Mattsson ja Pöytäkivi venyttivät SE-aikoja Tampereella!

#UUTINEN #UINTI 14.12.2019

Matti Mattssonin SM-uinnit olivat napakymppi, SE:t molemmilta rintauintimatkoilta. Kuva: Jussi Salminen

SM-uintien finaalit poikivat jälleen Suomen ennätyksiä lauantaina. Matti Mattsson aloitti illan ennätysjuhlat 200 metrin rintauinnissa tuloksella 2.04,63. Tämä paransi porilaisen viime vuotista SE-aikaa yhdeksän sadasosaa.

– Kun EM-kisat eivät menneet niin hyvin, niin kyllä tämä antaa hyvää itseluottamusta, Mattsson kertoi.

Viime viikon EM-kisoissa ennätysvauhti olisi vienyt Mattssonin kirkkaasti finaaliin. Kaksisatanen päätti hänen SM-uintinsa ja samalla myös lyhyen radan kauden. Saldona oli myös 100 metrin rintauinnin Suomen ennätys perjantailta.

Mattssonin jälkeen hopealle ui Tapio Junninen uudella ennätysajallaan 2.06,34.

Pöytäkivellä suoraviivainen taktiikka

Helsingfors Simsällskapin Riku Pöytäkivi oli tällä kaudella jo hätyytellyt satasen perhosuinnin Suomen ennätystään, mutta otti nyt Tampereella suuren askeleen eteenpäin. Hän ui mestariksi SE-ajalla 50,88 parantaen liki kolme kymmenystä omaa parastaan.

– Siinä oli selkeä taktiikka. 25 metriä täysiä ja takaisin, ja sitten taas 25 metriä täysiä ja takaisin, Pöytäkivi veisteli.

– Aika yllätti täysin, koska seinät yllättivät ja siksi käännökset olivat todella huonot. Tiesin olevani kovassa kunnossa ja Antsan (Anton Herrala) kanssa oli tiedossa kova kilpailu, Pöytäkivi jatkoi.

Herrala sai matkan SM-hopeaa (52,05) ja Uinti Tampereen Eemil Varho otti pronssia (53,93).

Huonoista käännöksistä huolimatta Riku Pöytäkivi petrasi Suomen ennätystään huomattavasti. Kuva: Jussi Salminen

Liukkoselle juhlamestaruus

Cetus Espoon Ari-Pekka Liukkonen tempaisi kauden parhaan uintinsa päämatkallaan 50 metrin vapaassa. Kello pysähtyi aikaan 21,28 ja mestaruus oli selkeä.

– Se oli 20:s perättäinen vinstan Suomen mestaruus, 10 pitkällä ja 10 lyhyellä radalla, Liukkonen huomautti.

– Tässä oli uudenlainen valmistautuminen, kuten aamullakin, niin nytkin tein vain jumpan verryttelyksi, en allasverryttelyä ollenkaan. Eli tänään olen uinut ainoastaan sata metriä, Liukkonen kertoi.

Hopealle ui Anton Herrala (21,98) ja pronssille Kalle Mäkinen (22,23).

Karlsson kukisti koutsinsa

Miesten 200 metrin selkäuinnissa Helsingfors Simsällskapin Niki Karlsson nosti tasoaan komeasti. Hän ui Suomen mestariksi ajalla 1.56,42, mikä paransi hänen omaa ennätystään liki puolellatoista sekunnilla. Hän myös kohosi Suomen toiseksi nopeimmaksi kautta aikain tällä matkalla, ohi valmentajansa Matti Mäen:

– Lähdettiin täysiä, oli sama taktiikka kuin Rikulla (Pöytäkivi). Oman valmentajan voitto tuntuu hyvältä, Matti on pitkään jauhanut siitä, Karlsson iloitsi.

– Mutta uran huippu ei ole vielä tässä, eli Sievisen Suomen ennätystä (1.53,34) metsästetään. Täytyy kiittää meidän hienoa tiimiä, Karlsson niputti.

Raision Urheilijoiden Aku Kaila ui hopealle (1.59,09) ja Oulun Uinnin Topias Nygård pronssille (2.00,62).

Paatos suvereeni maratonmatkalla

Miesten 1500 metrin vapaassa voittajaksi ennustettiin Raision Urheilijoiden Roope Paatosta, ja tämä myös toteutui. Torstain 800 metrillä nuorten SE-vauhtia kellottanut Paatos ui jälleen komeasti ja paransi henkilökohtaista ennätysaikaansa yli kymmenellä sekunnilla lukemiin 15.19,56.

– Oli odotettavissa, että uudelle kymmenykselle se kääntyy. Olisi voinut kovempaakin mennä, mutta jännitti. Ensi kerralla sitten kovempaa, tätä on treenattu paljon, Paatos totesi.

Eetu Piiroinen sai pitää nuorten SE-aikansa reilulla kolmella sekunnilla.


 

SM-kisat jatkuvat sunnuntaina. Finaaleja voi seurata suorana Yle Areenassa, lähetykset alkavat päivittäin klo 16.55. Aamujaksojen striimiä voi seurata puolestaan Livetiming-palvelun SuperLive-osiossa.

Tulospalvelu 

Asiasanat

SM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia