Kaksi nuorten SE-aikaa nurin Espoon SM-kisojen avauksessa

#UUTINEN #UINTI 27.6.2019

Espoon SM-uintien avauspäivä tarjosi yhden nuorten SE:n sateisessa aamujaksossa ja toisen ilta-auringossa.

Etelä-Korean MM-uinteihin valmistautuva Ida Hulkko vei voiton naisten 50 m rintauinnin finaalissa ajalla 30,97. Hulkko pitää edelleen viime vuonna Glasgow'ssa uimaansa Suomen ennätystä (30,53).

– Ihan hyvä fiilis, aika sellaista perussuorittamista. Mukava nähdä, että tulee voitto ”häsellysuinnillakin” kesken treenikautta. Polven kanssa on ollut ongelmaa, niin on kiva, että pystyy silti uimaan. Ja vaikka ei verrassa tullutkaan yhtään potkua rintaa uitua, niin se ei vaivannut tässä kisan aikana niin paljoa, kertoi tuore kultamitalisti.

– Koko kisaviikko otetaan aika lailla treenin kannalta, ei ole mitään paineita tai tavoitteitakaan. Ihan vaan hauskaa tultiin tänne festareille pitämään.

Hulkko ui Korean MM-kisoissa 50 ja 100 metrin rintauinnit, toiveena on myös viestiin osallistuminen. Ensi kesän olympialaisiin ei 50 metrin matkaa ole tarjolla, lyhyin olympiamatka on satanen.

– Vinstalle jos pääsisi aikaa parantamaan. Ja satasella haen ehdottomasti omaa ennätystäni, ja mitä lähemmäs sitä Tokion rajaa pääsisi, niin se olisi kaikki plussaa, kertoo Hulkko toiveikkaana.

Hän kertoo olevansa enemmän sisäaltaiden, kuin ulkoaltaiden ystävä:

– En oo hirveä fani tälle ulkoaltaalle, kun olosuhteet vaikuttaa niin paljon. Aamulla satoi vettä ja nyt paistaa aurinko, ei oo sellaista pysyvyyttä kuin sisällä.

Hopeaa otti nuorten Suomen ennätysajalla 31,70 Laura Lahtinen Helsingfors Simsällskapista, pronssille kiri saman seuran uimari Hanna Kareinen ajalla 31,93. Tutut rintauintinimet Jenna Laukkanen ja Veera Kivirinta jäivät tänään ilman mitaleita, Laukkanen oli sijalla kuusi ja Kivirinta sijalla neljä.

Vapaauintiviestin Suomen ennätys Simmiksen pojille 

Torstaiaamu päättyi uuteen nuorten Suomen ennätykseen, kun HSS voitti aamujaksossa poikien 4x200 m vapaauinnin ajalla 7.46,43 kumoten RaisU:n vuoden 2014 nuorten SE:n 7.51,45. HSS:n joukkueessa taistelivat Lari Tumanoff, Aleksi Koprinen, Oskari Aalto ja Lassi Haimi. Toisena oli vantaalainen uimaseura Vanders (7.54,79) ja kolmantena Cetus Espoo (8.02,86).

HSS:n Lassi Halmi voitti aikuistenkin 400 metrin vapaauintimestaruuden uudella ennätysajallaan 4.02,55. Hopealle ui Joonas Koski ajalla 4.02,79 kolmantena RaisU:n Roope Paatos (4.05,69).

Vammaisuinnin miesten 400 m vapaauinnissa voitti jälleen Nader Khalili Vaasan uimaseurasta ajalla 4.26:48, parantaen omissa nimissään olevaa S14-luokan Suomen ennätystä 3,42 sekunnilla. 

Vammaisuinti jatkui iltajaksossa kolminkertaisen paralympiauimarin Antti Latikan (Swimming Club Rovaniemi) voitolla 50 metrin matkalla selkäuinnissa aikaan 31,96. Hopealle ylsi Nader Khalili ajalla 32,09.

Jallow nauttii ulkoaltaan tunnelmasta

Illan finaaleissa nähtiin myös 4x50 m sekauintiviestin loppukilpailu, joka uitiin sekajoukkueiden voimin. Finaalin voitti HSS ajalla 1.47,38. Toiselle sijalle ylsi Espoolainen Cetus ajalla 1.47,86 ja pronssia otti TaTU Tampere ajalla 1.48,12. 

Yksi MM-kisoihin valmistautuvista uimareista, Mimosa Jallow (Kampuksen Plaani), voitti naisten 100 m vapaauinnin finaalin ajalla 56,56. Tokion aikarajat eivät vielä paukkuneet, mutta Jallow oli tyytyväinen suoritukseensa.

– Fiilis on tosi hyvä, tietenkin valmistaudun MM-kisoihin, joten nämä kisat otan enemmän treenin kannalta. Oli kiva uida hyvä aika myös vaparissa, olen tosi iloinen siitä. Olen tyytyväinen aikaan, en ole treenannut kauheasti vaparia. Nämä kisat ovat tosi kivat jo pelkästään tunnelman vuoksi. Ihmiset tulevat paikalle, kun kisat ovat täällä maauimalassa ja on kiva ilma ja hyvä kisafiilis.

Mattsson kehui Leppävaaran allasta

Miesten satasen rintauinnin A-finaalin voitti Matti Mattsson ajalla 1.01,14, kuitenkaan rikkomatta omissa nimissään olevaa Suomen ennätystä (1.00,86). Tulos oli Mattssonin kaikkien aikojen kolmanneksi paras.

– On kyl tosi hyvä fiilis! Aamun ensimmäinen piikki oli vähän huono, ei lähteny niin hyvin, mitä olis halunnu ja vähä teknisiä ongelmia oli. Nyt illalla, en mä paljoa mitään negatiivista ainakaan vielä ole löytänyt, en ole nähnyt videolta vielä mutta positiivinen uinti ja pari kymmenystä jäi siitä ennätyksestä. Ennätyksiä toki haetaan, mutta olen tyytyväinen tuohonkin aikaan, Mattsson tuumi.

Hän oli tyytyväinen, että SM-kilpailut ovat kerrankin ulkoaltaalla:

– Totta kai, voi tulla mitä vaan tilanteita (ulkoaltaalla), voi tulla vettä taivaalta, aamulla hiukan tihutti mutta olen sitä mieltä, että mennään sillä mitä annetaan, tämä on tosi hyvä ja miellyttävä allas.

– Ajatukset suuntautuu jo MM-kisoihin, ei mitään herkistelyä näihin, vedetään ihan treenin kannalta ja tästä vielä pari viikkoa jatketaan kovaa ja sitten ruvetaan herkistelemään sen jälkeen.

Tuloksia kisasivuilla: www.sm-uinnit.fi 

Teksti: Päivi Kangaspunta 

Asiasanat

SM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia