Uimarit tarrasivat tilaisuuteen hyvissä SM-kisoissa

#TARINA #UINTI 15.12.2019

Kuva: Janne Ahonen

TaTU Tampere ja Uinti Tampere järjestivät ensiluokkaiset SM-kilpailut. Järjestelyt toimivat sujuvasti ja tunnelma oli korkealla. Tampereen kisoissa oli panostettu myös siihen, että SM-tason kilpailut ovat paljon muutakin, kuin altaan päästä päähän kauhomista. Tapahtumallisuuden eteen oli nähty paljon vaivaa.

– Tampere onnistui erinomaisesti kisojen järjestämisessä ja tapahtuma oli toimiva, uinnin olympiavalmentaja Jari Varjonen kehui.

Televisioinnin merkitys kansallisen tason urheilijoille on kiistattoman positiivinen. Kun kilpailut näkyvät suorana valtakunnallisesti, on uimareillakin näytön paikka. Ja Tampereella he käyttivät sen todella edukseen, siksi Yle Areenan finaalilähetykset olivat pullollaan tasokkaita mittelöitä.

Kuva: Janne Ahonen

Rohkeutta tarvitaan menestyksen tavoittelussa

Varjonen seurasi ilahtuneena SM-uintien kokonaistasoa:

– SM-kisoista voi tehdä kaksi mielenkiintoista havaintoa. Sekä nuoret että kokeneet uimarit loistivat. Nuoret ottavat nyt roolia laajalla rintamalla, ja valmennuksessa tehdään oikeita asioita. Esimerkiksi Laura Lahtisen SM-suoritukset kertovat oikeasta päätöksestä jättää Glasgow'n EM-uinnit väliin kisoja edeltäneen sairastelun vuoksi, ja keskittyä SM-kisoihin. Nämä ovat isoja ja vaikeita päätöksiä, mutta niitä on uskallettava tehdä tarpeen tullen, Varjonen muistutti.

Myös konkarit onnistuivat poikkeuksellisen hyvin Tampereen SM-altaalla. Matti Mattsson, Riku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen olivat jopa SE-vauhdissa.

– Kokeneempi kaarti silminnähden nautti kisojen rennosta tunnelmasta, ja se siivitti hienoihin startteihin. Hyvänä esimerkkinä voi nostaa vaikkapa Teemu Vuorelan uinnit, joista kärkenä 100 metrin sekauinnin tulos hyvin lähelle Jani Sievisen SE-aikaa.

Kuva: Janne Ahonen

Joulukisat tekivät hyvän sisääntulon

SM-kilpailun ajankohdan muutos oli varmasti puhututtanein aihe ennen Tampereen kisoja. Nyt kisat pidettiin noin kuukautta myöhemmin, mistä alustuksena oli näkemyksiä puolesta ja vastaan.

– Lyhyen radan SM-uintien siirtäminen joulukuun puoleenväliin vaikuttaa olleen kokonaiskuvassa hyvä ratkaisu. Silti jatkossa pitää kiinnittää huomiota syyskauden arvokilpailujen, eli lyhyen radan EM- tai MM-kisojen joukkueen kisatuntuman parantamiseen ennen syksyn kansainvälistä pääkisaa. Tarvitsemme EM- ja MM-joukkueille enemmän laadukkaita ja hyvätasoisia kisastartteja ennen mestaruuskisoihin lähtöä, Varjonen tähdensi.

Ensi vuonna SM-uinnit kisataan pitkällä radalla 25.–28. kesäkuuta Helsingin Mäkelänrinteessä ja lyhyellä radalla 17.–20. joulukuuta Espoon Espoonlahdessa.

Asiasanat

SM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia