MM-uinnit kisataan universiadien altaalla Gwangjussa

#UUTINEN #UINTI 17.7.2019

Uintiurheilun MM-kilpailut käynnistyivät viime perjantaina Gwangjussa. Suomella on edustus uimahypyissä ja uinnissa. Nea Immonen kisaa uimahypyissä torstaina 18. heinäkuuta kolmen metrin ponnahduslaudalla. Uinnin kahdeksanpäiväiset MM-kisat alkavat sunnuntaina 21. heinäkuuta. Mastersien MM-kilpailut käydään samassa paikassa 5. elokuuta alkaen. 

Aikaero Suomen ja Etelä-Korean välillä on kuusi tuntia, mikä tarkoittaa sitä, että uinnin alkukilpailut alkavat klo 4.00 aamuyöllä ja välierät sekä finaalit klo 14.00. Yle näyttää kaikki uintijaksot suorina, aamut Yle Areenassa ja illat TV2:ssa.

Uintiareenalle on rakennettu lisätilaa

Etelä-Korea järjestää ensimmäistä kertaa uintiurheilun arvokilpailuja, lukuun ottamatta kesän 1988 olympialaisia Soulissa ja Daejonin maailmancupeja 2000-luvun alussa. Etelä-Korea järjestää mielellään urheilun suurtapahtumia kansallisen brändinsä kohottamiseksi, viime vuosina maassa on nähty muun muassa talviolympialaiset sekä yleisurheilun, ammunnan, ja kamppailulajien MM-kisoja. Gwangju on maan kuudenneksi suurin kaupunki, ja se muistetaan kesän 2015 universiadeista.

MM-uintien ja uimahyppyjen näyttämö on sama kuin neljä vuotta sitten universiadeissa, Nambu-yliopiston uintikeskus, jota on MM-kisoja varten laajennettu tilapäisellä katsomosiivellä, näin katsojakapasiteetti on saatu hieman yli kymmenen tuhannen. Myös majoituksessa hyödynnetään olemassa olevia olosuhteita, universiadien kisakylä toimii nytkin joukkueiden tukikohtana.

Nambu-yliopiston uintiareena on saanut MM-kisoihin tilapäisen katsomosiiven. Kuva: FINA

Taaloja jaossa melkein kuusi miljoonaa

MM-kisojen palkintorahojen kokonaissumma hipoo jo kuutta miljoonaa dollaria. Tästä uinnin osuus on peräti 2,7 miljoonaa dollaria, kun kahdeksan parasta uimaria 34 henkilökohtaisessa lajissa tienaa dollareita. Viestilajit mukaan luettuna mitaleita jaetaan 42 lajissa. Maailmanmestaruuden palkintoraha on kaksikymmentä tuhatta dollaria ja finaalin kahdeksaskin saa tästä vielä kymmenen prosenttia.

Puolustettavana Liukkosen finaalipaikka

Suomella on MM-altaalla varsin kokenut joukkue, jonka keski-ikä on 23,6 vuotta. Seitsemästä uimarista kuusi saavutti henkilökohtaisen A-rajan. Ainoa MM-tason debytantti on Helsingfors Simsällskapin Laura Lahtinen. Vasta 16-vuotias Lahtinen ei kuitenkaan ole ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan, sillä hän sai kasteensa jo vuoden 2017 lyhyen radan EM-kisoissa. Tuore nuorten EM-mitalisti valittiin MM-uinteihin B-rajan turvin, jotta naisten 4x100 metrin sekauintiviesti saadaan kisaan mukaan tavoittelemaan Tokion olympiapaikkaa. 

Ari-Pekka Liukkonen osallistuu Gwangjussa jo 23. aikuisten arvokisoihinsa ja Jenna Laukkasella saldo täydentyy 21:een. Edellisissä pitkän radan MM-uinneissa Suomen yhdeksän uimarin joukkue saavutti yhden finaalipaikan ja neljä välierää. Ari-Pekka Liukkonen oli 50 metrin vapaan kuudes kesällä 2017 Budapestissa ja välieriin ylsivät Jenna Laukkanen kahdesti ja Mimosa Jallow sekä Veera Kivirinta kertaalleen.

MM-kilpailijat majoittuvat kesän 2015 universiadeihin rakennetussa kisakylässä. Kuva: Ari-Pekka Liukkonen

Kaikki haluavat Tokioon

Tokion olympiauinteihin on MM-uintien alkaessa 370 päivää. Uinnin näyttöaika Tokioon avautui maaliskuun alussa. Matti Mattsson on jo varmistanut uransa kolmannet olympialaiset uituaan A-rajan ali huhtikuussa. Ari-Pekka Liukkosella marginaalia Tokioon on vain viisi sadasosasekuntia, saman verran kuin Mattsson on painellut aikarajan alle.

Gwangjussa 12 parasta viestijoukkuetta saa lajikohtaisen maapaikan Tokioon, joten panosta on rutkasti jo aamun alkuerissä.

Gwangjun kisasivut: www.fina-gwangju2019.com 

Tulospalvelu: www.omegatiming.com 

Suomen uintijoukkue Gwangjussa 21.–28.7.

Ida Hulkko (TaTU Tampere)
Mimosa Jallow (Kampuksen Plaani)
Laura Lahtinen (Helsingfors Simsällskap)
Jenna Laukkanen (SC Vuokatti)
Ari-Pekka Liukkonen (Cetus Espoo)
Matti Mattsson (Porin Uimaseura)
Riku Pöytäkivi (Helsingfors Simsällskap)

Kuva: FINA

 

Asiasanat

MM-kilpailut