Taitouinnin nuorten EM-kilpailuissa tehtiin historiaa

#UUTINEN #TAITOUINTI 5.8.2023

Taitouinnin nuorten EM-kilpailuissa Portugalin Funchalissa tehtiin historiaa, kun Veera Säämänen oli ensimmäinen suomalainen, joka ylsi soolo vapaaohjelman finaaliin. Säämäsen sijoitus finaalissa oli 11., joten hän paransi sijoitustaan alkukilpailuista.

- Uinti tuntui aika samalta kuin alkukilpailussa, mutta sain paremmin pidettyä energian loppuun asti. Jälkikäteen oli olo, että annoin kaikkeni ja tein parhaani. Vaikka tulikin yksi base mark, niin olen silti tyytyväinen suoritukseen. Olen myös tyytyväinen, että sijoitus parani, vaikka pisteet hieman laskivatkin. Tuntuu tosi hienolta ja myös aika epätodelliselta olla tiettävästi ensimmäinen suomalainen soolofinaalissa. Varmaan menee aikaa prosessoida ennen kuin todella sisäistän sen, kommentoi Säämänen ja jatkaa:

- Nämä nuorten EM-kilpailut eroavat edellisistä NEM-kisoistani etenkin uusien sääntöjen ja pistelaskujärjestelmän osalta. Myös finaaliin pääsy oli uutta ja jännittävääkin, mutta yritin silti uida rennosti ja nauttia kokemuksesta. Oli kyllä tosi hieno kokemus.

- Kokonaisuudessaan olen todella ylpeä Veeran suoriutumisesta näissä kilpailuissa. Kuten alkukilpailussa, myös finaaliuinnissa näkyi väsymistä, mikä on ymmärrettävää pitkän kisarupeaman jälkeen. Vaikeutimme myös ohjelmaa näihin kilpailuihin, mikä tekee ohjelmasta raskaamman ja selittää myös väsymystä, kun ohjelmakuntoa ei ole ehditty harjoitella yhtä pitkään kuin esimerkiksi aiemmin kilpailukaudella. Sääntömuutosten myötä ohjelmien uiminen on nykyään todella erilaista ja fyysisesti haastavampaa, mikä näkyi myös finaalin muilla kilpailijoilla, kertoo Säämäsen soolo valmentaja Jasmin Grönman ja jatkaa:

- Suoriutuminen oli Veeran tasolla tasaista ja vahvaa. Harmillisesti ohjelman toinen T9 eli pysäytysthrusti, joka sujui verryttelyssä erinomaisesti, ei kisasuorituksessa ollut riittävän puhdas, mikä johti ikävään base markiin. Tästä huolimatta Veera onnistui nostamaan sijoitustaan yhdellä sijalla alkukilpailusta finaaliin. Taiteelliset pisteet olivat myös korkeammat kuin alkukilpailussa. Olen todella ylpeä ja iloinen, että Suomi on päässyt ensimmäistä kertaa vapaan solon finaaliin alkukilpailun jälkeen - se on todella iso juttu. Tämä kilpailu oli varmasti tärkeä ja hieno kokemus Veeralle. Mielestäni Veeran suoritus oli myös koko suomalaiselle taitouinnille hieno näyttö menestymisestä kansainvälisellä tasolla. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Huomenna on viimeinen kisapäivä ja suomalaisita altaassa ovat ensin aamulla klo 11:30 duo teknisen suorassa finaalissa Nea Kämäräinen & Mari Moilala. Iltasessiossa suomalaisten kisat päättyvät joukkue vapaaohjelman finaaliin klo 19:00.

Solo vapaaohjelman finaalin tulokset.

Live on Youtube

Kisasivut

Lisää vastaavia uutisia