Salossa uitiin mastersien maailmanennätys

#UUTINEN #UINTI 25.3.2024

Kuva: Speedo Masters Finland

Lyhyen radan mastersmestaruusuinnit kisattiin 22.–24. maaliskuuta Salossa. Salon Uimarit on isännöinyt masterskisoja aiemminkin vuosina 2018 ja 2012. Lähtökohdat tämän kevään kisoille oli hyvät, sillä järjestelyt ovat olleet Salossa ensiluokkaisia. Aiemmat Salon kisat muistettiin myös kovista kansainvälisistä ennätyksistä Lauri Malkin ja Raakel Luodon toimesta. Molemmat olivat mukana tänäkin vuonna.

Kisoihin saapui ennätysmäärä uimareita. Yhteensä 511 kilpailijaa 64 seurasta oli ilmoittautunut mukaan. Pitkät vapaauinnit kisattiin perjantai-iltana tuttuun tapaan kaksi uimaria kerrallaan samalla radalla ja siinä onnistuttiin hienosti.

Speedo masters Finlandin miehistö on maailman nopein

Kisaviikonlopun tähtihetkiä olivat miesten viestit, joissa Speedo Masters Finlandin joukkue ravisutti kansainvälisiä ennätyslistoja. Petri Heikkilä, Juri Logvin, Tommy Rundgren ja Janne Virtanen ovat siirtyneet tänä vuonna uuteen ikäsarjaan. Joukkueen yhteenlaskettu ikä on 242 vuotta, joten sarjassa 240–279 vuotta on nyt oiva tilaisuus lyödä ennätyksiä.

Speedo Masters Finland kellotti Salossa kolmessa eri viestissä yhden maailmanennätyksen ja kaksi Euroopan ennätystä. Maailmanennätys tuli sunnuntain 4x100 metrin vapaauintiviestissä 2,4 sekunnin erolla 12 vuotta vanhaan yhdysvaltalaisen joukkueen ME-aikaan nähden. Uusi ME-aika on 3.54,57. Vanha ME-aika oli 3.56,97. Puolta lyhyemmässä vapaauintiviestissä suomalaiset pääsivät samalle sekuntiluvulle jenkkijoukkueen ME-ajan kanssa, mutta uupumaan jäi 0,75 sekuntia. Euroopan ennätys tästä toki kirjattiin murskaluvuin, kuten 4x50 metrin sekauintiviestissäkin. Mastersyhteisö oli Salossa upeasti Speedon ennätysuintien tukena ja hallissa riitti niin kannustusta kuin onnittelujakin.

Salon allas siivitti ennätysvauhtiin

Kansallisia uusia mastersennätyksiä Salossa kirjattiin ainakin 55 kappaletta, joista 13 tuli viesteissä. Näistä osa oli myös Pohjoismaiden ennätyksiä. Ennätysuimareissa oli paljon tuttuja tekijöitä mutta myös uusia nimiä löytyi. Esimerkiksi Oulun Uinnista Juha ja Sami Juopperi sekä Arttu Erkinaro olivat uusia tulokkaita ennätysluetteloon. Espoon Kilpauinnin vapaauintispesialisti Petri Ratala puolestaan avasi lyhyen radan ennätystilinsä Salossa.

Kokeneimmista ennätysuimareista esimerkiksi Annika Aspholm (ÅSF), Päivi Lairola (Åtus), Sirpa Visakoski (Åtus), Tero Kinnunen (JSU) ja Hannu Kuokkanen (VUS-VSS) olivat Salossa kovassa kunnossa tehtaillen useampiakin henkilökohtaisia ennätyksiä.

Seurapisteissä voittoon ylsi Espoon Kilpauinti, joka saapui Saloon peräti 46 uimarin joukkueella. EKU menestyi laajasti niin viesteissä kuin henkilökohtaisissa lajeissa keräten 1086 pistettä. Yksistään Kaisla Kollanus keräsi seuralle neljä henkilökohtaista voittoa. Toiseksi seurapisteissä sijoittui Uinti Turku 27 uimarin joukkueellaan (829 pistettä) ja kolmanneksi S.C.Pingviinit 25 uimarilla (600 pistettä).

Kaikki tulokset löydät tästä linkistä.

Syksyn pitkän radan Mastersmestaruusuinnit kilpaillaan 25.–27.10.2024. Lisätietoa masters-uinnista löydät täältä.