Uinnin MM-kilpailut käynnistyvät sunnuntaina – Yle välittää kaikki jaksot livenä Yle Areenassa

#UUTINEN #UINTI 7.2.2024

Uinnin MM-kilpailut käydään Qatarin Dohassa 11.–18. helmikuuta. Suomen joukkueessa nähdään seitsemän uimaria: Ida Hulkko, Veera Kivirinta, Olli Kokko, Laura LahtinenMatti Mattsson, Kalle Mäkinen sekä Fanny Teijonsalo. Suomen joukkueenjohtajana kisoissa toimii uinnin päävalmentaja Eetu Karvonen ja valmentajina Jere Jännes ja Matti Mäki sekä fysioterapeuttina Tuomas Tikkala

Tiedote MM-kilpailuihin valitusta joukkueesta

Miesten 200 metrin rintauinnin olympiapronssimitalisti Matti Mattssonin viime syksy ja talvi on sujunut hyvin. Huippu-uimari on pysynyt terveenä lukuun ottamatta joulukuussa iskenyttä koronavirusta. Treenit on Mattssonille maistunut ja altaassa on saatu onnistumisia. Kokenut uimari suuntaa Dohaan hyvillä fiiliksillä.

– Hyvät fiilikset. Kroppa toimii hyvin ja kiva päästä kisaamaan arvokisoihin, vaikka ajankohta onkin vähän erilainen kuin mihin on totuttu.

Vaikka porilaisella löytyy kokemusta kansainvälisistä altaista uimarin mukaan, silti pieni jännitys kuuluu aina asiaan. Ajatuksissa on tietysti Parisin olympiaraja ja sen alittaminen, mutta Mattsson luottaa omaan vahvaan tekemiseen ja sitä kautta hyvien suoritusten tekeminen on tällä hetkellä pääasia.

Tatu Tampereen Ida Hulkko on onnistunut säilyttämään hyvän treenituntuman viime syksystä alkuvuoteen asti ja saanut treenata terveenä. Joulukuussa lyhyen radan SM-uinneissa Hulkko ui odotetusti voittoihin kolmella rintauintimatkalla.

– Treeneissä olen pystynyt ottamaan itsestäni hyvin irti eikä ole tarvinnut varoa. Sen suhteen suunnitelmien mukaan on edetty.

Hulkko lähtee Mattssonin tapaan tavoittelemaan A-rajaa Pariisin rengaskisoihin. Uimarin vähimmäistavoitteena on ottaa askeleita eteenpäin viime kesästä, jotta voidaan nähdä missä tulos on ja sitä kautta lähteä suunnittelemaan kevättä eteenpäin.

– Ihanaa päästä lämpimään ja nauttimaan tästä kilpailuvuodesta, Hulkko sanoo.

Viime vuoden lyhyen radan EM-kisoissa upeasti neljänneksi 200 metrin perhosuinnissa uinut Laura Lahtinen on avannut jo pitkän radan kauden kansainvälisillä altailla. Lahtinen kilpaili tammikuun loppupuolella Luxembourg Euro Meetissä.

Helsinki Swimming Academyssa treenaavan Lahtisen alkuvuosi on sujunut hyvin. Tekniikkaa on hiottu eteenpäin joulukuun EM-kisoista ja parin viikon kankeuden jälkeen sitä on saatu parannettua. Luxemburgissa ensimmäisellä 100–125 metrillä tekniikka toimi 200 metrin perhosuinnissa ja varsinkin ensimmäinen satanen tuli uimarin mukaan helposti.

– On todella hyvä juttu MM-kisoja ajatellen, että Luxemburgissa tekniikka toimi. Nyt kun vielä herkistellään kroppaa, niin uskon että viimeinen 75 metriäkin tulee hyvin, Lahtinen sanoo luottavaisena.

Alkuvuodesta töitä on altaan lisäksi tehty kokonaiskuormituksen parissa, kun Mäkelänrinteen Urheilulukiossa opiskelevalla Lahtisella on edessään ylioppilaskirjoitukset. Tarkastelussa on ollut, ettei kokonaiskuormitus pääse kasvamaan liian suureksi, jotta uimari jaksaa suorittaa altaassa hyvin ja tekniikka pysyy kasassa ja siinä on onnistuttu.

Nuoresta iästään huolimatta Lahtisella on jo hyvin kertynyt kokemusta kansainvälisiltä areenoilta. Simmistä edustava uimari tavoittelee Dohasta hyviä uinteja omalle tasolle ja sitä kautta välieräpaikkaa. Uimari odottaa innolla kilpailuja, joissa hänellä on erilainen kisaohjelma aiempiin kisoihin verrattuna.

– Tavoitteena on välierä ja parantaa Luxemburgin aikoja ja uskon pystyväni siihen. Kivaa kun on erilainen kisaohjelma kuin ennen ja kisat järjestetään poikkeuksellisesti nyt helmikuussa. Odotan miten porukka on pystynyt valmistautumaan ja millaiset kisat ovat.

Viime vuoden lokakuussa Poliisiammattikorkeakoulusta valmistunut ja nykyisin Poliisina työskentelevän Veera Kivirinnan valmistautuminen MM-kisoihin on sujunut hyvin parin viikon takaista pientä sairastelua lukuun ottamatta.

Kivirinta on pystynyt treenaamaan hyvin ja varsinkin salitreenit ovat sujuneet ja uimari kertoo tuntevansa olonsa voimakkaaksi. Altaassa vauhdit ovat tässä vaiheessa kautta ihan ok-tasolla. Uimarin sanoin ei mitään priimaa, mutta kohtuullisia aikoja.

– Vähän on kiireen tuntu kuntoon pääsemisessä, kun nämä kisat ovat jo nyt helmikuussa. En ole yleensä mitenkään kovin hyvä uimaan kovaa keskellä kautta, mutta en myöskään herkistele kesken kauden, Kivirinta avaa.

Vaikka kunto on uimarille vielä hiukan mysteeri suuntaa hän silti odottavin ja innokkain fiiliksin Dohaan ilman sen suurempia odotuksia ja tavoitteita. Kilpailuista hän odottaa näkevänsä oman sekä muiden uimareiden kuntotason tähän aikaan kaudesta.

– Katsotaan, että miten herkistelyn kautta ajat lähtevät parantumaan. Hauskaa kuitenkin nähdä miten itse ja muut uivat.

Kivirinta on onnistunut yhdistämään työn ja uinnin hyvin ja vakituinen työpaikka Pasilan poliisiasemalla on helpottanut tilannetta.

– Aika puhtaalta pöydältä lähdetään Dohaan ja katsotaan mihin oma kunto riittää näin helmikuussa ja onko Romanian EM-kisojen jälkeen hyvä momentum pysynyt yllä, Kivirinta sanoo.

Tatu Tamperetta Kivirinnan ja Hulkon tavoin edustavan Olli Kokon valmistautuminen MM-kisoihin ei ole sujunut suunnitellusti. Kisan ajankohta on vaatinut uimarilta henkistä muutosta, että hän on pystynyt valmistautumaan tuleviin kisoihin. Joulukuun SM-uintien jälkeen suunnitelmat tälle kaudelle oli Kokolla selvät.

– Suunnitelmissa oli tehdä vain nopeutta ja katsoa päivä kerrallaan eteenpäin. Ihan hyvin on sujunut, mutta huonojakin päiviä on mahtunut joukkoon. En ole oikein saanut tekemiseen päätä tai häntää, ja se vaihtelee päivittäin. Toisena päivänä menee tosi hyvin ja seuraavana tosi huonosti, Kokko avaa.

Tietynlainen johdonmukaisuus on Kokon mukaan puuttunut. Ne asiat mitkä aiemmin ovat vieneet häntä eteenpäin eivät ole antaneet sellaista vastinetta mitä on toivottu. Uimari suhtautuu tuleviin arvokisoihin kuitenkin odottavin fiiliksin.

– Katsotaan mihin se tällä kertaa osuu. Lähelle omia ennätyksiä tavoittelen ja sillä varmasti tulee semifinaalipaikka. Yritän kuitenkin olla miettimättä vähemmän tulosta ja enemmän sitä itse suoritusta. Uskon, että sillä mennään pitkälle noissa kisoissa.

Cetus Espoon Fanny Teijonsalon alkuvuosi on ollut viime syksyn tapaan tasaista perusarkea, mistä uimari on iloinen, kun hänen omien sanojensa mukaan aiemmat vuodet ovat olleet hänellä täynnä kaikenlaista. Treeneissä on menty hitaammin eteenpäin mitä Teijonsalo olisi halunnut, mutta hän on pysynyt terveenä ja saanut tasaisesti hyviä treeniviikkoja alle.

– Uskon, että tasaisuus näkyy sitten vauhdeissa. Yleisesti ottaen ei mitään valittamista arjen suhteen ja eteenpäin mennään koko ajan, Teijonsalo kertoo.

