Kovatasoisista EM-kisoista kohti kesän SM-Uinteja

#UUTINEN #UINTI 28.5.2021

Naisten 50 metrin rintauinnin finaalissa nähtiin kaksi suomalaista: Veera Kivirinta (kuvassa) ja Ida Hulkko.

Viikon kestäneet uinnin pitkän radan EM-kilpailut Budapestissa huipentuivat suomalaisittain sunnuntaina, tapahtuman päätöspäivänä, kahteen EM-mitaliin. Ari-Pekka Liukkonen ui EM-kultaa 50 metrin vapaauinnissa ja Ida Hulkko EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa.

Kahden mitalin lisäksi suomalaiset kauhoivat kuusi finaalipaikkaa, yhdeksän välieräpaikkaa ja jopa kahdeksan Suomen ennätystä EM-kilpailuissa. Finaaleissa uivat Liukkosen ja Hulkon lisäksi Matti Mattsson, Mimosa Jallow, Veera Kivirinta sekä naisten 4 x 100 metrin sekauintiviestijoukkue (Jallow, Hulkko, Laura Lahtinen ja Fanny Teijonsalo).

Lisäksi 13 uimarin joukkueessa tehtiin useita omia henkilökohtaisia ennätyksiä viikon aikana.

– Lähdimme positiivisin mielin kisoihin. Ennen kilpailuita meillä oli useita uimareita Euroopan rankingissa kovilla sijoilla, ja ennakko-oletus oli, että onnistumisia voi hyvinkin tulla. Tiukasta koronakuplasta huolimatta joukkueella oli alusta alkaen erittäin hyvä tekemisen meininki ja niin Suomen ennätyksiä kuin henkilökohtaisia ennätyksiä nähtiin kisojen alusta alkaen, huippu-uinnin valmennuspäällikkö Tommi Pulkkinen kertoo.

Mattsson teki EM-kisaviikolla jopa neljä Suomen ennätystä: hän paransi sekä 100 metrin (59.99) että 200 metrin rintauinnin (2:08.26) pitkän radan SE-aikaa kahdesti. Mattsson jäi kovan taistelun jälkeen neljänneksi 200 metrin rintauinnin EM-finaalissa.

– Se oli erittäin kova suoritus Matilta, mutta neljännestä sijasta jäi varmasti hampaankoloon. Joukkueen hieno fiilis säilyi koko kisaviikon ajan, ja oli myös upeaa nähdä kaksi suomalaista samassa finaalissa (Hulkko ja Kivirinta), Pulkkinen sanoo.

– Tästä on hyvä lähteä kohti Kuopion SM-kilpailuita ja siitä eteenpäin kohti olympialaisia. Odotan todella mielenkiintoisia SM-Uinteja, sillä uimarit ovat tehneet kovia tuloksia niin EM-kilpailuissa kuin muissakin kilpailuissa keväällä, Pulkkinen jatkaa.

Mattssonin lisäksi Fanny Teijonsalo ja Ida Hulkko pistivät SE-aikoja uusiksi. Teijonsalo paransi 50 metrin vapaauinnin SE:tä kahdesti (uusi SE 24.81) ja Hulkko ui uuden Suomen ennätyksen sekä 50 metrin (30.19) että 100 metrin (1:06.73) rintauinnissa.

Uinnin SM-kilpailut kisataan Kuopiossa 17.–20. kesäkuuta. SM-Uintien finaalit ovat katsottavissa suorina lähetyksinä TV5-kanavalla torstaista sunnuntaihin kello 18–20.

Tulevana viikonloppuna Ari-Pekka Liukkonen, Mimosa Jallow, Fanny Teijonsalo, Jenna Laukkanen, Laura Lahtinen sekä Teemu Vuorela kisaavat Mare Nostrum -kisakiertueella Monacossa.

Nordblom: onnistuneet kilpailut

Samaan aikaan kisatuissa parauinnin EM-kilpailuissa Madeiralla Suomella oli mukana viiden urheilijan joukkue. Joukkueen kaikki uimarit ylsivät finaalipaikkoihin ja yhteensä suomalaiset saavuttivat kymmenen finaalipaikkaa kisaviikon aikana.

– Voidaan sanoa, että nämä olivat onnistuneet kilpailut. Varsinkin nuoret uimarit Nader (Khalili) sekä Jenna (Rajahalme) nostivat tasoaan. Lisäksi Meri-Maari (Mäkinen) ui hienosti lähelle omaa tasoaan, mikä oli iloinen asia. Uimarit saavuttivat finaalipaikkoja tasaisesti koko kisojen, ja finaaliuintien myötä urheilijat pääsivät kilpailemaan isossa kuvassa paljon. Maailman kärki on nostanut tasoaan kovasti, parauinnin vastuuvalmentaja Jari Nordblom kertoo.

Jenna Rajahalme ja Nader Khalili uivat molemmat myös kaksi Suomen ennätystä. Rajahalme kellotti uudet SE:t S10-luokan 50 metrin vapaauinnissa (30.17) sekä 100 metrin perhosuinnissa (1:21.35). Khalili pisti SE:t uusiksi S14-luokan 100 metrin (1:02.41) ja 50 metrin (28.59) perhosuinnissa.

Parauimareista Rajahalme ja Khalili osallistuvat Kuopion SM-Uinteihin kesäkuussa. Mäkinen, Antti Latikka sekä Leo Lähteenmäki kisaavat samaan aikaan The World Para Swimming World Series -kilpailuissa Berliinissä.

Heinäkuuhun on suunnitteilla yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa Mallorcalle parauimareiden viimeistelyleiri Tokion paralympialaisia varten.

Asiasanat

EM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia