Veera Kivirinta välierien ykkösenä huomiseen finaaliin

#UUTINEN #UINTI 22.6.2024

Veera Kivirinta hallitsi niin alkueriä kuin semifinaaleja naisten 50 metrin rintauinnissa. Kuva: Deep Blue Media

Pitkän radan EM-uinneissa nähtiin lauantaiaamuna kisa-altaassa yhdeksän uimaria, joista neljä eteni iltajaksoon. Veera Kivirinta ui erävoittoon naisten 50 metrin rintauinnin alkuerissä ja otti voiton myös illan semifinaaleissa.

Tatu Tamperetta edustava Kivirinta kellotti välierissä ajan 30,73. Aamun uinti pysähtyi aikaan 30,58. Kivirinnan henkilökohtainen ennätys matkalla on 30,33.

– Oli paljon draamaa, kun keli oli vaihteleva ja ukkosta ja lähtö viivästyi noin puoli tuntia. Ajallisesti en ihan hirveän tyytyväinen ole, sillä tuntuu, että paukkuja on kovempiinkin aikoihin. Semifinaaliuinnissa oli vähä turhan paljon haluja ja frekenssit oli turhan korkeat, jos huomenna vähän rauhottaisi niitä. Ulkokisoissa mennään sään mukaan, mutta hyvä puoli vesisateessa oli se, että lämpötila laski. Odottelu kisauikkari päällä ei ole ihanteellinen tilanne, mutta se oli sama kaikille. Toivottavasti uin huomenna finaalissa kaikista kovimman ajan, Kivirinta analysoi.

Samaa seuraa edustava ja samalla matkalla kilpaillut Ida Hulkko ui myös odotetun vahvasti huomiseen finaaliin. Hulkko pysäytti semifinaalissa kellot aikaan 31,36 ja se toi sijan seitsemän. Aamulla Hulkon aika oli 31,20.

– Kyllähän tässä on ollut vähä teemana maksimissaan minimit. Tietysti ukkonen ja salamointi tuo ihan oman mausteensa tähän touhuun, mutta olen ihan tyytyväinen. Se on lunastettu paikka huomiseen iltaan ja sieltä lähdetään reunaradalta haastamaan.  Hyvällä fiiliksellä lähdetään Veeran kanssa eteenpäin, Hulkko iloitsee.

Naisten 200 metrin perhosuinnin semifinaaleihin selvisi aamun alkueristä kaksi suomalaista. Simmiksen Laura Lahtinen oli semifinaaleiden seitsemäs ajalla 2.10,91. Aika on Lahtisen kovin viiteen vuoteen ja uimari oli syystäkin tyytyväinen illan uintinsa jälkeen. Aamun alkuerissä Lahtinen tuli maaliin ajalla 2.13,70 ollen erien 9:s.

– 150 metriä olin olympiarajan tuntumassa ja sen jälkeen alkoi painamaan. Olen tosi tyytyväinen, miten pystyin itseni kasaamaan, kun täällä ukkosti ja satoi vettä. Uinti oli ihan eri aikaan mitä piti olla ja vain pari minuuttia ennen starttia sain tiedon, että nyt uidaan. Lähdin aika kovaa ja tekniikka toimi sinne 150 metriin asti ainakin. Lopussa on huomiselle parannettavaa, mutta pitää samalla tavalla lähteä vähän aivottomasti liikenteeseen, tyytyväinen Lahtinen sanoo.

Lahtisen kanssa samassa välierässä ui Uinti Turun Aliisa Soini. Hän kellotti välieräuinnissaan ajan 2.18,08 ja se toi sijan 15.

Aamun alkuerissä naisten 50 metrin rintauinnissa uivat myös Salon Uimareiden Kiia Metsäkonkola sekä Tatu Tampereen Anniina Murto. Metsäkonkola oli erien 8:s ajalla 31,46. Aika olisi riittänyt semifinaaleihin, mutta maakiintiön vuoksi häntä ei nähty semifinaaleissa. Murto ui ajan 32,25 ja oli 20:s.

Miesten 50 metrin vapaauinnin alkuerissä nähtiin Vandersin Kalle Mäkinen ja Jyväskylän Aallon Ari-Pekka Liukkonen. Mäkinen oli 30:s (22,54) ja Liukkonen 43:s (22,85).

Tatu Tamperetta edustava Ronny Brännkärr ui miesten 200 metrin sekauinnin alkuerissä sijalle 23. ajalla 2.04,54.

Huomenna kilpailuiden viimeisenä päivänä nähdään aamun alkuerissä neljä suomalaista henkilökohtaisissa starteissa sekä viestijoukkue naisten 4x100 metrin sekauinnissa. Naisten 400 metrin vapaauinnin alkuerissä uivat Ada Hakkarainen, Leonie Tenzer sekä Laura Lahtinen. Miesten 400 metrin vapaauinnin alkuerissä ui Tomas Koski

Suomalaisuimareiden kommentit ovat kuunneltavissa kokonaisuudessaan Uimaliiton Soundcloud -tililtä.

Kaikki EM-kisoista | aikataulu | tulospalvelu
Suomen ennätykset | 50m rata
Pariisin olympialaisten aikarajat (selaa sivun loppuun)

EM-uinnit näkyvät Ylen kanavilla

Yle Urheilu välittää EM-uinnit Yle Areenassa sekä TV2:lla. Aamun alkuerät näkyvät jokaisena kilpailupäivänä suorana Yle Areenassa sekä TV2:lla ja iltajaksot näkyvät suorana Areenasta. Sunnuntain iltajakso nähdään suorana myös TV2:lla.

Aamujakson lähetykset alkavat kello 10.25 ja iltajakso kello 19.25. Löydät lähetysaikataulut täältä. Lähetykset selostaa Jari Haapala ja kommentaattorina toimii Ville Kallinen.

Uinnin EM-kisoja seurataan Uimaliiton kanavissa:
X (ent. Twitter) Facebook I Instagram