Liukkonen lähestyi Tokiota yhdellä sadasosalla

#UUTINEN #UINTI 1.7.2019

Kuva: Timo Paakkanen

Miesten 50 metrin vapaauinti oli yksi Espoon SM-uintien odotetuimmista lajeista, ja sitä pitikin odottaa kisojen päätöspäivään asti. Ari-Pekka Liukkonen ui odotetusti Suomen mestariksi.  Hän paransi omaa kauden parastaan ja olympianäyttöään yhdellä sekunnin sadasosalla. Aika oli 22,06, olympiarajan ollessa 22,01. Hopealle ui TaTU Tampereen Anton Herrala aikaan 22,48 ja kolmannelle sijalle Niko Mäkelä Riihimäen Uimaseurasta paukuttaen ajan 23,01.

– Totta kai aina positiivista, että se aika kauden mittaan paranee mutta tuntui uinti kyllä paremmalta, että varmaan se startti oli nyt aamulla ainakin aika hidas. En ole kerennyt kattomaan paljonko oli reaktioajat ja miltä näytti muuten, mutta luultavasti se oli sieltä se ”pieni hukka”, etteivät rajat menneet rikki. 

– Kyllä aamun perusteella olisin ajatellut, että se olisi ollut nyt tässä tehtävissä mutta luultavasti se oli se startti, en vielä ole kerennyt näkemään uintia, Liukkonen viittaa Tokion olympiarajaan.

Pöytäkivi pettyi suorituksiinsa

Viimeisenä SM-kisapäivänä miesten 100 m perhosuinnin voitti Korean MM-kisoihin suunnistava Riku Pöytäkivi Helsingfors Simsällskapista, aikaan 53,54. Hopealle sijoittui Cetus Espoon Sergey Kuznetsov ajalla 54,10. Pronssille ui Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä ajalla 54,17. 

– Fiilikset on aika pettyneet, kyllä odotin kovempaa aikaa. Tällä kaudella aika 53,50 on ollut ihan peruskamaa. Tullut lisää tasaisuutta, mutta ei ole vieläkään saatu sitä suoritusta mitä halutaan.

SM-kisakatsomo täyttyi äärimmilleen upeassa kesäillassa. Kuva: Timo Paakkanen

– Olen vähän sen tyyppinen, että en halua kisata, jos minulla ei ole mahdollisuutta tehdä enkkaa, sen takia yleensä uin kaudellakin hyvin. Tietenkin olisin täälläkin halunnut uida ennätyksiä. Täällä on vähän sattunut niin, että joka toinen uinti on ollut vähän sellainen ohiuinti, että on tullut hyvä uinti ja sitten huono uinti. Kroppa on vielä vähän sekaisin tästä kaikesta treenimäärästä.

MM-kisoissa Pöytäkivi ui myös samat lyhyet matkat (50 ja 100 m) perhosuintia.

– Lähden kisoihin hyvillä fiiliksillä, mehän lähdemme Thaimaahan leirille tuttuun paikkaan. Meillä on Team Tokion leiri ollut siellä nyt kaksi kertaa peräkkäin jo, ja meitä on siellä pieni tiivis porukka, taitaa olla viisi uimaria, fyssari ja pari valmentajaa. Tietää tarkalleen mitä saa, kun menee sinne. Ari-Pekka (Liukkonen), Jenna (Laukkanen), Mimosa (Jallow) ja Laura (Lahtinen) tulee kanssa, kertoili Pöytäkivi.

Mimosa Jallow päivitti perhospyrähdyksen kisaennätyksen. Kuva: Timo Paakkanen

SM-kisaennätys Jallow’lle perhosuinnissa

50 metrin perhosessa kultamitalille paineli Kampuksen Plaanin Mimosa Jallow, tehden uuden SM-kilpailuennätyksen ajalla 26,49, perässään Swimming Club Vuokatin Jenna Laukkanen (26,65) ja HSS:n Kaisla Kollanus (26,97). Kisaennätys oli Emilia Pikkaraisen nimissä vuodelta 2016 ajalla 26,85.

– Koko ajan parempaan ja parempaan suuntaan mennään. Nyt alkaa olla oikeasti niitä omia aikoja ja tekeminen alkaa olla hyvällä tasolla kohti MM-kisoja. Varsikin, kun huomasi tuosta uinnistakin, että ei kroppa ole vielä niin herkällä mitä se voisi olla, ja perhosuinnissa se vaikuttaa minulla yleensä aika paljon. Siihen nähden todella hyvä aika ja pystyy ihan Suomen ennätyksiä odottamaan tuolta heinäkuun MM-kisoista, Jallow pohti.

Matti Mattsson ui vahvan kaksisatasen. Kuva: Timo Paakkanen

Matti Mattsson kiritti Vandersin Tapio Junnista

Porin Uimaseuran Matti Mattsson voitti Suomen mestaruuden olympiamatkallaan 200 m rintauinnissa ajalla 2.10,72, jääden vajaat pari sekuntia omasta Suomen ennätyksestään, joka on 2.08,95. Olympiapaikka on varmistettu jo, ja Mattsson lähtee ensi viikolla MM-kisoihin Etelä-Koreaan. Hopealle Mattssonin rinnalla kiiti aikaan 2.13,12 Vandersin Tapio Junninen, jolla on ollut pitkän radan uinnista taukoa, silti hän saavutti ensi kesän EM-uintien C-rajan hyvissä ajoin.

– Tuttua hommaa, uinnista Mattssonin rinnalla saa ihan hyvää ”valojänistä” ja vähän fiilistä et missä mennään oman uinnin suhteen, pohtii Junninen.

– Hyvät fiilikset, en ole viiteen vuoteen pitkällä radalla päässyt uimaan hyvässä kunnossa, joten en yllättynyt, että parantaisin aikojani, mutta ihan yllättävänkin hyvinkin ne paranivat. Nyt on loma ja keskitytään ensi vuoden EM-kisoihin.

Kolmanneksi ylsi Erik Nurmi Vandersista ajalla 2.18,49. 

Kuva: Timo Paakkanen

Kisojen paras seura oli Helsingfors Simsällskap

Naisten 200 m vapaauinnissa kovan ajan 2.03,64 ui Nummelan Kisaajien Nea-Amanda Heinola voittaen kultamitalin. Toiseksi tsemppasi Cetus Espoon Aino Otava (2.06,24). Jaetulla kolmannella sijalla olivat Raision urheilijoiden Olivia Weuro ja Oulun Uinnin Petra Ansaranta ajalla 2.07,38.

Naisten 100 m selkäuinnissa Kampuksen Plaanin Susanne Hirvonen voitti ensimmäisen henkilökohtaisen Suomen mestaruutensa ajalla 1.03,64, kannoillaan HSS:n Vilma Oura (1.03,69). Kolmanneksi sijoittui Cetus Espoon Peppi Siirtola ajalla 1.05,84.

Kuva: Timo Paakkanen

Cetuksen naisten viestijoukkue ui kovan ajan 3.49,26 4x100 m vapaauinnissa. Joukkueessa taistelivat Fanny Teijonsalo, Peppi Siirtola, Anna Kotonen ja Ronja Riihinen. Hopeaa haali itselleen Oulun Uinti 3.54,44, ja pronssia HSS ajalla 3,54,59.

HSS:n miehet voitti jännittävän 4x100 m sekauintiviestin ajalla 3.46,48. Joukkueeseen kuuluivat Niki Karlsson, Andrei Tuomola, Riku Pöytäkivi, Elias Herlevi. Toiselle sijalle ylsi Cetus Espoo 3.47,81 ja kolmanneksi Joensuun Uimaseura 3.52,84.

Kalevan maljan, seurojen välisestä pistekilpailusta, voitti tänä vuonna Helsingin Simsällskap eli tuttavallisemmin Simmis. HSS saavutti myös parhaat pisteet nuorten pistekilpailussa. Cetus Espoo oli molemmissa pistetaulukoissa kakkosena ja Oulun Uinti kolmantena. 

Kuva: Timo Paakkanen

Tuloksia kisasivuilla: www.sm-uinnit.fi 

Teksti: Päivi Kangaspunta 

Asiasanat

SM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia