Suomalaiskaksikko loisti MM-finaalissa - Hulkko viides ja Kivirinta seitsemäs

#UUTINEN #UINTI 19.2.2024

Hulkko ja Kivirinta starttasivat viereisiltä radoilta MM-finaalissa. Kuva: Bildbyrån

Uinnin pitkän radan MM-kisojen viimeinen kisapäivä tarjosi suomalaisittain aihetta hymyyn, kun Tatu Tampereen kaksikko Ida Hulkko ja Veera Kivirinta uivat naisten 50 metrin rintauinnin finaalissa.

Hulkko ui loistavasti viidenneksi ajalla 30,60 ja Kivirinta oli seitsemäs tuoden kädet kaakeliin ajassa 30,73. Hulkon ja Kivirinnan MM-uinti oli suomalaisittain historiallinen, sillä koskaan aikaisemmin ei pitkän radan MM-kisoissa ole nähty kahta suomalaista naisuimaria yhtä aikaa finaalissa. Lyhyellä radalla kaverukset ovat uineet samassa MM-finaalissa Abu Dhabin MM-kilpailuissa vuonna 2021.

Hulkko on äärimmäisen kiitollinen ja onnellinen finaalisuorituksesta maanantain pettymyksen jälkeen. Hulkko ei edennyt 100 metrin rintauinnissa jatkoon, mutta silti hän sai kaivettua taistelutahtoa loppuviikkoon ja 50 metriä sujui loistavasti aina alkueristä finaaliin.

– Elämäni toisen MM-finaalin jälkeen nyt on ihan mahtava fiilis. Päästiin Veeran kanssa nauttimaan ja oli hienoa lähteä uimaan, kun rauha ja luotto omaan tekemiseen löytyi. Tästä on hienoa lähteä rakentamaan kohti kesää, sillä nämä onnistumiset toivat varmistuksen siitä, että pystyn taistelmaan maailman huippuja vastaan, Hulkko iloitsee.

MM-finaalissa sijasta viisi voi Hulkon mukaan olla hän itse ja koko tiimi ylpeä. Uinnillisesti hänen mukaan illan suoritus ei ollut parasta tekemistä, mutta noissa paikoissa taistellaan sijoituksista, ei ajoista.

– Vielä on paljon parannettavaa, mutta onneksi kevättä on paljon jäljellä ja lähdetään nyt satasen kimppuun, Hulkko toteaa.

Kivirinta ui ensimmäistä kertaa MM-finaalissa pitkällä radalla ja sijoitukseen uimari on tyytyväinen. Aika ei ollut se mitä hän haki ja pintaantumisessa oli jälleen haasteita.

– Lähdin liian aikaisin aloittamaan vetoa, kun eilen se oli myöhässä. Uinti oli kuitenkin taas hyvää ja sain siinä hyvin kiinni, vaikka maaliintulo jäi vähän kauas. Aika vakiintunutta uinti on nyt, niin kiva mennä takaisin treenien pariin, Kivirinta kertoo.

Uimari nähtiin lyhyen radan EM-uinneissa joulukuun puolessa välissä ja hän joutui kääntämään valmistautumisen nopeasti pitkälle radalle ja MM-kisoihin. Odotukset Dohan kisoista ei Kivirinnalla ollut kovin suuret, mutta tulokset ovat erittäin mieluisia.

– Sain hyvin kasattua itseni Otopenin jälkeen näihin kisoihin ja tulokset ovat parempia, mitä osasin odottaa. Vaikka eilen tuli vähän flunssaa päälle ja tänään oli huonompi olo, niin pystyin kuitenkin uimaan, enkä antanut sen liikaa häiritä.

Kivirinta odottaa jo innolla huomista kotiinpaluuta ja pientä hengähdystaukoa. Arki ja treenit kutsuvat kuitenkin pian ja sinne suunnataan hiomaan yksityiskohtia.

MM-kisojen saldona kolme finaalipaikkaa ja yksi semifinaalipaikka

Uinnin päävalmentaja Eetu Karvosen mukaan kokonaisuudessaan nämä kilpailut menevät plussan puolelle Suomen joukkueelta. Kolme finaalipaikkaa ja yksi semifinaalipaikka on loistava saavutus ja suurin osa uimareista onnistui omaan kauden tasoon ja varsinkin viime kesään nähden erinoimaisesti.

– Vaikka alkukisoissa oli vähän haasteita ja pettymyksiä, niin pystyimme kuitenkin hienosti joukkueena takaamaan tämä upea tuplafinaali tänne viimeiseen iltaan. Samoin tietysti Matin finaali ja olympiarajan alitus ovat hieno asia, vaikka itselleni siitä finaaliuinnista jäikin pienoinen pettymys, Karvonen sanoo.

Viime kesän Fukuokan MM-uinneissa joukkueen suoritukset eivät tyydyttäneen päävalmentajaa, joten nämä kisat ovat niihin verrattuna varsin onnistuneet. Karvosen mukaan on hienoa, että uimarit pystyivät nyt venymään niissä paikoissa, kun tarvittiin ja oli tosi kyseessä.

– Erinomaisen ylpeä olen kaikista uimareista. Tietysti täytyy edelleen tehdä töitä ja parantaa sitä perustasoa korkeammalle, että tehdään piikkisuorituksia ja päästään mitaleille, Karvonen päättää.

Kaikki suomalaisten kommentit ovat kuunneltavissa kokonaisuudessaan Uimaliiton SoundCloud -tililtä

Seuraavaksi uimareiden kisakalenterissa on merkitty Speedo Helsinki Swim Meet, joka uidaan pääsiäisenä Helsingissä Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa. Lue lisää Swim Meetistä täältä.

 

MM-kisojen nettisivut