Veera Kivirinta ui EM-hopeaa 50 metrin rintauinnissa

#UUTINEN #UINTI 23.6.2024

Veera Kivirinta otti Belgradin EM-uinneissa uransa ensimmäisen arvokisamitalin. Kuva: Deep Blue Media

Uinnin pitkän radan EM-kilpailut huipentuivat suomalaisittain viimeisenä kisapäivänä, kun naisten 50 metrin rintauinnin finaalissa hopeaa otti Tatu Tampereen Veera Kivirinta.

Kivirinta otti uransa ensimmäisen arvokisamitalin ajalla 30,65. Hän oli nopein eilisissä alkuerissä sekä välierissä, vaikka ei ollut täysin tyytyväinen eilisiin uinteihinsa. Alkuerissä hän pysäytti kellot aikaan 30,58 ja välierissä 30,73.

– Aika sanaton olo tällä hetkellä. Ei ole mitään sanottavaa kerrankin. Aika olisi voinut olla kovempi, mutta sijoituksista uitiin tällä kertaa, Kivirinta iloitsi saavutuksestaan finaalin jälkeen.

Kultaa vei Puolan Dominika Sztandera ajalla 30,55. Kivirinnan tavoin Tatu Tamperetta edustava Ida Hulkko oli finaalin kuudes ajalla 30,99.

Naisten 200 metrin perhosuinnin finaalissa Laura Lahtinen oli kahdeksas ajalla 2.14,03.

Aamun alkuerissä Leonie Tenzer ui naisten 400 metrin vapaauinnissa. Mikkelin Uimaseuraa edustava Tenzer kellotti eräuinnissa ajan 4.25,40 ja oli 19. Naisten 4x100 metrin sekauintiviestin erissä nähtiin Suomen joukkue, jossa uivat Fanny Teijonsalo, Kiia Metsäkonkola, Ada Hakkarainen sekä Leonie Tenzer. Joukkue hylättiin vaihtovirheen vuoksi.

Uinnin päävalmentaja Eetu Karvosen mukaan Kivirinnan lisäksi muiltakin suomalaisilta nähtiin venymisiä, josta merkkinä on yhdeksän finaalipaikkaa ja huikeat 12 semifinaalipaikkaa.

– Päällimmäisenä mielessä heti kisojen jälkeen on tietysti Veeran upea mitali ja se matka, minkä Veera on kulkenut arvokisan mitalipallille. Aivan upeaa ja samanlaisia venymisiä nähtiin monelta suomalaiselta, Karvonen sanoo.

Suurin osa Suomen joukkueesta ui päävalmentajan mukaan omalla tasollaan ja jatkopaikat kertovat, että Suomen taso on nousussa. Erityisesti Karvosta ilahduttaa naisten puolella pitkien matkojen finaalit useamman uimarin voimin.

– Valitettavasti myös pettymyksiä koettiin ja toista olympialaisten A-rajan alittajaa ei saatu. Joudumme siis jännittämään vielä heinäkuun alkuun sitä, ovatko Tomas ja Ida joukkueessa Matin (Mattsson) seurana, Karvonen toteaa ja jatkaa:

– Kaiken kaikkiaan nämä kisat osoittivat jälleen kerran, että Suomen joukkueen ei tarvitse uida mitään superuinteja päästäkseen jatkoon, vaan tärkeintä on pystyä aamulla uimaan kauden tasoonsa. Huipulla uiminen vaatii teräksistä perustasoa ja hermojen hallintaa kauden pääkisoissa.

Kaikki suomalaisuimareiden kommentit kuunneltavissa kokonaisuudessaan Soundcloudissa.

EM-uintien tulokset löydät tästä linkistä.

Uintijuhlat jatkuvat ensi viikolla, kun vuorossa on pitkän radan SM-kilpailut Mäkelänrinteen uimahallissa 27.–30.6.2024.