Joukkue Fukuokan MM-kisoihin valittu – joukkueessa viisi uimaria ja yksi uimahyppääjä

#UUTINEN #UINTI #UIMAHYPYT 23.6.2023

Uintiurheilun MM-kisat käydään Japanin Fukuokassa 14.–30.7 heinäkuuta. Suomesta kisoihin lähtee kuusi urheilijaa: viisi uimaria ja yksi uimahyppääjä.

Mukana ovat: Lauren Hallaselkä (uimahypyt), Ida Hulkko (uinti), Veera Kivirinta (uinti), Olli Kokko (uinti), Laura Lahtinen (uinti) sekä Matti Mattsson (uinti). Uimahyppyjen osalta kilpailut käydään 14.–22.7 ja MM-uinnit uidaan 23.–30.7.2023.

Lauren Hallaselkä on osoittanut kevään aikana, että hänen suuntansa on menossa nousujohteisesti eteenpäin. MM-kisoissa Hallaselkä nähdään metrin ja kolmen metrin laudalla, joissa hän voitti myös suomenmestaruudet toukokuussa Mäkelänrinteen Uintikeskuksessa kisatuissa uimahyppyjen SM-kilpailuissa. Uimahyppääjä on parhaillaan kilpailemassa Puolassa Euroopan kisoissa. Euroopan kisat on Euroopan olympiakomiteoiden yhdistyksen (EOC) järjestämä monilajitapahtuma ja kisat ovat uimahyppyjen osalta lajin EM-kilpailut.

Hallaselän valmentaja Salla Sofievan mukaan menestyneestä juniorista on kasvanut aikuisten MM-tason urheilija, jolla on kovan luokan kansainvälinen hyppylista. Hänen B-listan hypyt ovat vielä suhteellisen uusia, ja ne tarvitsevat vakiintuakseen lisää toistoja.  

– Täydellistä kokonaisuutta ei haeta vaan ennemminkin sitä, että kilpailupaikalla ja kilpailutilanteessa osataan reagoida asioihin, ja varmistetaan sitä kautta kokonaissuorituksen tasaisuus. Lauren osa tehdä kaikki kolmosen hyppynsä erinomaisesti myös kerien, ja listaa muutetaan ja muokataan tarpeen mukaan, Sofieva avaa.

– Kaikkein tärkeintä on löytää rento ja joustava suhtautuminen omaan tekemiseen sekä luottaa prosessiin. Kilpailun jälkeen otetaan myös jotain opiksi seuraavaa kertaa varten, päättää Sofieva.

Uinnin A-maajoukkueen päävalmentaja Eetu Karvonen mukaan Fukuokaan suuntaa kokenut uintijoukkue, jolta on odotettavissa varmaa tuloksen tekemistä.  

– Ainoastaan Olli Kokolle kilpailut ovat ensimmäiset pitkän radan MM-kilpailut, mutta Kokolla on takana jo useat onnistuneet arvokisat. Omalle tasolle aamulla uidessaan nähdään uimareilta kisoissa useampiakin iltauinteja välierissä ja toivottavasti myös finaaleissa.

Karvonen sanoo, että joukkueen uimareille kertyneen arvokisakokemuksen myötä urheilijoilla on jo kisarutiini ja he pystyvät keskittymään ammattimaisesti ja pitämään hermot hallinnassa kovassakin paikassa. Joukkueen tavoitteena on tuloksellisesti saada vähintään kauden parhaat tulokset.

– Toivottavasti näemme myös uimareiden omia ennätyksiä, joilla sitten taistellaan jo finaalipaikoista ja mahdollisesti mitaleista. Juuri nyt uimareiden kunto on hyvä ja kevään mittaan olemme nähneet selkeää nousukuntoa ja erinomaisia tuloksia uimareilta. Kun viimeistely kisoihin onnistuu, uimarit tulevat olemaan huippukunnossa, Karvonen päättää.

Pitkän radan SM-uinneissa Porissa Matti Mattsson otti odotetusti Suomen mestaruudet sekä 100 että 200 metrin rintauinnissa. Tampereen TaTUa edustava Ida Hulkko voitti Suomen mestaruudet kaikilla kolmella rintauintimatkoilla. Veera Kivirinta jätti SM-uinnit väliin ja valmistautuu täysin Fukuokan MM-uinteihin.

MM-uintijoukkue (suluissa päämatka ja aikarajan alittanut aika)

Ida Hulkko (50m rintauinti, 31,19) TaTu Tampere

Veera Kivirinta (50m rintauinti, 30,34) TaTu Tampere

Olli Kokko (50m rintauinti, 27,26) TaTu Tampere

Laura Lahtinen (200m perhosuinti, 2.11,41) Simmis

Matti Mattsson (200m rintauinti, 2.09,04) Porin Uimaseura

Uinnin osalta MM-kisareissussa joukkueenjohtajana toimii Eetu Karvonen. Mukaan lähtevät myös valmentajat Jere Jännes ja Matti Mäki sekä fysioterapeutti Tuomas Tikkala.

Uimareiden matkat MM-kisoissa:

Matti Mattsson

100 ru

200 ru

Ida Hulkko

100 ru

50 ru

Laura Lahtinen

100 pu

200 pu

200 ru

Veera Kivirinta

50 ru

Olli Kokko

50 ru