Lyhyen radan EM-uinnit: ennakko ja lähetysajat

#UUTINEN #UINTI 28.10.2021

Ida Hulkko ui Budapestissa 50 metrin rintauinnin EM-hopeaa.

Ylen lähetysajat löydät jutun lopusta

Suomen uintimaajoukkue matkustaa lyhyen radan EM-kilpaluihin Venäjälle Kazaniin sunnuntaina. Suomen 10* uimarin joukkueessa on vahvaa kokemusta ja myös ensikertalaisia, kun Ronny Brännkärr, Kalle Mäkinen ja Tanja Ruohoniemi matkaavat ensimmäisiin aikuisten kansainvälisiin arvokilpailuihinsa.

Henkilökohtaisten matkojen lisäksi Suomen joukkue kilpailee Kazanissa naisten 4x50 metrin vapaa- ja sekauinnin viesteissä sekä 4x50 metrin sekauinnin sekajoukkueviestissä.

EM-kisojen tulospalvelun löydät täältä.

Suomalaisessa uinnissa on ollut huikea vuosi, kun kevään pitkän radan EM-kilpailuissa Ari-Pekka Liukkonen voitti 50 metrin vapaauinnin EM-kultaa ja Ida Hulkko 50 metrin rintauinnin EM-hopeaa. Tokion olympialaisissa Matti Mattsson palautti Suomen uinnin olympiamitalikantaan uimalla pronssia 200 metrin rintauinnissa.

*Suomen joukkueeseen valittiin 12 uimaria, mutta Miikka Ruohoniemi on loukkaantunut ja Ari-Pekka Liukkonen on sairastunut ja he eivät näin ollen osallistu kilpailuihin.

”Tähtien ollessa kohdillaan mitali on otettavissa”

Keväällä pitkällä radalla EM-hopean uinut ja syksyllä loistavassa vireessä ISL:n runkosarjassa ollut Ida Hulkko lähtee innolla lyhyen radan EM-kisoihin ja myös tavoite kilpailuihin on selvä.

– Totta kai lähden tavoittelemaan EM-mitalia, kun se on jo kerran saavutettu. Sen saavuttaminen vaatii nappisuorituksen oikeassa paikassa. Oma taso on vakiintunut siihen, että normaalilla suorituksella uidaan finaaliin ilman suurempia ongelmia ja tähtien ollessa kohdillaan mitali on otettavissa, Hulkko sanoo.

Kazanissa Hulkon henkilökohtaisessa ohjelmassa on 50 metrin rintauinti sekä 100 metrin seka- ja rintauinti. Tämän vuoden lyhyen radan 50 metrin rintauinnin Euroopan rankingissa Hulkko on tällä hetkellä sijalla kuusi.

Syksyn tiivis kilpailutahti on tuonut Hulkolle rutiinia kisastartteihin, mutta myös omat haasteensa. Syksyinä, jolloin kilpailuja on ollut vähemmän Hulkon on ollut helpompi hakea oikea lataus arvokisasuoritukseen ja EM-kilpailuissa lataus pitää saada kohdilleen niin, että startti ei ole vain kisa muiden joukossa.

– Olen ehtinyt treenata kotona Tampereella hyvin ennen EM-kisoja ja nämä ovat yksi etappi kohti joulukuun Abu Dhabin lyhyen radan MM-kisoja. Olen kohdannut samanlaisia ongelmia näihin kisoihin valmistautumisessa kuin ennen Budapestin EM-kilpailuita ja sieltä tuli mitali, joten en ole huolissani, Hulkko kertoo.

50 metrin rintauinnin lyhyen radan Suomen ennätys 29.33 on Hulkon nimissä ja hän ui sen viime syksynä.

Heinäkuussa Tokion olympialaisissa Hulkko ui 100 metrin rintauinnin alkuerissä pitkän radan Suomen ennätyksen ajalla 1:06.19. Hulkko sijoittui olympialaisten semifinaaleissa lopulta sijalle 12. TaTUa edustava uimari paransi 100 metrin rintauinnin pitkän radan Suomen ennätystä reilun vuoden sisällä jopa neljästi.

