400 metrin vapaan Suomen ennätys Laura Lahtisen nimiin!

#UUTINEN #UINTI 21.7.2019

MM-uinnit käynnistyivät sunnuntaiaamuna Etelä-Korean Gwangjussa. Suomella oli altaassa kolme uimaria, ja vaikka välieräpaikkoja ei saatukaan avauspäivälle, kirjattiin ensimmäisestä jaksosta yksi Suomen ennätys.

Lahtisen ennätysvauhdin takana uusi "minikausi"

Avausjakson tähtihetkestä ja Suomen ennätyksestä vastasi joukkueen kuopus, Helsingfors Simsällskapin Laura Lahtinen, joka pisteli 400 metrin vapaauintinsa komeaan aikaan 4.16,43. Viime kesästä Sandra Scottin nimissä ollut SE vaihtui nyt Lahtiselle liki neljän kymmenyksen erolla.

– No hyvältä tuntuu, en tiedä miten uin noin kovaa ja mistä se tuli. Uinti tuntui tosi hyvältä, ei oikein missään vaiheessa tuntunut, ettei jaksaisi, Lahtinen nauroi häkeltyneenä.

Vauhdin kehittymisen mittakaavasta kertoo se, että Lahtinen ui juhannuksen jälkeen SM-uinneissa ensimmäistä kertaa alle 4.20, ja nyt ennätys kohentui taas lähes kolme sekuntia.

– Kun SM:ssä tuli se 4.19, niin ajattelin, että enkka voisi parantua johonkin 4.18:aan ja siihen voisi olla tyytyväinen. Oli tosi kiva lähteä uimaan, kun täällä on paljon yleisöä ja parempi tunnelma kuin missään kisoissa aiemmin.

Laura Lahtinen ei jäätynyt ensimmäisessä MM-startissaan vaan porhalsi Suomen ennätykseen! Kuva: Jussi Salminen

Lahtisen sijoitus oli 25:s ja lähtölistoilla hän oli 37:ntenä, joten parannusta tuli tasossakin roimasti. 400 metrin matkoilla ei uida välieriä. Finaalikahdeksikkoon vaadittiin 4.07,10.

Reilut pari viikkoa sitten kauden pääkisoissaan nuorten EM-uinneissa Lahtinen sai 200 metrin perhosen pronssia ja oli saman matkan rintauinnissa neljäs. Pääkisan jälkeen valmentaja Matti Mäki päätti, ettei samaa kuntoa pyritä säilyttämään MM-uinteihin, vaan välissä tehdään "minikausi" ja uusi kisakunto. Thaimaan esileirillä Lahtinen ui viikon pituisen peruskuntokauden, sen jälkeen nopeutta ja lopuksi herkistelyä. Vielä Gwangjuun siirryttyäänkin Lahtinen on uinut viimeistelyksi pitkiä treenejä.

Seuraavaksi Lahtinen on MM-altaassa keskiviikkona 200 metrin perhosessa.

Jenna Laukkanen aloitti MM-kisat 200 metrin sekauinnilla. Kuva: Jussi Salminen

200 metriä nyt liian pitkä Laukkaselle

Jenna Laukkanen pääsi altaaseen heti MM-uintien ensimmäisessä lajissa, naisten 200 metrin sekauinnissa. Hän ui lähelle kauden parastaan ajalla 2.16,28 ja sijoittui 23:nneksi. Vaikean kevätkauden läpikäyneelle sotkamolaiselle tulos ei ollut yllätys.

– Aika mitäänsanomaton olo, kun ei mulla ollut mitään odotuksia. Nyt on ollut vain pääasia, että on saanut itsensä tänne viivalle ja siihen nähden uinti on tuntunut hyvältä, oli hyvä päästä heti kisaamaan, Laukkanen sanoi.

Välieriin vaadittiin lukemat 2.12,98. Laukkasen oma ennätys on 2.14,70 parin vuoden takaa ja kauden paras 2.16,12. Lähtölistoissa 28:ntena ollut suomalainen onnistui kuitenkin kohottamaan rankingiaan viidellä sijalla.

– Tässä konkretisoituu se, että kunto ei ole niin hyvä, varsinkaan kaksisataselle. Ensimmäinen satanen oli hyvä ja rento, loppu oli tuskaa. Tuntui, että se viimeinen altaanmitta ei ollut enää edes mitään vapaauintia, Laukkanen sanoi.

Hänellä on nyt kolme välipäivää ennen torstain 200 metrin rintauintia.

Riku Pöytäkivi käänsi katseet nopeasti satasen matkalle. Kuva: Jussi Salminen

Starttihässäkkä jäädytti Pöytäkiven lähdön

Riku Pöytäkiven avausmatkana oli 50 metrin perhospyrähdys. Startti jouduttiin kutsumaan takaisin uimareiden viivytellessä starttiasentoa ottaessa. Toisessa lähtöyrityksessäkin lähettämiseen kului poikkeuksellisen pitkä aika, mutta lopulta erä pääsi matkaan. Pöytäkivi tuli aikaan 23,93 ja piti 31. sijansa lähtölistoista.

– Perus aamu. Startti oli tosi hidas, jäin siihen palliin kiinni, se johtui varmaan siitä hässäkästä ennen starttia. Ei se uinti niin huono ollut, Pöytäkivi kertoi.

Välieriin vaadittiin 23,63, mikä on sadasosan hitaampi kuin Pöytäkiven viimevuotinen ennätys. Uimari itse oli skeptinen jatkoon pääsystä vaikka startti olisikin nyt onnistunut.

– Ei se varmaan olisi riittänyt, mutta en tiedä mitä olisi tullut illalla. Satanen on se pääjuttu tällä kaudella, eli ei saa antaa tämän haitata sitä.

Pöytäkiven kisat jatkuvat satasen perhosuinnilla perjantaina.


Suomalaistulokset ja lajit MM-kisasivulla 

Asiasanat

MM-kilpailut