Aurajoen Uinnissa toiminnan kehittäminen on keskiössä

#UUTINEN #UINTI #UIMAHYPYT #TAITOUINTI #VESIPALLO 15.10.2021

Joni Lairola, Anu Sjöros, Siiri Rivala sekä Jani-Petteri Puustinen ovat kaikki olleet mukana kehittämässä ja toteuttamassa seuran aikuisliikuntaa.

Tähtiseuraohjelmaan kuuluva Aurajoen Uinti tarjoaa monipuolisesti mahdollisuuksia uintiurheilun harrastamisen. Turkulainen uimaseura tarjoaa uinnin harrastusmahdollisuuksia kaikille aina Rolloikäisistä Masterseihin. Harrasteuintiryhmiä seuralla on varhaisuimakoulusta nuorten tekniikka- ja harrasteryhmiin sekä aikuisten tekniikkakursseista aikuisten harrasteryhmiin.

– Seuratoimintamme toteutumisen tärkein edellytys on osaavat ja innostuneet valmentajat, ohjaajat ja uimaopettajat. Seuran toimintaan liittyy paljon kaikenlaista organisointia. Jotta kaikki palvelut on mahdollista toteuttaa, on tilat varattava ajallaan, aikataulut ja lukujärjestykset laadittava ja ilmoittautumisjärjestelmä järjestettävä, Aurajoen Uinnin seurakoordinaattori Anu Sjöros avaa. 

Aurajoen Uinnissa koetaan hyvin tärkeänä asiana se, että he ovat mahdollistamassa ihmisille harrastuksia. Uiminen on hyvää liikuntaa ja sitä voi harrastaa lähes kuka tahansa vauvasta vaariin. Seura haluaa tuoda esille, että uinnin tason voi valita oman halun ja kyvyn mukaan.

– Uimataito jo itsessään on tärkeä kansalaistaito. Haluamme olla edistämässä sitä, Sjöros kertoo.

Toimintaa on markkinoitava ja mainostettava eri tavoin ja eri kanavissa, jotta halukkaat ihmiset löytävät seuran palvelut. Talousosaaminen on myös oltava kunnossa, että seuran toiminta saadaan hinnoiteltua oikein. Tiedottamista Aurajoen Uinnin toiminnassa ei ole unohdettu, sillä kaikkien osapuolien on pysyttävä ajan tasalla tapahtumista ja muista toiminnan asioista.

Kuten monille muillekin seuroille, niin myös Aurajoen Uinnille vapaaehtoiset ovat välttämättömyys.

– Ilman heitä kilpailuiden järjestäminen ja päätöksenteko seuran hallituksessa olisi mahdotonta. Meidän on myös pidettävä hyvää huolta heistä, Sjöros kertoo.

Tähtimerkki-auditointi motivoi kehittämään toimintaa entisestään  

Aurajoen uinnilla on kaksi Tähtimerkkiä: lapset ja nuoret sekä aikuiset. Tähtimerkki-tunnustus merkitsee seuralle sitä, että asioita tehdään oikein, laadukkaasti ja vastuullisesti.

– Tavoitteenamme seurassa on innostaa kaiken ikäiset uinnin ja vesiliikunnan pariin, jotta uinnista tulisi elinikäinen koko perheen harrastus, Sjöros sanoo.

Tähtiseura-tunnustusten myötä Aurajoen Uinti on lisännyt nettisivuilleen Tähtimerkin ja sen saavuttamisesta tiedotettiin myös seuran sosiaalisessa mediassa.

Tähtiseura-ohjelmaan hakiessaan seura tiesi heidän toiminnassaan olevan paljon hyvää. Toiminnan kannalta huomattiin, että on myös hyvä kirjata asioita ylös esimerkiksi toiminnan käsikirjaan, jotta asiat eivät unohdu tai häviä ajan saatossa. Tulevaisuudessa toiminnan kehityksessä Aurajoen Uinti haluaa hyödyntää jäseniään.

– Tähtimerkki-auditoinnin jälkeen olemme lähettäneen aina aikuisten kurssin loputtua osallistujille lyhyen kyselyn, jossa pyydämme arviota ja palautetta kyseessä olevasta kurssista, mutta myös seuran toiminnasta yleisesti, Sjöros kertoo.

Seuran tavoite on saada lisää uimareita

Aurajoen Uinnissa huolehditaan osaamisen kehittämisestä mahdollisuuksien mukaan koulutuksilla. Seuran työntekijät ja vapaaehtoiset halutaan pitää osaamisessa kiinni ja seuran hallitus suhtautuu asiaan erittäin positiivisesti myöntämällä rahaa ihmisten kouluttautumiseen.

Haasteeksi seurassa koetaan sopivien koulutuksien ja kurssien löytäminen. Valmentajia ja ohjaajia koulutetaan seurassa myös omin voimin ja tarpeen vaatiessa mentoroidaan myös esimerkiksi kilpailutoimitsijoita.

Seuran hallituksessa on sitouduttu toiminnan kehittämiseen ja kehitysehdotuksien tukemiseen. Turkulaisen seuran toimintaa pyritään kehittämään resurssien puitteissa jatkuvasti. Henkilö- ja tilaresurssien ollessa rajalliset kehitys ei ole aina helppoa ja nopeaa.

Toiminnan kehittämistä tehdään siksi, että seura haluaa olla alueensa paras.

– Haluamme tarjota laadukasta toimintaa ja olla hyvä työnantaja ja luotettava yhteistyökumppani, Sjöros avaa.

Toiminnan kehittymistä Aurajoen Uinnissa seurataan säännöllisesti ja seuran tärkeimpänä tavoitteena on tulevaisuudessa saada lisää uimareita seuraan ja seuran toimintaan mukaan.

Koronapandemian vaikutukset näkyivät myös Aurajoen Uinnissa. Uusia harrastajia ei ole saatu tavanomaista määrää, ja aikuisten harrasteryhmät olivat myös tauolla rajoitusten vuoksi. Tällä hetkellä seuran tilanne näiltä osin näyttää jo paljon paremmalta.

Aurajoen Uinti tekee yhteistyötä naapuriseura ÅSK:n kanssa. Seurat järjestävät yhdessä kilpailuja ja tämän kauden alussa on aloitettu valmennusyhteistyö.

– Olemme aina avoimia myös uusille avauksille, Sjöros kertoo.

 

Lue lisää Tähtiseura-ohjelmasta:

Uimaliitto kutsuu kaikki jäsenseuransa Tähtiseura-polulle

Mikä on Tähtiseura-polku ja miksi sille kannattaa lähteä?

Henkilöt

Katriina Latvasalo

Asiasanat

Tähtiseurat