Uimahyppyjen Suomen mestaruudet ratkottiin Vantaalla - Hallaselälle ja Junttilalle tuplamestaruudet

#UUTINEN #UIMAHYPYT 12.6.2022

Vantaa Diving isännöi viikonloppuna uimahyppyjen SM-kilpailuja Tikkurilan uimahallissa. MM-kilpailuihin valmistautuva kaksikko Lauren Hallaselkä ja Juho Junttila nappasivat molemmat tuplamestaruudet ponnahduslaudoilla. 

Ponnahduslautojen mestaruudet kirjattiin tuttujen urheilijoiden nimiin, kun Tiiroja edustavat Juho Junttila ja Lauren Hallaselkä veivät kumpikin sarjassaan kirkkaimmat mitalit sekä metrillä että kolmosella. Aikuisten MM-tason urheilijat erottuvat muista urheilijoista vaikeammilla hypyillä ja korkeammilla tulosluokkarajoilla. 

Suoraan sairasvuoteelta kisaan startannut Hallaselkä hyppäsi tällä kertaa SM-tuloksen metrillä keräten pisteitä 241,05 ja kolmen metrin laudalta 250,00.

Lauren Hallaselkä on vaikeuttanut sarjaansa, jolla kilpailukokemusta on karttunut vielä niukasti. 

"Sarja on edelleen aika uusi, siinä on uusia hyppyjä, joita ei ole tullut kisoissa toistettua niin paljon. Epävarmuutta on, mutta kyllä hypyillä yltää jo hyviin pisteisiin, kun ne ovat aika vaikeita", sanoi Hallaselkä.

Hallaselkä on harjoitellut vaikeinta hyppyään, eteenpäin kolme ja puolivolttia taittaen, vain reilut kolme kuukautta. Se on mukana MM-kisasarjassa, jos kaikki menee hyvin. 

"Kyllä tämä sarja on MM-sarja, mutta jos jotain katastrofaalista tapahtuu huonoimmalle hypylle, niin sen pystyy vielä vaihtamaan niin, että sen tekee kerien. Se katsotaan sitten paikan päällä", jatkoi Hallaselkä.

Naisten ponnahduslautakilpailuissa SM-hopealle hyppäsi niin metrillä kuin kolmella metrilläkin Vantaa Divingin Odessa Käck. Saman seuran Wilma Perkiö ponnisti pronssia metrin laudan loppukilpailussa, kun taas Tiirojen Ruska Lehtonen oli kolmen metrin laudalla kolmas. 

Hallaselän tavoin MM-kisoihin valmistautuva Juho Junttila ylsi SM-kisoissa M-luokkaan metrin ja kolmen metrin ponnahduslaudalla. Sunnuntaina metrillä Suomen mestaruus irtosi ensimmäistä hyppyä lukuun ottamatta suhteellisen tasaisella sarjalla. 

"Aloitin uudella hypyllä, mikä ei vielä onnistunut. Se näkyy kyllä tuloksessa, mutta tässä on vielä hyvin aikaa MM- ja EM-kisoihin saada se kuntoon", mietti Junttila, joka on nostanut uuden hypyn sarjaansa vasta viikko sitten.

Kokeneena hyppääjänä Junttila pystyy taktikoimaan tilanteen mukaan ja muokkaamaan kilpailusarjaansa. 

"Mulla on hyvin joustoa, on useita hyppyjä, joita voi tehdä kansainvälisessä kisassa ja pystyn niistä tarpeen mukaan rakentamaan 24 tunnin varoitusajalla ihan toimivan sarjan. On mukavasti valinnanvaraa", jatkoi Junttila.

Perjantaina hypätyssä kolmen metrin laudan loppukilpailussa hopealle hyppäsi Vantaa Divingin Aarne Riekki ja pronssille Tiirojen Lukas Lundmark. Lauantaina Lundmark kiilasi metrin laudalla toiseksi ennen Riekkiä. 

Naisten kerrosten Suomen mestaruuteen hyppäsi Tiirojen Hannah Puranen selvällä piste-erolla seuraaviin. Purasen kokonaispisteet olivat 231,85 ja mestaruus oli Puraselle ensimmäinen. Puranen on ensimmäisen vuoden A-tyttö taituroi hyppynsä tasaisesti kympistä alas yltäen A-luokan tulokseen.

Nuorten olympiavalmentaja Salla Sofieva ilahtui Purasen suorituksista.

"Hannahin sarjalla on jo ensi vuonna realistista tavoitella EM-kisapaikkaa aikuisissa. Edellisen kerran suomalainen nainen on nähty aikuisten arvokisakerroksilla useita vuosia sitten", mietti Sofieva. 

Naisten kerrosten parihypyissä nähtiin upeita hyppyjä Vantaa Divingin Wilma Perkiön ja Tiirojen Odessa Jääskeläisen toimesta. Pisteitä kaksikko keräsi 217,56.

Miesten kerrosten Suomen mestaruuteen hyppäsi Tiirojen Lukas Lundmark pisten 192,90.

Vaikka uimahyppyjen Suomen kärkikaksikko erottuu vielä joukosta, näkee valmentaja Sofieva ilahduttavia asioita nuorten hyppääjien otteissa tulevaisuutta ajatellen.

"Kaiken kaikkiaan urheilijoiden taso vaihtelee aikuisten lajeissa suuresti. Ilahduttavasti kilpailun nuorin sukupolvi eli 2008 syntyneet urheilijat antavat jo varteenotettavaa vastusta A-sarjalaisille ja aikuisille. Tässä ikäpolvessa meillä on historiallisen monta lahjakasta junioriurheilijaa, joista osa aloittelee arvokilpailutaivaltansa tänä vuonna", lopettaa Sofieva.

Uimahyppyjen SM-kilpailujen tulokset

 

Lisää vastaavia uutisia