Suomen viestinelikko valmiina MM-altaaseen

#UUTINEN #UINTI 27.7.2019

Gwangjun MM-uinneissa nähdään viimeinen kisapäivä sunnuntaina. Henkilökohtaisissa alkuerissä ei suomalaisia enää nähdä. Naisten 4x100 metrin sekauintiviesti on kuitenkin hyvin mielenkiintoinen laji, sillä siinä jaetaan jo aamulla paikkoja Tokion olympiauinteihin, jotka alkavat vajaan vuoden kuluttua, 25. heinäkuuta 2020.

Suomen viestikokoonpanoon Gwangjussa kuuluvat MM-joukkueen kaikki naiset, eli Mimosa Jallow (selkäuintia), Ida Hulkko (rintauintia), Jenna Laukkanen (perhosuintia) ja Laura Lahtinen (vapaauintia). 

Tokion olympiaviesteihin valitaan 16 joukkuetta, eli kaksi erällistä jokaiseen viestilajiin. 12 maapaikkaa on jaossa Gwangjun MM-uinneissa, eli alkueristä ei tarvitse selviytyä MM-finaaliin olympiapaikan saadakseen, vaan sijoitus 12 parhaan joukkoon riittää. Loput 4 joukkuetta Tokion olympiaviesteihin valitaan maailmantilaston perusteella 31. toukokuuta 2020, kun tulos on uitu olympianäyttökilpailuissa 1.3.2019 alkaen.

Käytännössä eurooppalaisten joukkueiden seuraava olympiaviestien näyttöpaikka on ensi toukokuun pitkän radan EM-uinnit Budapestissa.

Riossa luotiin pohjaa viestiperinteelle

Rion olympiauinneissa Suomella oli edustus naisten sekauintiviestissä. Mimosa Jallow ja Jenna Laukkanen olivat silloinkin kokoonpanossa, mutta Rion viestijoukkueesta Emilia Bottas ja Hanna-Maria Seppälä ovat päättäneet kilpauransa. Ida Hulkko ja Laura Lahtinen astuvat nyt heidän saappaisiinsa.

Rioon Suomi sai jännittää viestipaikkaa aivan loppuun asti. Viestien valintajärjestelmä oli sama jo tuolloin, ja Suomen naiset uivat kesän 2015 MM-kisoissa Kazanissa alkuerien 13. sijalle, eli ensimmäiselle sijalle ilman olympiapaikkaa. Toukokuun 2016 EM-uintien pronssimitalitulos poiki sitten olympiapaikan maailmantilaston perusteella.

Suomalaiset MM-uintien päätöspäivänä 28.7.

klo 5.07 N 4x100m SKUV erä 1/rata 3 (Jallow, Hulkko, Laukkanen, Lahtinen)

klo 14.09 Ida Hulkko 50m RU finaali rata 7

Seuraa suorana aamulla Yle Areenassa ja illalla Yle TV2:ssa

 

Asiasanat

MM-kilpailut