Ira Uusoksa: “Avovesiuinti on luonnossa liikkumista parhaimmillaan”

#TARINA #UINTI 11.8.2021

Ira Uusoksa haluaa päästä uimaan mahdollisimman monissa eri järvissä Suomessa. Kuva: Russell Wilfred

Suomi on tunnetusti järvien luvattu maa ja Suomen järvistä noin 85 prosenttia on joko hyvässä tai erinomaisessa kunnossa. Sitä korostaa myös nyt noin kolme vuotta avovesiuintia aktiivisesti harrastanut Ira Uusoksa.

– Vaikka vesi on Suomessa usein ruskeahkoa, niin pääosin vesistömme ovat puhtaita. Suomessa on myös jokamiehenoikeudet, jotka mahdollistavat meille vesistöissä liikkumisen. Avovesiuinti on luonnossa liikkumista parhaimmillaan.

Avovesiuinnissa uidaan järvessä, meressä tai joessa ja kiehtovaa siitä tekee nimenomaan erilaisuus altaassa uimiseen verrattuna.

Uusoksa ui 20-vuotiaaksi asti altaassa, jonka jälkeen jätti uinnin melkein kymmenen vuoden ajaksi. Kolme vuotta sitten Uusoksa innostui avovesiuinnista.

– Uinti-innostus on ottanut taas vuosi vuodelta enemmän valtaa itselläni ja nykyään valitsen avovesiuinnin kaakeleiden katsomisen sijasta. Joka kerta avovedessä on uimarille erilainen. 

“Eri lämpötiloja, kasveja, kaloja tai vaikka uppotukkeja”

Avovesiuinnissa jokainen uintikerta on uimarille erilainen, kun uimahallin altaassa vesi on aina yhtä lämmintä ja tasaista.

– Perustekniikka on avovesiuinnissa sama kuin vapaauinnissa, mutta avovedessä pitää osata myös suunnistaa. On pystyttävä uimaan suorassa ilman kaakeleihin katsomista tai rataköysiä. Avovedessä lämpötilat vaihtelevat ja vastaan voi tulla kasveja, kaloja tai vaikka uppotukkeja. On matalikkoa, syvännettä ja vesi ei ole tasaista. 

Suuri tekijä etenkin meressä uimisessa on aallokko. Aallot muuttavat uintia paljon.

– Aalto vaikeuttaa suunnistamista ja hapenottamista. Aalloissa pitää aina muistaa ottaa huomioon riskit. Vaikka vesi onkin kaunis elementti, niin se on myös hyvin vahva ja voimakas.

Monissa joukkuelajeissa nimenomaan joukkue ja ennen kaikkea joukkuehenki saa aikaan yhteenkuuluvuuden tunteen. Näin oli Uusoksan mukaan myös niin uinnissa aikanaan kuin avovesiuinnissakin nyt.

– Nuoruudesta isoimpana juttuna on jäänyt mieleen se porukka. Altaalla ja altaan ulkopuolella oli aina tiivis ryhmä. Hyvä ja turvallinen porukka, jonka kanssa vietti aikaa ja oli sellainen yhdessä tekemisen meininki. Avovesiuinnissa on ihan sama juttu. Ei ole väliä, mistä tulet tai minkä ikäinen olet, vaan avovesiuinti on meitä yhdistävä tekijä.

Uusoksa haluaa mös itse edistää avovesiuinnin näkyvyyttä Suomessa. Kuva: Russell Wilfred

Mieleenpainuvia kokemuksia

Suomessa vesi voi olla myös ruskeahkoa, jolloin veden alle katselu ei tuo ihan niin hienoa lisämaustetta kuin kirkkaassa vedessä uidessa. Kirkasvetisiäkin paikkoja Suomesta löytyy ja niissä uiminen on myös Uusoksalle ollut avovesiuinnin kohokohtia.

– Esimerkiksi Heinolassa Sonnanen ja Lopella Iso-Melkutin ovat sellaisia paikkoja, joissa on ihan uskomattoman hienoa uida. Ei tunnu, että olisi edes Suomessa. Tykkään myös uida paljon meressä ja esimerkiksi viime kesänä olin uimassa Porkkalanniemessä, jossa sai jo vähän isompaakin aaltoa, mikä jäi kyllä mieleen.

Viimeisen kahden ja puolen kuukauden aikana Uusoksa on uinut jo 30 eri vesistössä ja viikossa uintimatkaa ehtii kertymään viikosta riippuen 5–50 kilometriä. Tulevaisuuden tavoitteitakin Uusoksalta löytyy.

– Haluaisin päästä uimaan mahdollisimman monissa eri järvissä Suomessa ja päästä käymään hienoimmissa paikoissa ehkä toisen tai kolmannenkin kerran. Lapin kohteet kiinnostavat ja Suomessa on myös muutama saari, joiden ympäri tahtoisin päästä uimaan. Lisäksi erilaiset maratonuintimatkat kiinnostavat.

Uusoksa osaa kertoa avovesiuinnin monipuolisuudesta todella hienosti ja saa lajista aikaisemmin kuulemattomatkin kiinnostumaan. Yhdeksi tavoitteekseen Uusoksa mainitseekin lajinsa esille tuomisen.

– Yritän omalla toiminnallani edistää avovesiuinnin näkyvyyttä Suomessa. Avovesiuinti on niin upea harrastus. Todella edullinen ja kaikki tämä tapahtuu luonnossa. Se on kotimaan matkailua ja luonnosta nauttimista parhaimmillaan. Vielä, kun harrastuksessa on upea yhteisöllisyys ja meillä todella Suomessa tuota lätäkköä löytyy.

Kirjoittaja: Valtteri Moisio

Kirjoittaja on Laajasalon opiston urheilujournalismin opiskelija. Uimaliitto tekee yhteistyötä Laajasalon opiston kanssa.

Asiasanat

avovesiuinti