Odessa Jääskeläinen tavoittelee nuorten EM-kisapaikkaa Dresdenistä

#UUTINEN #UIMAHYPYT 22.4.2024

Dresdenissä Jääskeläisellä on lajivalikoimassa kaikki telineet. Kuva: Laura Henriksson

Odessa Jääskeläisellä tulee tänä keväänä täyteen yhdeksäs vuosi uimahypyn parissa. Kehityksen näkeminen, mutta myös ystävät treeneissä ovat saaneet hänet pysymään lajin parissa.

Nuorena Jääskeläinen on harrastanut monia lajeja, kuten jalkapalloa, joka seurasi pisimpään uimahypyn rinnalla. Tästä piti kuitenkin luopua, kun uimahyppyvalmentaja näki Jääskeläisen kehityksen ja kehotti häntä siirtymään tavoitteellisempaan ryhmään. Myös jalkapallosta johtuva polven rasitus alkoi olemaan ongelma uimahypyissä. Tämän takia uimahyppy on jäänyt Odessalle päälajiksi, johon hän on laittanut nyt kaiken panostuksensa.

Tiiroja edustava Jääskeläinen treenaa kahdeksan kertaa viikossa. Kolme kertaa aamuisin sekä joka arkipäivä iltapäivisin. Näihin sisältyy sekä kuiva- että vesitreenejä, eli niin sanottuja lajitreenejä. Peruskuntokaudella treenataan enemmän voimaa, kun taas kisakaudella hypyt ovat pääasiassa. Myös kuivalauta treenit pidetään kerran viikossa.

Kerrokset ovat enemmän Jääskeläisen mieleen, näissä hänen omat vahvuutensa, nopeus sekä vahvuus, pääsevät enemmän esille.

– Laudalta hypätessä käytetään erilaista tekniikkaa, joka ei ole niin minun mieleeni, joten tämän takia myös kerroksilta hyppääminen tuntuu mieluisammalta, Jääskeläinen kertoo.

Ennen kisaamista Jääskeläiselle on tärkeää syödä sekä nukkua hyvin. Kisareissuille hän ottaa aina mukaan tietyn Tuttifrutti -karkkipussin. Yhdeksi rutiiniksi muodostuneeksi tavaksi hän mainitsee myös omien vanhojen onnistuneiden kisasuoritusten katsomisen. Se nostaa hyppääjän itsevarmuutta sekä kisatunnelmaa.

Urheilun sekä koulun yhdistäminen ei ole aina helppoa

Jääskeläinen käy Pasilan peruskoulussa Urhea-luokkaa. Urheilun takia poissaoloja kertyy jonkin verran, mutta hyppääjän mukaan opettajat ovat suhteutuneet niihin hyvin. Illat sekä viikonloput Jääskeläinen joutuu pyhittämään koulutehtäville, joten välillä koulu käy myös rankaksi.

– Tavoitteena on päästä opiskelemaan peruskoulun jälkeen Mäkelänrinteen urheilulukioon. Lukio jännittää hiukan, jos tehtävien määrä lisääntyy ja vaikeutuu. Olen miettinyt, että miten pärjään siellä.

Jääskeläinen uskoo uimahyppyuransa kestävän nuoruuden, sillä mitä enemmän ikää tulee, sitä huonommin keho kestää lajia. Lukion jälkeen haaveena on päästä sisään korkeakouluun tai mahdollisesti lähteä jopa opiskelemaan Yhdysvaltoihin yliopistoon.

– Mistään tietystä ammatista en vielä haaveile.

Dresdeniin lähteminen on yhden unelman toteen käyminen

Jääskeläinen kilpailee tällä viikolla 24.–28. huhtikuuta International Youth Diving Meetissä Saksan Dresdenissä. Sieltä hän lähtee tavoittelemaan paikkaa nuorten EM-kisoihin, jotka järjestetään Puolan Rzeszowissa heinäkuussa.

– EM-rajoilla saisin maajoukkuepaikan takaisin sekä paikan EM-kisoihin. Myös kisakokemuksen saaminen on tosi tärkeää, Jääskeläinen sanoo.

Pääsy kisaamaan Dresdeniin on jo itsessään Jääskeläiselle iso saavutus, sillä nuorempana hän sai valmentajaltaan vanhan Dresdenin paidan, koska valmentaja uskoi myös Jääskeläisen kisaavan siellä.

– Olen todella iloinen, että olen nyt lähdössä sinne, hymyilevä Jääskeläinen toteaa.

Dresdenissä hänellä on lajivalikoimassa kaikki hänen ikäsarjansa telineet. Kisoihin lähtee mukaan myös Jääskeläisen tapaan Tiiroja edustava Alisa Saar. Kisatunnelmia voi seurata uimahyppyjen Instagramista, kun hyppääjät ottavat sen haltuun kisareissun ajaksi.

Suomalaisten lajivalikoima:
Odessa Jääskeläinen | A-tytöt | 1 metrin lauta, 3 metrin lauta ja kerros
Alisa Saar | A-tytöt | 1 ja 3 metrin lauta

Kaikki Dresdenin uimahyppykisoista

Kirjoittaja: Laura Henriksson

Asiasanat

uimahypyt

Lisää vastaavia uutisia