Ari-Pekka Liukkonen ui EM-kultaa – Hulkolle EM-hopeaa SE-ajalla

#UUTINEN #UINTI 23.5.2021

Ari-Pekka Liukkonen otti EM-kultaa ja Ida Hulkko EM-hopeaa

Ari-Pekka Liukkosen Euroopan mestaruus 50 metrin vapaauinnissa ja Ida Hulkon EM-hopea 50 metrin rintauinnissa kruunasivat suomalaisten pitkän radan EM-kilpailut Budapestissa.

Liukkonen voitti 50 metrin vapauinnin huippuajalla 21.61, joka jää vain kolme sadasosaa hänen nimissään olevasta Suomen ennätyksestään. Toiseksi sijoittui Iso-Britannia Benjamin Proud ajalla 21.69 ja kolmanneksi Kreikan Kristian Gkolomeev ajalla 21.73.

– Se oli riittävä uinti tähän kohtaan. Tiesin, että jos ei tule isoja epäonnistumisia, niin siinä on neljän porukka Proud, Gkolomeen, (Florent) Manaudou ja minä. Siinä kun heittäytyi maaliin, ei oikein tiennyt mitä odottaa. Ajattelin, ettei se huonosti mennyt. Sitten, kun käänsin katseen taululle, niin piti tarkistaa pari kertaa, että varmasti näki oikein. Ei tuollaisia hetkiä jokainen pääse kokemaan eikä joka kisoissa. Tämä oli viides finaali peräkkäin ja niissä on ollut onnistumisia ja epäonnistumisia, Liukkonen kertoo.

Edellisen kerran Liukkonen oli arvokisojen palkintopallilla vuonna 2014 pitkän radan EM-kilpailuissa Berliinissä. Silloin hän voitti pronssia 50 metrin vapaauinnissa. Kuluvan vuoden keväänä Liukkosen tuloskunto on kehittynyt lupaavasti tärkeiden kisojen lähestyessä.

– Itse olen tiennyt, että olen kovassa kunnossa ja se koko ympärillä olevan porukka, Make (Malvela) tietysti, muu valmennus ja koko Sprinttitallin tiimi, ovat uskoneet tähän. Ehkä joku muu on saattanut epäillä, että taas se valittelee selkävaivoja tai että uinti on nuorten laji. 25-vuotiaaksi asti olin nuori lupaus ja sen jälkeen alettiin kysymään, miten pitkään ura jatkuu. Ehkä tämä loi uskoa myös epäilijöille, Liukkonen kertoo.

Hulkko ui EM-hopeaa SE-ajalla

Ida Hulkko otti uransa ensimmäisen arvokisamitalinsa 50 metrin rintauinnissa: uusi SE-aika 30.19 oikeutti EM-hopeaan. Voittoon ui Italian 16-vuotias Benedetta Pilato ajalla 29.35. Kolmas oli Venäjän Yuliya Efimovaajalla 30.22. 

– Aikamoinen tunteiden vuoristorata, kun ensin katsottiin, kun A-P voitti ja todettiin, ettei tarvitse stressata, kun Suomella on jo mitali ja lähdettiin vaan nauttimaan. En muista oikein vieläkään uinnista mitään. Silmät kiinni uin ja se näköjään kannatti. Se on varmaan se flow-tila sitten se. Pahimmat stressailut taisin tehdä jo kuukautta ennen kisoja ja kisojen aikana ei oikein tuntunut miltään, kun olin aiemmin stressannut, Hulkko kertoo.

Veera Kivirinta oli upeasti finaalin seitsemäs omalla ennätyksellään 30.72.

– Se oli ihan jees uinti. Vähän oli vaikea aloitus, kun ei oikein päässyt pinnalle. Tuo oli taas ennätys, että ei voi olla kuin tyytyväinen. Ja aivan hullu ilta, olen niin onnellinen noiden (Idan ja Ari-Pekan) puolesta, Kivirinta kommentoi.

Suomen naisten 4 x 100 metrin sekauintiviestijoukkue Mimosa Jallow, Hulkko, Laura LahtinenFanny Teijonsalo oli finaalien seitsemäs ajalla 4:01.96. Finaalin voitti Iso-Britannia ajalla 3:54.01.

Aamun alkuerissä Suomen joukkue kellotti ajan 4:01.66. Suomen joukkue haki mahdollisimman kovaa aikaa Tokion olympialaisia silmällä pitäen.

Kaikkiaan viikon kestäneissä uinnin pitkän radan EM-kilpailuissa viisi suomalaisuimaria (Liukkonen, Hulkko, Mattsson, Jallow, Kivirinta) sekä naisten sekaviestijoukkue uivat finaaleissa. EM-uintien välierissä oli mukana viikon aikana kuusi uimaria (Liukkonen, Hulkko, Mattsson, Jallow, Kivirinta sekä Teijonsalo).

Asiasanat

EM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia