Niko Mäkelä iloitsi Suomen ennätystään. Kuva: Jussi Salminen

EM-uintien ensimmäistä Suomen ennätystä saatiin odottaa päätöspäivälle asti, mutta se oli sitäkin komeampi. Riihimäen Uimaseuran Niko Mäkelä otti 50 metrin selkäuinnin Suomen ennätyksen ensimmäistä kertaa nimiinsä viime syksyn SM-uinneissa, ja onnistui parantamaan valtakunnan kärkitulosta EM-altaassa nyt vuotta myöhemmin peräti kolmella kymmenyksellä, mikä on sprinttimatkalla todella paljon. Mäkelä tuli aikaan 23,95 ja oli alkuerien 23:s. Välieriin vaadittiin 23,82, joten Mäkelä oli taas kiusallisen lähellä.

– Paistaa se näemmä päivä risukasaankin, eilinen oli henkisesti aika raskas, niin tämä tuntuu todella hyvältä, Mäkelä huokaisi helpottuneena.

Hän viittasi lauantain 50 metrin perhosen karsiutumiseen neljällä sadasosalla.

– Eikä tuo vielä täydellinen uinti ollut, startti lätsähti aika selälleen, Mäkelä analysoi.

Samalla matkalla Tapio Junninen kellotti oman ennätyksensä 26,72 ollen sivumatkallaan 56. sijalla.

Miehetkin viestifinaaliin protestin kautta

Päätöspäivän viesteinä on 4x50 metrin sekauintiviestit miehille ja naisille. Suomi sai joukkueet molempiin finaaleihin.

Miehet uivat alkuerissä uuden Suomen ennätyksen 1.34,23 ja olivat yhdeksänsiä. Tämä kirkastui kuitenkin finaalipaikaksi, sillä Suomi teki alkueristä protestin. Toimitsija oli Suomen viestivaihtoa tarkkaillessaan ollut liian lähellä starttijakkaraa ja vaihtavaa uimaria, jolloin uimarin käsi oli vaihdossa osunut toimitsijaan. Suomen protesti hyväksyttiin ja kilpailunjohto nosti finaaliin sen seurauksena yhdeksännen joukkueen. Joukkueessa uivat Niko Mäkelä, Andrei TuomolaRiku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen.

Naisten sekauintiviestissä sijoitus oli kahdeksas ajalla 1.47,88. Lotta UpanneVeera KivirintaJenna Laukkanen ja Fanny Teijonsalo ovat mukana finaalissa.

Naisten viestifinaali uidaan Suomen aikaa klo 20.53 ja miesten klo 21.01.

Miehet nostettiin yhdeksännelta sijalta mukaan EM-finaaliin. Kuva: Jussi Salminen

Laukkasen kaksisatanen kaipaa rutiinia

Jenna Laukkanen kisasi päätöspäivän aamuna pisimmällä rintauintimatkalla, 200 metrillä. Hän oli 16:s ajalla 2.24,33. Se ei riittänyt jatkoon, sillä 200-metrisillä ei kisata välieriä, ja finaalikahdeksikkoon vaadittiin 2.22,70. Pitkä ja starttien täyttämä kisaviikko alkaa tuntua sotkamolaisen jäsenissä.

– Perussuoritus. Ei niin rennosti pystynyt uimaan. Olisihan se ollut aika absurdia, jos tässä olisi vielä pystynyt jonkin maagisen uinnin tekemään. Alkukaudesta uin yhden kaksisatasen, mutta sitä ennen lyhyellä vuosi sitten. Tätäkin matkaa pitäisi uida enemmän, että saisi rutiinia, Laukkanen sanoi.

– Pitää nyt alkaa treenaamaan tätä, jos tässä meinaa olympiarajan saada. Mutta hyvä, että nyt uin tämän ja pääsen ensi viikolla Amsterdamiin pitkälle radalle liu'uttamaan, hän jatkoi.

Naiset viestittivät kahdeksannen sijan ja etenivät finaaliin. Kuva: Jussi Salminen