Einiö ja Lahtinen porhalsivat jatkoon nuorten EM-starteissa

#UUTINEN #UINTI 3.7.2019

Siiri Einiö ja Laura Lahtinen olivat oivassa vauhdissa nuorten EM-uintien avauksessa. Kuva: Marjoona Teljo

Uinnin nuorten EM-kilpailut käynnistyivät keskiviikkona Kazanissa Venäjällä. Kesän 2015 MM-kisakaupunki isännöi tapahtumaa Kazanin Aquatic Palacessa Volgan rannalla. Suomesta kisoissa on yhdeksän uimarin joukkue. Nuorten EM-ikäluokat ovat tytöt 17 vuotta ja pojat 18 vuotta.

Rintauintisprintissä vahva edustus

Avauspäivänä keskiviikkona oli saldona jo koreat kolme välieräpaikkaa, joista kaksi kirkastui vielä nuorten EM-finaaleiksi. 50 metrin rintauinnissa Helsingfors Simsällskapin Laura Lahtinen ja Gladius Kirkkonummen Siiri Einiö etenivät välieriin. Lahtinen jatkoi vielä keskiviikkoillan lopulla uituun finaaliin asti ja sijoittui kahdeksanneksi ajalla 31,90. Lahtisen päivän parhaaksi jäi välierissä syntynyt 31,83. Viime viikonloppuna Espoon SM-altaassa Lahtinen ui uudeksi nuorten Suomen ennätykseksi 31,70. Nuorten Euroopan mestaruuden otti vasta 14-vuotias Italian Benedetta Pilato uudella kisaennätysajalla 30,22 ja mitaleille vaadittiin 31,26.

– Välieräuinti oli ihan hyvä. Finaalissa sitten oli vähän sählinkiä, reaktio oli hidas ja pintauduin vähän liian lähellä pintaa, sellaisia pieniä juttuja, Lahtinen analysoi rintauintejaan.

Siiri Einiö nosti Kazanissa hienosti omaa tasoaan tehtyään jo 50 metrin rintauinnin alkuerissä uuden ennätyksensä. Henkilökohtainen paras koheni vielä välierissä lukemiin 32,10 ja sijoitus oli yhdeksäs, eli hän karsiutui loppukilpailusta ensimmäisenä. Marginaalia finaaliin jäi vain 0,17 sekuntia.

– Uinti tuntui hyvältä, jopa paremmalta kuin aamulla. Pikkujuttuja sain korjattua aamusta mutta vähän siinä välieräuinnissa jäi vielä häiritsemään. Jospa sitten nuorten MM-kisoissa elokuussa saisi repäistyä alle 32 sekunnin, Einiö pohti.

Lahtinen yllättävällä vauhdilla torstain finaaliin

Laura Lahtinen hankki keskiviikkona myös finaalipaikan torstai-illaksi 200 metrin perhosuinnissa. Välierissä hän kurotti kolmanneksi ajalla 2.12,12, mikä on vain 0,02 sekuntia hänen omasta ennätyksestään. Nuorten Suomen ennätys on kumipukuvuosilta (2009) Emilia Pikkaraisen nimissä luvuin 2.11,77.

– Tosi hyvä välieräuinti, en ihan odottanut noin kovaa aikaa. Tulee kiva kisa huomenna, luulen, että pystyn tuosta vähän vielä parantamaan, Lahtinen kertoi.

Pitkän perhosuinnin finaali kisataan torstaina klo 18.22.