Jallow hyvillä fiiliksillä kisoihin

Mimosa Jallow ui Tokion olympialaissa kovan pitkän radan Suomen ennätyksen 100 metrin selkäuinnissa (1:00.06), mutta karsiutui niukasti jatkosta. Jallow oli lopulta alkuerien 17. ja jäi semifinaalipaikasta vain kaksi sadasosaa. 

Kazanin EM-kilpailuissa Jallowilla on luvassa neljä henkilökohtaista matkaa: 50 metrin selkäuinti ja vapaauinti sekä 100 metrin selkäuinti.

– Lähden todella hyvillä fiiliksillä EM-kisoihin. Haluan nauttia kisaamisesta ja hakea jälleen rutiinia kisaamiseen. Lyhyellä radalla uiminen on kuitenkin vähän erilaista kuin pitkällä radalla ja minulla tulee nyt pitkästä aikaa suoritettua lyhyen radan kausi kokonaisuudessaan läpi, Jallow kertoo.

Ennen olympialaisia Kampuksen Plaania edustava Jallow osallistui keväällä pitkän radan EM-kilpailuihin, joissa hän oli 50 metrin selkäuinnin finaalissa seitsemäs ajalla 28.16.

– EM-kilpailut ja olympialaiset olivat kova rutistus, mutta tykkään siitä, että on paljon kisoja. Kilpailut ovat pääpointti ja niihin panostetaan, Jallow kertoo.

Olympialaisten jälkeen Jallowin harjoitteluun tehtiin muutoksia, jotta uinnin ja opiskelun kokonaiskuorma saatiin uimarille sopivaksi.

– Syksy on sujunut oikein hyvin. Harjoittelen nykyisin kerran päivässä ja se on sopinut minulle hyvin. Rentoutta on löytynyt taas treenaamiseen ja kun harjoittelen kerran päivässä, niin pystyn panostamaan kunnolla jokaiseen treeniin.

 

EM-kilpailujen TV-lähetysajat

Yle näyttää uinnin lyhyen radan EM-kilpailut suorina lähetyksinä jokaisena kilpailupäivänä.

Sekä aamujakso että iltajakso ovat katsottavissa suorina lähetyksinä Yle Areenassa.

Lisäksi aamujaksojen koosteet nähdään TV2-kanavalla iltapäivisin. Iltajaksot näkyvät TV2-kanavalla päivittäin live- ja koostelive-lähetyksinä, tarkempi aikataulu alla.

Aamujaksot uidaan Suomen aikaa kello 9–12 ja iltajaksot 17.30–19.30.

Lähetykset selostaa Mikko Hannula ja asiantuntijana on Ville Kallinen.

TV2-lähetysajat 2.–7.11.

Tiistai klo 12.00–13.00 ja 18.00–19.00

Keskiviikko klo 12.00–13.00 ja 18.00–19.30

Torstai klo 12.00–13.00 ja 18.00–19.55

Perjantai klo 12.00–13.00 ja 18.00–20.05

Lauantai klo 13.40–14.40 ja 17.25–19.55

Sunnuntai klo 13.10–14.00 ja 17.25–19.40

 

Suomalaisuimareiden tilastot

Klikkaa nimeä päästäksesi tilastoihin

Ronny Brännkärr

Ida Hulkko

Mimosa Jallow

Veera Kivirinta

Olli Kokko

Laura Lahtinen 

Kalle Mäkinen

Tanja Ruohoniemi 

Martta Ruuska 

Lotta Upanne

Uutista on muokattu 29.10. kello 18.25: uutiseen lisättiin tieto Miikka Ruohoniemen ja Ari-Pekka Liukkosen poisjäänneistä sekä poistettiin Ari-Pekka Liukkonen kommentit tulevista kilpailuista. Liukkosen kommentit pääset lukemaan täältä.

Asiasanat

EM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia