Hulkko tuplamestariksi – Lahtinen ui taas nuorten SE:n

#UUTINEN #UINTI 28.6.2019

Espoon SM-uintien toinen kisapäivä käytiin perjantaina aurinkoisessa, mutta melko tuulisessa säässä. Varsinkin rintauintimatkoilla oli säpinää.

Helsingfors Simsällskapin nuori lupaus Laura Lahtinen aloitti perjantaiaamunsa tekemällä nuorten Suomen ennätyksen 100 m matkalla rintauinnissa, ajalla 1.08,53. Lahtinen rikkoi Oulun uinnin Silja Känsäkosken nimissä olleen nuorten SE:n (1.08,82). Toiselle sijalle nuorten sarjassa ylsi Siiri Einiö uimaseura Gladius Kirkkonummesta, aikaan 1.11,64. Einiö ui torstaina puolta lyhyemmällä matkalla nuorten MM-kisarajan ali. Kolmanneksi sijoittui Oulun uinnin Pinja Taskila ajalla 1.13,40.

Aamun alkuerissä nuorten mestaruuteen 50 metrin selkäuinnissa uinut Swimming Jyväskylän Mia Pentti saavutti myös elokuisten nuorten MM-kisojen aikarajan tuloksellaan 29,36.

Laura Lahtisen aamujakso meni muutenkin hyvin. Nuorten Suomen mestaruus tuli 200 metrin sekauinnissa aikaan 2.22,21 ja 400 m matkalla vapaauinnissa aikaan 4.26,85. Illan vapaauintifinaalissa Lahtinen hurjasteli vielä uuden oman ennätyksensä ja ensimmäistä kertaa alle 4.20:n, mestaruusaika oli 4.19,33. Hopeaa tiukassa kisassa otti Aino Otava (4.19,60). Kolmantena oli HSS:n Helene Hirvonen ajalla 4,30,81.

– Hyvin on mennyt ja hyvältä näyttää nuorten EM-kisoja kohden. En ehkä odottanut edes näin hyviä uinteja, Lahtinen kertoo, ja muistuttaa, että ensi viikon nuorten EM:t ovat hänen pääkilpailunsa. Tällä hetkellä hän valmistautuu myös Etelä-Koreassa kolmen viikon päästä uitaviin MM-kisoihin kuuden muun suomalaisuimarin joukossa.

– Nuorten EM:n jälkeen yritetään saada vielä mahdollisimman hyvä kunto MM-kisoihin. Otin oikeastaan koko SM-kisat enemmän treenin kannalta: mahdollisimman paljon startteja ja viimeinen sellainen kunnon kova uinti ennen NEM:ejä, valaisee Lahtinen itsevarmana.

– Ehkä ne ajat olivat kuitenkin vähän yllätys, vaikka uskoin kyllä menestyväni, kun tiedän sen oman tasoni, kertoo Lahtinen.

Vasta 16-vuotiaan uimarin SM-kisat päättyivät perjantai-iltaan. Keskiviikkona 3.7. alkavat nuorten EM-uinnit Kazanissa.

HSS:n Laura Lahtinen päätti SM-kisansa toiseen päivään ja herkistelee ensi viikon nuorten EM-kisoihin. Kuva: Janne Ahonen

Ari-Pekka Liukkonen säästeli selkäänsä

Miesten 100 m vapaauinnissa kultaa vei Cetuksen Ari-Pekka Liukkonen ajalla 50,14, joka pitää myös kyseisen lajin SE:tä omissa nimissään vuodelta 2016. Hopealle sijoittui TaTU:n Anton Herrala (50,72) kannoillaan SWIM:n Teemu Vuorela (50,83). Liukkonen ui aiemmin aamujaksossa sekä 50 m rintaa että 100 m vapaauintia.

– Rintauinti ei ole kulkenut ollenkaan näissä kisoissa, selän kanssa on ollut pidemmän aikaa haasteita. Piti miettiä, että mitä lähtee uimaan ja ajatus oli joko jättää ilta kokonaan väliin, tai uida vain jompikumpi laji. Päädyin sitten vapariin, kun siinä on ehkä enemmän saavutettavaa tällä hetkellä.

– Yksi tavoite oli, että saisi MM-kisojen B-rajan ylitettyä, siinä on viimeinen paikka joukkueeseen valituille uimareille vielä ottaa sivulajeja. 50,51 oli raja, niin saa sinne ilmoittaa sen satasen vaparin lisäksi vielä kisoihin, kertoo Liukkonen tyytyväisenä alitettuaan B-rajan. 

– Parasta vauhtia yli kahteen vuoteen, positiivinen tulos, hehkuttaa Liukkonen.

– Nyt kohti viikonloppua, 50 metriä perhosta uin ainakin lauantaina aamulla, täytyy katsoa miten illan suhteen teen. Sitten olisi se 50 metriä vaparia sunnuntaina, että se on kuitenkin näitten kisojen päämatka ja viimeinen valmistautuminen ennen MM-kisoja. 

Uimari kertoo, että nyt on kuukausi aikaa MM-kisojen 50 m vapaauintiin ja viikon päästä onkin jo lähtö kohti Aasiassa järjestettävää viimeistelyleiriä.

– Thaimaan kautta Koreaan ja siellä ensi kuun lopulla sitten kisataan.

Liukkonen haaveilee myös alittavansa Tokion olympiarajan, johon hänellä on kirittävää kuusi sadasosasekuntia.

– Jos sattuu hyvin myötätuuli ja olosuhteet kohdilleen ja uinti luistaa, niin ei ole mikään mahdottomuus, että jo sunnuntaina (Tokion) rajat paukkuisivat. Mutta vielä tässä on vuosi aikaa sen suhteen. Parempi toki, mitä aiemmin sen saisi alitettua. 

– Jos myötätuuleen pääsee uimaan viiskymppisiä, niin sehän vaan auttaa. Siihen tulee aika hyvä virtaus tuulen suuntaan, joka on sama kuin uisi jossakin rauhallisesti virtaavassa joessa alavirtaan. Vaikkei sitä virtausta siinä ikään kuin huomaa, niin kyllä se näkyy sitten siinä ajassa, kertoo Liukkonen.

Ari-Pekka Liukkonen ui kovimman satasen vapaauintinsa pariin vuoteen. Kuva: Jussi Salminen

Haastaja Silja Känsäkoski oli tyytyväinen hopeaansa

Naisten 100 m rintauinnin kärkitaistelussa nähtiin Ida Hulkko, Laura Lahtinen ja Silja Känsäkoski. Kisan voitti torstain 50 metrin tapaan Ida Hulkko, kauhoen ajan 1,08,51. Yhdysvalloista saapunut Silja Känsäkoski haastoi MM-kisoihin lähtevän Hulkon ja kolmanneksi jääneen Laura Lahtisen (1,09,36) tullen toiseksi ajalla 1,09,08.

– Ihan hyvä fiilis, en ehkä ollut niin nopea kuin halusin olla, mutta loppujen lopuksi ihan hyvä uinti, pohtii Känsäkoski.

– MM-kisoihin lähtijöiden haastaminen tuntui hyvältä. En ollut varma, pääsenkö edes mitaleille enää, mutta näin tämä nyt meni! En ole kauhean paljoa valmistautunut kisoihin, ihan pikku herkistely tuohon alle. Jään lomailemaan tämän jälkeen, tämä oli niin kuin kauden viimeinen kisa nyt. 

Känsäkoski kertoo myös, että ulkoaltaalla kisaaminen on peruskauraa, sillä hän asuu Arizonassa ja harjoittelee aina ulkoaltaalla. 

– Aamulla tunsin kyllä tuulen, mutta nyt en illalla enää. Mutta ainahan minä treenaan ulkoaltaalla, tämä on kuitenkin normielementtini tämä ulkoallas, Känsäkoski toteaa.

Miesten rintauinnissa 50 metrin matkalla kolme parasta olivat Sami Aaltomaa Oulun Uinnista (27,99), Miikka Ruohoniemi Swimming Jyväskylästä (28,56) ja Andrei Tuomola HSS (28,80). Aaltomaa jäi SE-ajasta vain kuusi sekunnin kymmenystä.

Miesten illan kuumassa erässä vapaauinnin 800 metrillä uitiin HSS:n Lassi Halmi kärjessä aikaan 8.29,11 kannoillaan HSS:n Aleksi Koprinen (8.30,71) ja Taneli Lantta (Simmis Wanda, 8.32,96).

Vammaisuinnissa uusia Suomen ennätyksiä

Daniela Sohlman takoi vammaisuinnissa aamujakson aikana kaksi uutta vammaisuinnin Suomen ennätystä. Uimari paransi omaa vammaisuinnin Suomen ennätysaikaansa (5.39,32) 400 m vapaauinnissa uiden ajan 5.22,09 ja 200 metrin sekauinnin vammaisuinnin SE:tään tasan sekunnilla, aikaan 3.07,37. 14-vuotias Sohlman edustaa vantaalaista uimaseuraa, Simmis Wandaa.

Vammaisuinneissa iltajaksolla Nader Khalili paransi omaa VSE:tään yli kuudella sekunnin kymmenyksellä aikaan 56,39 Toisena Leo Lähteenmäki ajalla 2.58.69, kolmantena Henrik Krogius jääden yli puoli minuuttia Lähteenmäestä ajalla 1.33,06. Khalili loisti myös 50 m rintauinnissa alittaen SB14-luokan VSE:n (35,99) yli puolellatoista sekunnilla aikaan 34,36.

Raisio aikuisten mestariksi nuorten SE:llä

Toisen kisapäivän päätteeksi nähtiin vielä Suomen ennätys, kun naisten 4x200 metrin vapaauintiviestin Suomen mestaruuteen ui Raision Urheilijoiden nelikko Rebekka Luoto, Anniina Kallio, Aino-Kaisa Paatos ja Olivia Weuro. Voittoaika ennen Cetusta ja Helsingfors Simsällskapia oli 8.25,83. Raision joukkueen jäsenet ovat alle 18-vuotiata, joten tulos on uusi nuorten Suomen ennätys liki 4,5 sekunnilla. Edellinen nuorten SE oli Simmiksen nimissä viime kesältä.

Tuloksia kisasivuilla: www.sm-uinnit.fi 

Teksti: Päivi Kangaspunta 

Asiasanat

SM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia