Vaikea vuosi loi näyttöhaluja EM-kilpailuihin valmistautuvalle Kalle Mäkiselle

#UUTINEN #UINTI 27.10.2021

Kalle Mäkinen lähtee innolla Kazanin lyhyen radan EM-kisoihin. Kuva: Jesse Väänänen

Ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihin Kazaniin lähtevällä uimari Kalle Mäkisellä on takanaan vuosi, johon mahtui niin nuorten Suomen ennätyksiä kuin loukkaantuminen. Motivaatiota kuntoutukseen Mäkinen sai Ari-Pekka Liukkosen ja Matti Mattssonin saavuttamista arvokisamitaleista.

Kalle Mäkinen oli viime vuoden syksyllä kovassa iskussa. Lokakuussa 2020 Mäkinen ui lyhyen radan 50 metrin selkäuinnin nuorten Suomen ennätyksen ajallaan 24.71. Marraskuussa ennätykset paukkuivat jälleen 50 metrin vapaauinnissa ajalla 22.13. 

Myös kuluva vuosi lähti 19-vuotiaalla Mäkisellä loistavasti käyntiin, mutta helmikuussa treeneissä sattui ikävä loukkaantuminen, kun vasen polvi lähti sijoiltaan delfiinipotkussa ja nivelsiteitä meni poikki. Leikkaus tehtiin vielä saman kuun aikana, mutta kausi oli siinä.

– Oli loukkaantumisessa hyviäkin puolia, kun pystyin silloin kehittämään niitä asioita, mihin ei normaalissa tilanteessa olisi pystytty samalla tavalla keskittymään. Tein kaiken mitä vain voin kuntoutuakseni. Nyt takana on kaksi kuukautta normaalia treeniä. Ensimmäisen startin tein loukkaantumisen jälkeen elokuun puolivälissä ja syyskuussa rikoin jo omia ennätyksiäni. Asioita on siis tehty oikein, Mäkinen kertoo.

EM-kisoissa tavoitteena uudet ennätykset

Aikarajojen rikkominen ensimmäisiin aikuisten arvokilpailuihin alkoi loukkaantumisen jälkeen kesän aikana näyttää mahdolliselta. Varsinaisia herkistelyjä rajojen rikkomista varten ei tehty, mutta rajat saatiin tavoitteiden mukaisesti rikottua.

– Viime vuonna parannuskohteena olleet startit ovat parantuneet ja niitä on saatu vietyä hyvin eteenpäin. Vielä ne ei ole ihan siellä missä pitäisi, mutta suunta on oikea. Nyt minulla on selkeä ajatus siihen missä minun pitää kehittyä ja fysioterapeutin ja valmentajan kanssa mennään yhdessä sitä kohti, Mäkinen avaa.

Lyhyen radan EM-kilpailut uidaan Venäjän Kazanissa 2.–7. marraskuuta. Vandersia edustavan Mäkisen olo on rento lähestyvien kisojen alla, kun taustalla olevat murheet on saatu hoidettua hyvin kuntoon. Kilpailuissa Mäkinen ui 50 metrillä selkäuinnissa, vapaauinnissa sekä perhosuinnissa. 100 metrillä lajit ovat selkä- ja vapaauinti. Lisäksi Suomella on viestijoukkueet naisten ja miesten 4x50 metrin vapaauinti- ja sekauintiviestissä sekä 4x50 merin sekauinnin sekajoukkueviestissä (mixed).

Aiemminkin polviongelmista kärsinyt Mäkinen on nyt ottanut askeleen nuorten tasolta aikuisiin. Ensimmäiseltä aikuisten arvokisareissulta Mäkinen uskoo oppivan paljon ja toivoo paikan vakiintuvan aikuisten tasolla.

Lisämotivaatiota Liukkosen ja Mattssonin mitaleista

Vaikka Mäkinen valmistautuu innolla EM-kilpailuihin, ei keväällä kuntoutuksen keskellä uimarin mieli jaksanut pysyä aina vahvana. Aiempien vuosien polviongelmien myötä ajatuksiin hiipi turhautuneisuus ja kuntoutus tuntui ajoittain ”pakkopullalta”.

Mäkinen ehti jopa miettiä, että tuleeko hänen omasta urastaan enää mitään. Toukokuussa Ari-Pekka Liukkosen Euroopan mestaruus avasi Mäkisen silmiä ja vahvisti uskoa oman uran jatkumiseen. Matti Mattssonin heinäkuussa saavuttama olympiamitali viimeisteli uskon oman uintiuransa tulevaisuudesta.

– Olen oppinut tuntemaan Ari-Pekan ja kun hän voitti, niin minulla syttyi jokin lamppu päässä. Se loi uskoa siihen, että voin pärjätä ja selvitä ongelmistani. Ari-Pekka on itsekin selviytynyt omista ongelmistaan ja on nyt Euroopan mestari. Se ja Mattssonin olympiamitali loivat minulle positiivisen fiiliksen. Heidän esimerkkinsä ovat vakuuttaneet minut jatkamaan omaa uraani, Mäkinen sanoo.

Polvien suhteen Mäkinen kokee olleensa epäonninen, mutta useiden leikkausten jälkeen ne ovat nyt paremmassa kunnossa kuin koskaan. Nyt hän keskittyy tekemään asioita sen eteen, etteivät polvet enää vaivaisi. Hyvät tavat loukkaantumisen jälkeiseen treenaamiseen on nyt löydetty, eikä hän anna vastoinkäymisten pysäyttää uraa.

Loukkaantumisen jälkeen altaaseen päästessään Mäkinen huomasi, että jotain pelkotiloja alkuvuoden loukkaantumista oli jäänyt. Mieleen hiipi ajatus siitä, että mitä jos jälleen loukkaan polveni vedessä, vaikka polvi oli jo kunnossa. Ajatusta piti lähteä työstämään ja se vaatii aikaa. Nyt pelkotila on voitettu.

– Asettamani aikatavoitteet olen jo saavuttanut, mutta lähden silti EM-kisoihin parantamaan aikojani entisestään niin monessa lajissa kuin mahdollista. Uskon siihen, että kun pystyn tekemään oman parhaani, niin sijoituksetkin ovat sitä kautta hyviä. Tulevaisuudessa seuraavissa aikuisten arvokilpailuissa uskon taistelevani jo kovista sijoituksista, Mäkinen kertoo.

Päätavoitteena olympialaiset

Lapsena ja nuorena harrastuksiin kuului monipuolisesti eri lajeja. Muun muassa koripalloa, judoa, telinevoimistelua, yleisurheilua ja amerikkalaista jalkapalloa harrastanut Mäkinen valitsi 14-vuotiaana pääpainon uinnin harrastamiseen.

– Olen käynyt läpi kaikki uimakouluryhmät ja ensimmäisissä Rollo-kisoissani saavutin muistaakseni kolme mitalia. Silloin oli jo pieniä lahjoja näkyvissä, kun olin ikäisteni kärkiryhmää, Mäkinen kertoo.

Tulevaisuuden tavoitteeksi Mäkinen on asettanut nykyisen tason säilyttämisen sekä paikan vakiinnuttamisen uinnin maajoukkueessa ja arvokilpailuissa. Tulevien vuosien päätavoitteeksi uimari asettanut Pariisin olympialaiset 2024. Sitä ennen Vantalla treenaava uimari haluaa parantaa kokonaisvaltaisesti uintiaan ja käydä läpi mahdollisimman monet arvokilpailut ennen Pariisin olympialaisia.

– Tällä hetkellä pidän kuitenkin tärkeänä sitä, että tykkään treenata ja siitä tavasta, miten me treenaamme. Tämä tyyli sopii minulle ja se tuntuu oikealta ja on mielekästä. Tavoitteenamme on pitää homma sellaisena. Kilometritasolla uin vähemmän kuin Suomessa on totuttu, mutta teemme asioita laatu edellä. Sitä kautta pystymme kasvattamaan treenimääriä tulevaisuudessa, Mäkinen pohtii.

Tulevaisuuden päämatkakseen Mäkinen on suunnitellut 50 metrin vapaauintia, joka on myös olympialaji. Tällä hetkellä Mäkinen ui vapaauinnin lisäksi myös paljon selkä- ja perhosuintia 50 ja 100 metrin matkoilla.

– Koen vahvuuteni olevan luontainen otteeni veteen ja liukuominaisuudet. Olen ollut aina teknisesti hyvä uimari ja koen vahvuuteni tulleen luonnostaan. Voimatasot pitäisi saada hyvälle tasolle, niin saan täyden vedon otettua ja vetopituuden hyödynnettyä. Se helpottaisi uintia. Luontainen taito olla vedessä sekä nopeus korostuvat uimillani matkoilla, Mäkinen sanoo.

Kuva: Jesse Väänänen

Asiasanat

EM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia