Budapestin MM-uinneissa finaalipaikka ja neljä semifinaalipaikkaa

#UUTINEN #UINTI 24.6.2022

Kuva: Deebluemedia

Budapestin pitkän radan MM-kilpailut ovat suomalaisten osalta uitu. Kolmen uimarin joukkue saavutti Matti Mattssonin uiman finaalipaikan sekä neljä semifinaalipaikkaa. 

Matti Mattsson ui odotetusti päämatkallaan 200 metrin rintauinnissa finaaliin. Mattsson kellotti finaalissa ajan 2.09,65 ollen kahdeksas. Ylelle antamassaan haastattelussa hän oli pettynyt aikaansa. 

– Aika heikko se oli. Ei vain jotenkin lähtenyt. Odotin sellaista 2.08-alkuista aikaa. Finaalipaikka on kuitenkin finaalipaikka, mutta silti harmittaa. 

Porin Uimaseuraa edustava Mattsson hyppäsi altaaseen myös miesten 100 metrin rintauinnissa ensimmäisenä kilpailupäivänä. Sivulajissaan Mattsson oli kuudestoista ajalla 1.00,66.

Kivirinta paransi omaa ennätystään 50 metrillä

Naisten 50 metrin rintauinnin alkuerissä Veera Kivirinta paransi omaa ennätystään kellottaen ajan 30,66 ja eteni alkueristä semifinaaleihin. Juhannusaattoillan semifinaaleissa Kivirinnan uinti pysähtyi aikaan 30,76 ja sijoitus oli kahdestoista. Kivirinta jäi finaalipaikasta 0,41 sekuntia.

Sivulaijssaan naisten 100 metrin rintauinnissa Kivirinta jäi vajaan sekunnin päähän semifinaaleista. Alkuerien sijalle 27. uinut TaTU:n uimari pysäytti kellon aikaan 1.09,26. 

– Semmoisella taktiikalla lähettiin, että lähden niin lujaa kuin uskallan. Olen lähtenyt koko kauden liian varovasti uimaan satasta, joten nyt yritin lähteä rohkeasti ja kun kuulin sen ensimmäisen vinstan (50m) ajan, niin tiesin lähteneeni tarpeeksi lujaa. Uinti meni juuri niin kuin oli tavoitekin, Kivirinta kertoo.

Jallow urakoi kolme matkaa

Mimosa Jallow ui MM-kilpailuissa kolme matkaa: 100 metrin selkäuinnin, 50 metrin selkäuinnin ja 50 metrin perhosuinnin. Jallow ui 50 metrin selkäuinnin semifinaaleihin. Semifinaaleissa Jyväskylän Aaltoa edustava urheilija kellotti ajan 27,99 ollen kahdestoista.

– Ei tähän täysin tyytyväinen voi olla, sillä finaali ja kovemmat ajat olivat tavoitteena. Toisaalta ymmärtää myös sen, että urheilu on on aika pienestä kiinni. Pakko olla myös tyytyväinen semifinaaliin, Jallow sanoo. 

 100 metrin selkäuinnissa Jallow ui semifinaaleissa kolmanneksitoista ajalla 1.00,68. 

– Tavoitteena ja taktiikkana oli pystyä pitämään koko ensimmäinen 50 metriä kovaa vauhtia ja koittaa uida loppukin niin täysiä, mitä kropasta saan irti. Ihan hyvin meni, kun oli yksi kovimpia aloitusvinstoja satasella. Ihan en jaksanut loppuun asti, mutta se on pienestä kiinni milloin menee nappiin, Jallow kertoo. 

50 metrin Perhosuinnin alkuerissä Jallow ui kauden parhaansa 26,99 ja oli 27.

MM-edustajat nähdään seuraavan kerran SM-uinneissa Tampereella, jotka kisataan 30.6–3.7.2022.

Asiasanat

uinnin mm-kisat