Muiden uimareiden tapaan Teijonsalo sanoo, että odotuksia ei hirveästi ole kisojen ajankohdan vuoksi. Hän hakee ennen kaikkea kovempia aikoja kuin viime vuonna hän ui. Uimarin huomauttaa kuitenkin, että aina kun kisa-altaaseen hypätään, niin tavoitteena on päästä jatkoon, eli semifinaalin ja aina finaaliin asti.

– Kyllä arvokisat jännittävät aina ja nämähän on vasta minun toiset pitkän radan MM-kilpailut. Toisaalta tässä vaiheessa uraa pystyy onneksi jo aika hyvin keskittymään omaan prosessiin muun hälinän sijaan.

Kalle Mäkinen edustaa Suomessa Vantaan Vandersia, mutta asuu ja opiskelee tällä hetkellä Yhdysvalloissa. Mäkisen koulu ja treenit rapakon takana ovat sujuneet hyvässä tasapainossa eikä uimarin tarvitse stressata, että koulu menee uinnin kanssa päällekkäin. Koulu ja treenit ovat Mäkisen mukaan vaativia, mutta hänellä on käytössä resursseja, jotka takaavat ettei arki pääse kuormittumaan liikaa.

– Alkuvuosi on lähtenyt treenien puolesta hyvin käyntiin. Olin joulukuussa pari viikkoa Floridassa leirillä, jonka jälkeen pidin lyhyen loman Suomessa. Siitä oli tosi hyvät fiilis lähteä aloittamaan uuden vuoden treenit, Mäkinen avaa kuulumisiaan.

Uimari on pysynyt terveenä eikä suurempia loukkaantumisia ole ollut. Mäkinen odottaa MM-kisoilta hienoja kokemuksia ja kisaamista maailman parhaita vastaan. 

– Tavoitteena on uida oma ennätys ja ennen kaikkea pystyä ehjään suoritukseen alkuerissä. Tottakai kisat vähän jännittävät, mutta koen sen pelkästään hyvän asiana, Mäkinen päättää.

Suomen joukkueen lajiohjelma (kellonajat Suomen aikaa)

SUNNUNTAI 11.2. | aamujakso kello 08.30 | iltajakso 18.00
N 100m perhosuinti | Laura Lahtinen
M 100m rintauinti | Matti Mattsson

MAANANTAI 12.2. | aamujakso kello 08.30 | iltajakso 18.00
N 100m rintauinti | Ida Hulkko

TIISTAI 13.2. | aamujakso kello 08.30 | iltajakso 18.00
M 50m rintauinti | Olli Kokko

KESKIVIIKKO 14.2. | aamujakso kello 08.30 | iltajakso 18.00
N 50m selkäuinti | Fanny Teijonsalo
N 200m perhosuinti | Laura Lahtinen

TORSTAI 15.2. | aamujakso kello 08.30 | iltajakso 18.00
N 200m rintauinti | Ida Hulkko
M 200m rintauinti | Matti Mattsson

PERJANTAI 16.2. | aamujakso kello 08.30 | iltajakso 18.00
M 50m vapaauinti | Kalle Mäkinen

LAUANTAI 17.2. | aamujakso kello 08.30 | iltajakso 18.00
N 50m vapaauinti | Fanny Teijonsalo
N 50m rintauinti | Ida Hulkko, Veera Kivirinta

*Muutokset lajiohjelmassa ovat mahdollisia.

Kaikki MM-kisoista | aikataulu | tulospalvelu 
Suomen ennätykset | 50m rata

Suomalaisuimareiden tilastot (Klikkaa nimeä päästäksesi tilastoihin.)

Ida Hulkko
Veera Kivirinta
Olli Kokko
Laura Lahtinen
Matti Mattsson
Kalle Mäkinen
Fanny Teijonsalo

MM-uinnit näkyvät Ylen kanavilla

Yle Urheilu välittää MM-uinnit Yle Areenassa sekä TV2:lla. Aamun alkuerät näkyvät suorana Yle Areenassa ja iltapäivän finaalit näkyvät Areenassa ja TV2:lla. Aamujakson lähetykset alkavat kello 8.25 ja iltajakso kello 17.55. Löydät lähetysaikataulut täältä. Lähetykset selostaa Mikko Hannula ja kommentaattorina toimii Ville Kallinen.

Uinnin MM-kisoja seurataan Uimaliiton kanavissa:

X (ent. Twitter) I Facebook I Instagram