmistautumisen viikon mittaiselta Hiroshiman valmistavalta leiriltä ja siirtyivät torstaiksi paikan päälle Fukuokaan.

“Kun lähdin reissuun ajattelin, että kunhan saisin lepoa. Työharjoittelu päättyi sunnuntaina ja jo torstaina lähdettiin Hiroshimaan. Onneksi sainkin hyvin lepoa. Sellaista aivotonta olemistaa ja altaassa kuitenkin laadukasta tekemistä ja puitteet olivat hyvät", hän summaa valmistavaa leiriään.

Kivirinta kilpailee MM-kisoissa 50 metrin rintauinnissa, joka on vuorossa lauantaina 29. heinäkuuta. Löydät tarkemmat kisa-aikataulut ja suomalaisten kisaohjelman tästä linkistä.