Uinnin MM-kisoista kaksi välieräpaikkaa

#UUTINEN #UINTI 30.7.2023

Kuva: Deep Blue Media

Japanin Fukuokassa käytävät uinnin pitkän radan MM-kisat päättyivät suomalaisten osalta eilen. Eilisen iltajaksossa nähtiin yksi suomalainen, kun Veera Kivirinta ui naisten 50 metrin rintauinnin semifinaaleissa. Suomen viiden uimarin joukkue keräsi MM-uinneissa kaksi semifinaalipaikkaa.

Kivirinta kellotti semifinaalissa ajan 30,56 ja oli 13. Aamun alkuerissä TaTU:n uimari ui uuden henkilökohtaisen ennätyksensä 30,33 ja sijoittui alkuerien kuudenneksi.

Myös Porin Uimaseuraa edustava Matti Mattsson ylsi semifinaaleihin MM-uinneissa. Mattsson ui torstaina miesten 200 metrin rintauinnin ensimmäisessä välierässä ajan 2.09,93 ja oli eränsä neljäs. Toisessa välierässä mentiin ensimmäistä kovempaa ja kuusi miestä ohitti Mattssonin. Porilainen jäi välieräpaikasta 43 sekunnin sadasosaa ja oli välierien kymmenes. Mattsson ui Fukuokassa myös sivumatkallaan 100 metrin rintauinnissa ja sijoittui ensimmäisenä kisapäivänä uiduissa alkuerissä sijalle 20. Olympiapronssimitalisti oli pettynyt MM-kisamatkaansa.

– Isoon pettymykseen päättyi nämä MM-uinnit. Ei missään nimessä ollut sitä tulosta, mitä täältä lähdettiin hakemaan. Uinti illalla tuntui hyvältä ja tekniikka oli toimiva, mutta ei vaan aika ollut sitä mitä tarvittiin finaaliin. En tiedä mikä siinä oli, että ei lähtenyt kulkemaan kunnolla ja kovaa, Mattsson analysoi päälajinsa jälkeen.

– Onhan noita kaikennäköisiä haasteita ollut tässä kauden aikana, vaikka en mikään jossittelija ole tai tykkää selitellä. Tämä oli tällainen arvokilpailu ja tästä mennään eteenpäin. Kesälomaa nyt vähän aikaa ja siitä kohti Pariisin olympiakautta, porilainen päättää.

Ida Hulkko urakoi kaksi matkaa Japanissa. Toisena kilpailupäivänä uitiin naisten 100 metrin rintauinnin alkuerät. Niissä Hulkko kellotti ajan 1.07,58 ja oli sijalla 24. Uinti oli tämän kauden paras ja kovin aika, mitä tamperelainen on uinut MM-kisoissa. Pettynyt uimari olisi toivonut saavansa mitattua irti sen, mitä hän on tiiminsä kanssa treenannut.

– Suoraan sanottuna hyvin pettynyt olo on tässä vaiheessa. Ei ollut ihan se mitä on treenattu ja lähdettiin hakemaan. Askeleita on otettu oikeaan suuntaan, mutta kyllä siellä olisi ollut paljon parannettavaa. Erityisesti 50 metrin käännökseen tulo ja itse käännöksessä hukattiin liikaa aikaa ja sieltä ei viimeiselle 25 metrille saatu sitä kaikkea kestävyyttä irti mitä on treenattu.

– Olisi ollut semifinaali ajallisesti ihan mahdollista, jos olisin saanut hyvän uinnin alle. Ei pidä kuin kunnioittaa tulosta ja jatkaa työn tekoa. Katsotaan syksyllä maailman cupin kisoja ja helmikuussa Dohan MMkisat. Lähdetään sitten siellä metsästämään olympiarajaa, kun se ei vielä tähän vaiheeseen tullut. Täysin luotetaan tiimillä siihen mitä on tehty, mutta valitettavasti sitä ei saatu mitattua nyt ulos, Hulkko analysoi ensimmäisen lajinsa jälkeen omaa uintiaan.

Hulkko nähtiin myös tänään altaassa naisten 50 metrin rintauinnin alkuerissä. Hän kellotti ajan 30,98 ja oli alkuerien 21.

