Rintauimarit olivat ymmällään Gwangjussa

#UUTINEN #UINTI 25.7.2019

MM-uintien viidentenä päivänä kisattiin sekä naisten että miesten pitkien rintauintien alkuerät. Molemmat suomalaisedustajat pettyivät aikoihinsa, eikä välieräpaikkoja tullut.

Matti Mattsson lähti hakemaan ensiksi välieräpaikkaa 200 metrin rintauinnista ja sen jälkeen oli tarkoitus tavoitella omaa ennätystä. Välieriin porilainen ei kuitenkaan selviytynyt, sillä alkuerien uinti hyytyi aikaan 2.13,80. Sijoitus oli 33:s ja Mattssonin pettymys valtaisa.

– Sataseen asti oli ihan ookoo, tai että siitä olisi vielä voinut olla mahdollisuuksia välieriin. Mutta kolmannella vinstalla iski hapot ja viimeiset 25 metriä olivat aivan kamalia, Mattsson pudisteli päätään.

Kauden aikana kolmesti alle 2.11 uinut Mattsson ei tiennyt syytä vauhdin puutteeseen tai raastaviin happoihin:

– En tiedä mikä siinä sitten oli, jostain syystä se vain oli tosi raskasta ja uinti meni tosi syvällä, siinä ei ollut yhtään lentoa. Kyllä harmittaa, että SM-uinneissakin meni kovempaa aamulla kuin täällä.

Välierien karsinta-ajaksi muodostui 2.10,32, mikä on lähes sama kuin porilaisen kauden kärkiaika ja kolme sadasosaa vauhdikkaampi kuin Tokion olympiauintien A-raja, joka Mattssonilla on onneksi jo hallussa. Gwangjun kisoissa Mattssonilla ei ole muuta matkaa, joten miehen neljännet MM-uinnit ovat paketissa.

Jenna Laukkanen ilahtui uinnin aikana, mutta pettyi maalissa. Kuva: Jussi Salminen

Laukkanen siirsi katseet viidellekympille

200 metrin rintauinti oli Jenna Laukkasen toinen matka Etelä-Koreassa. Hänestä suoritus tuntui paljon paremmalta kuin saman matkan sekauinti kisojen avauspäivänä sunnuntaina. Kello kuitenkin kertoi, että vauhti ei ollut kauden parasta. 2.31,68 osoitti Laukkaselle 27. sijan.

– Pahinta tässä on se, että missään vaiheessa kautta ei ole tuntunut uinti noin hyvältä kuin tuo, ja sitten aika on kuitenkin ihan kuraa. Tuntui, että veto piti ja uinti olisi kulkenut lujaa, Laukkanen kertasi.

– Tässä tulee niin epätodellinen fiilis, millaiseltahan sen uinnin sitten pitäisi tuntua, että tulisi kovaa, Laukkanen manasi.

Välieriin vaadittiin 2.26,56, aika, jollaisia Laukkanen kellotti useasti vuosina 2015-2016. Hänellä on jäljellä Gwangjussa vielä 50 metrin rintauinti lauantaina, sekä sunnuntain sekauintiviesti.

– Tärkeää on nyt ottaa mukaan näistä uinneista se, mitä pitää korjata, ja laitetaan ne kuntoon. Ehkä se viisikymppinen on sopivin matka mulle näihin kisoihin.


Suomalaistulokset ja lajit MM-kisasivulla 

Asiasanat

MM-kilpailut