Joukkueet uintiurheilun kesän arvokilpailuihin on nimetty

#UUTINEN #UINTI #UIMAHYPYT #TAITOUINTI 16.5.2024

Hulkko ja Kivirinta MM-uinneissa helmikuussa. Kuva: Bildbyrån

Kesän arvokilpailut lähestyvät kovaa vauhtia. Uintiurheilun EM-kilpailut käydään Serbian Belgradissa 10.–23. kesäkuuta. Taitouinnin osalta EM-kilpailut käydään 10.–14.6. ja uinnin sekä uimahyppyjen 17.–23.6.2024.

Aikuisten pitkän radan EM-uinteihin suuntaa suuri 19 uimarin joukkue. Historiallisen suuressa joukkueessa ovat mukana Ronny Brännkärr, Ada Hakkarainen, Ida Hulkko, Jami Ihalainen, Louna Kasvio, Veera Kivirinta, Olli Kokko, Tomas Koski, Laura Lahtinen, Davin Lindholm, Ari-Pekka Liukkonen, Kiia Metsäkonkola, Anniina Murto, Kalle Mäkinen, Julius Nyberg, Mia Pentti, Aliisa Soini, Leonie-Sarah Tenzer sekä Fanny Teijonsalo.

Joukkueenjohtajaksi on nimetty Jari Varjonen. Valmentajina toimivat Jere Jännes, Antti Kasvio, Matti Koski, Marko Malvela sekä Matti Mäki. Joukkueen fysioterapeutit ovat Eero Isotalo sekä Teemu Laaksonen.

Suurin osa suomen uintijoukkueen uimareista hyppää ensimmäistä kertaa aikuisten tasolla EM-altaaseen pitkällä radalla. Joukkueesta ensikertalaisia ovat Brännkärr, Hakkarainen, Ihalainen, Kasvio, Koski, Lindholm, Metsäkonkola, Murto, Mäkinen, Nyberg, Pentti, Soini sekä Tenzer.

Huippu-uinnin päävalmentaja Eetu Karvonen on iloinen suuresta joukkuekoosta sekä odottaa finaaliuinteja ja sitä kautta menestystä suomalaisilta. EM-uinneissa aamun alkuerissä onnistuminen ja venyminen illan semifinaaleissa luo odotukset siihen, että finaalissa kaikki ovat mahdollista.

– EM-kisoihin lähtee suurimpia joukkueita Suomen uinnin historiassa. Usealla uimarilla on mahdollisuus jopa finaaleihin ja siellä on sitten oma kisansa, jossa kaikki on auki. Kuten joukkueen koosta ilmenee, on kausi ollut suomalaisilta hyvä ja kansainvälistä vauhtia on nähty kevään kisoissa. Nyt kuntoa tietysti viritetään EM-kisat mielessä ja kaikki näyttäisi olevan uimareilla kunnossa kohti kauden pääkisoja, Karvonen analysoi.

Matti Mattsson on alittanut aikarajan EM-uinteihin, mutta häntä ei nähdä EM-altaassa. Porilaisen keskittyminen on heinäkuun lopussa starttaavissa Pariisin olympialaisissa.

Lauren Hallaselkä Dohan MM-kilpailuissa. Kuva: Deep Blue Media

Uimahyppyjen EM-kilpailuihin suuntaa pieni kolmen hengen joukkue. Suomen joukkue Belgradissa: Lauren Hallaselkä, Juho Junttila ja Odessa Käck. Joukkueenjohtajaksi kisoihin on nimetty Taina Karvonen.

Hallaselkä ja Junttila edustavat uimahyppyseura Tiiroja ja Käck Vantaa Divingia. Sekä Hallaselkä että Junttila ovat kokeneita arvokisakävijöitä. Käck nimettiin ensi kertaa aikuisten arvokilpailuihin.

Sini Tuuli helmikuun MM-kilpailuissa. Kuva: Deep Blue Media

Taitouinnin EM-kilpailuihin on nimetty kolme uimaria. Joukkueessa ovat Mari Moilala, Iiris Nurmi sekä Sini Tuuli. Joukkueenjohtajana toimii Mira Helmiö.

Joukkueessa on sekä vahvaa kokemusta että ensikertalaisia aikuisten tasolla. Kaikki uimarit ovat antaneet vahvat näytöt kevään aikana ja omilla varmoilla suorituksilla heiltä voidaan odottaa hyviä tuloksia.

– Marilla on edelliseltä kaudelta tuttu tekninen soolo, johon he ovat valmentajansa Saana Annusen kanssa saaneet lisää vaikeutta, mikä tekee siitä vahvan kokonaisuuden yhdessä Marin hyvän suorituspuhtauden kanssa, Helmiö kertoo.

Soolon lisäksi Moilala nähdään duossa Nurmen kanssa. Duo on muodostettu vasta tälle kaudelle, mutta heiltä on nähty tasaisen varmaa suorittamista kevään ajan. Aikuisten sarjaan tällä kaudella noussut duo on hakemassa vahvaa ja varmaa suoritusta aikuisten arvokisadepyytistä.

– Pari on hakenut kansainvälisiä tasokkaita kisastartteja keväällä valmentajiensa Jasmin Grönmanin ja Tea Uimosen kanssa. Viimeisimpänä Pariisin olympiaaltaasta toukokuun alussa, Helmiö avaa.

Joukkueen konkari Sini Tuuli on helmikuun MM-kilpailujen jälkeen valmentajansa Iris Luceniuksen kanssa nostanut tasaisesti vapaan soolon vaikeutta ja sopeutunut hyvin kevään aikana vielä muuttuneisiin sääntöihin.

– Odotan kokeneelta arvokisaurheilijalta karismaattista ja itsevarmaa suoritusta, Helmiö sanoo.

Joukkueet uinnin sekä taitouinnin nuorten EM-kilpailuihin on valittu

Nuorten EM-uinnit käydään Liettuan Vilnassa 2.–7.7.2024. Suomesta Vilnaan suuntaa suuri 17 hengen joukkue. Joukkueessa ovat Linnea Heikkilä, Malla Hämäläinen, Louna Kasvio, Ellen Kaituri, Riialiina Kiljala, Roope Koskela, Lotta Moilanen, Veera Mustonen, Ilmari Nieminen, Alex Nurminen-Fernández, Venla Päivärinta, Konsta Rantasuo, Olivia Riekki, Aliisa Soini, Fia Stenman, Wilma Sundt sekä Aron Zautasvili.

Joukkueenjohtajana toimii Aleksi Rajansuo ja valmentajina Irene Paloposki, Hanna Paatos, Antti Kasvio sekä Henri Kyynäräinen. Joukkueen fysioterapeutti kilpailuissa on Teemu Leinonen.

Taitouinnin nuorten EM-kilpailut käydään 28.6–2.7.2024 Maltalla. Taitouinnin NEM-joukkueeseen on nimetty Nea Kämäräinen, Helka Riekkinen sekä Vilma Väisänen. Joukkueenjohtaja nimetään myöhemmin.

Uimahyppyjen nuorten EM-edustajat tiedotetaan myöhemmin.

Lisätietoja:

Eetu Karvonen, uinti (aikuiset)
eetu.karvonen@uimaliitto.fi

Mira Helmiö, taitouinti (aikuiset)
mira.helmio@uimaliitto.fi

Aleksi Rajansuo, uinti (nuoret)
aleksi.rajansuo@uimaliitto.fi

Pasi Salonen, uimahypyt
pasi.salonen@uimaliitto.fi

Lisää vastaavia uutisia