Simmiksen Laura Lahtinen urakoi kisoissa kolme matkaa. Ensimmäisenä kisapäivänä Lahtinen nähtiin naisten 100 metrin perhosuinnin alkuerissä. Lahtinen kellotti ajan 1.00,56 ja oli sijalla 31. Naisten 200 metrin perhosuinnissa hän sijoittui sijalle 25. kellottaen ajan 2.13,65. Torstaina naisten 200 metrin rintauinnin alkuerissä Lahtinen pysäytti kellot aikaan 2.35,16 ja oli 27. Helsinkiläinen ei ole tyytyväinen kisasuorituksiinsa, mutta suuntaa katseet nyt U23 EM-kisoihin.

– Kisareissu alkoi hyvin leirillä pohjoismaiden kanssa ja siellä uin hyvää vauhtia kisoja ajatellen. Sain myös hyvin varmuutta, että päämatkalla olisi mahdollisuudet jatkoon sekä omaan ennätykseen. Kuitenkaan kisapaikalla en pystynyt nauttimaan tekemisestä, enkä luottamaan omiin vahvuuksiin suoritusten aikana. Tuntui etten saanut ollenkaan sitä ulos mitä treeneissäkin oli näkynyt, Lahtinen analysoi suorituksiaan ja jatkaa:

– Ajatukset on myös ollut muuallakin kuin uinnissa. Managerini Erkki Alaja menehtyi viime viikolla. Päällimmäisenä kiitollisuus, että sain tuntea niin sydämellisen ihmisen ja kuulua hänen tiimiinsä. Lähetän voimia hänen läheisilleen. Nyt yritän saada kropan ja mielen nollattua, että pystyn U23 EM-kisoissa suorittamaan rennosti omalle tasolle, Lahtinen päättää.

Tampereen Tatun Olli Kokko nähtiin miesten 50 metrin rintauinnissa. Lajin alkuerät uitiin tiistaina ja Kokko kellotti ajan 27,99 ja oli alkuerien 29. Kokon esileiri sujui hyvin ja hän lähti MM-uinteihin odottavin fiiliksin, mutta oli pettynyt oman suorituksen jälkeen.

– Kaikki kulki todella hyvin ja oli viimeisen päälle hyvä esileiri Hiroshimassa. Ehkä se meni sitten vähän päähän, kun uinti kulki siellä niin hyvin. Oma suoritus alkuerissä oli vähän yliyrittämistä ja tietysti tulos on tosi iso pettymys. Lähdin tekemään ennätystä, koska kunto oli sellainen, että sen pystyisin tekemään. Urheilu on tällaista, etten aina saa mitä haluaan. Ehkä oli minun aika saada epäonnistuminen ja sitä kautta opetus, kun tähän asti kaikissa arvokisoissa olen tehnyt ennätyksen, Kokko analysoi omaa suoritustaan alkueränsä jälkeen.

Suomen huippu-uinnin päävalmentaja Eetu Karvonen pitää MM-kisoja suomalaisten osalta alisuorituksena. Karvonen kertoo suunnan olevan tästä vain ylöspäin, kun perustaso saadaan kovemmaksi. Se vaatii pitkiä harjoitusjaksoa, joissa ei olla kipeänä ja jossa keskeytyksiä ei tule. Tänä vuonna se ei onnistunut ja se näkyy tuloksissa.

– Tietysti Veeran huikeat suoritukset nostavat arvosanaa ja mieli on tällä hetkellä todella positiivinen, mutta joukkueena totuuden nimissä alisuoriuduttiin. Ei nyt varsinaisesti epäonnistuttu, mutta tällä kertaa suurin osa joukkueesta olisi tarvinnut kauden tasoon nähden aivan huikeita onnistumisia päästääkseen jatkoon ja sitä ei nyt tapahtunut.

– Valitettavasti arvosana on aika alhaalla näistä kisoista. Selkeästi Veeralla huippuonnistuminen, mutta kaikkien muiden suoritukset eivät olleet sitä mitä MM-kisoista haetaan. Tästä vielä noustaan ja nyt tiedetään, että oikeasti meidän täytyy saada rutiinisuoritukset sille tasolle, että olympialaisissa ei ole minkään näköinen kysymys, että päästäänkö alkueristä jatkoon ja muutaman kohdalla tullaan normaalisuorituksella finaaliin, Karvonen päättää.

 

MM-kisojen nettisivut

MM-uintien suomalaiskommentit