Ari-Pekka Liukkosen hidas startti söi välieräpaikan päämatkalla

#UUTINEN #UINTI 26.7.2019

Gwangjun MM-uintien kuudes aamu oli suomalaisittain kisaviikon vilkkain, sillä alkuerissä oli neljä uimaria. Välieräpaikat kiersivät suomalaiset.

Liukkoselle murheita startista

50 metrin vapaauinnin alkuerät eivät tuoneet kuudetta sijaa puolustaneelle Ari-Pekka Liukkoselle mahdollisuutta uusia finaalipaikkansa kahden vuoden takaa. Liukkonen ui aikaan 22,33 ja sijoittui 21:nneksi.

– Uinti sinänsä oli hyvä. Startti oli hidas ja maalintulo huono, se ei osunut hyvin, Liukkonen kertoi.

Hänen lähtönsä kutsuttiin alas jakkaroilta ja vasta toisella yrityksellä päästiin matkaan. Se oli selkävaivoista kärsineelle suomalaiselle mahdollisimman huono tilanne, sillä hän joutui jännittäytymään starttiasentoon toisen kerran.

– Itse en ole päässyt selän takia oikeastaan vuoteen treenaamaan startteja, ainoat startit olen tehnyt kisoissa. Molemmissa starteissa pidettiin aika pitkään paikoillenne-asennossa.  Se varmaan vaikutti mulla startissa, että joutui pitämään aika tukevaa asentoa, Liukkonen kertasi.

Kun välieriin ratkovaan uusintauintiin tarvittiin 22,21, Liukkosen taival Gwangjussa päättyi perjantaiaamuun ja Tokion A-raja on edelleen viiden sadasosasekunnin päässä.

– Kokonaisuutena allastreenien osalta ihan hyvä kausi, kisa kisalta ajatkin paranivat, eikä tämä jäänyt juurikaan SM-uintien alkuerävauhdista, ja se menee ihan tuon startin piikkiin. Vähän jäi puuttumaan nyt, ettei päässyt iltaan, kyllä se olisi varmaan sinne 21:n puolelle parantunut. Harmi, että näin kävi mutta ei tämä mikään floppikaan ollut, Liukkonen tiivisti.

Satasen perhosuinti oli Riku Pöytäkiven päämatka Gwangjussa. Kuva: Jussi Salminen

Pöytäkivi viluisena sataselle

Riku Pöytäkivi pääsi toiselle matkalleen perjantaiaamuna satasen perhosessa. Uinti kulki aikaan 53,62, ja kauden paras jäi Pöytäkivellä reilun kolmen kymmenyksen päähän. Hänen osaltaan MM-kisat päättyivät tähän.

– Ensimmäinen vinsta oli ihan rento (24,63), mutta ei se sitten tullut loppuun asti, vaikka tuntui, ettei se olisi sakannut tai mitään, Pöytäkivi pohti.

Lähtökohta kostean lämpimässä ilmastossa ei ollut kuitenkaan tänään optimi:

– Jostain syystä oli tosi kylmä koko aamun, verryttelyallaskin tuntui ihan jäiseltä, eikä kroppa lämmennyt verrassa. Piti pukea omat ja vähän muidenkin vaatteita päälle, että tarkeni.

Pöytäkivi kertoi kisojen alla, että satanen on näiden kisojen fokuksessa. Sijoitus oli 33:s ja välierien karsintaraja 52,44. Pöytäkivi ei saanut parannettua satasen ennätystään tällä kaudella.

– Jotenkin on niin henkisesti loppu tästä kaudesta. Valehtelisin, jos sanoisin, että tässä olisi ollut helppo viettää aikaa nämä välipäivät täällä kisoissa. Mutta kokonaisuutena kiva reissu ja taas opittiin paljon. Ei se ennätys tule aina joka kausi. Katsotaan, pidetäänkö satanen vai vinsta teemana ensi kaudella, Pöytäkivi pohti.

Jallow sai haluamansa perhossprintissä

MM-kisojen kolmannessa lajissaan Mimosa Jallow perhosteli 50-metrisen aikaan 26,62. Se vei hänet 20. sijalle.

– Ihan tyytyväinen olen, tasainen ja ehjä suoritus, enkä ole montaa kertaa tuota kovempaa tullut. Huonomminkin olisi voinut mennä, Jallow iloitsi.

Tasapainoinen suoritus oli juuri sitä, mitä hän lähti hakemaan, mutta pientä epätasapainoa hän uinnista kuitenkin löysi:

– Ensimmäiset vedot oli aika huonoja, ei päässyt kunnolla vauhtiin. Se jäi vähän kaivelemaan. Olisi voinut saada ajasta helposti paljonkin pois, jos ne vedot pintautumisen jälkeen olisivat olleet niin eteenpäin meneviä ja lennokkaita kuin yleensä.

– Mutta tämä oli kuitenkin tosi positiivien uinti, Jallow päätti.

Välieriin vievään uusintauintiin vaadittiin 26,32. Sitä nopeammin Jallow on uinut vain kerran, SE-uinnissaan viime kesän EM-uinneissa, 26,24.

Laura Lahtinen oli ennätysvauhdissa 600 metriin asti. Kuva: Jussi Salminen

Laura Lahtisen rankka kesä on viestiä vaille valmis

800 metrin vapaauinti oli Laura Lahtisen kolmas laji ja jo neljäs startti Gwangjussa. Perhosuinnin semifinaalin jälkeen jo sekauintiviestiin katseensa kääntäneelle Lahtiselle kasisatanen oli sivulajin luonteinen veto. Hän ui aikaan 8.54,94 ja jäi 1,71 sekuntia omasta ennätyksestään.

– Onhan tuokin hyvä aika, parhaita mitä olen tullut, mutta uinti ei tuntunut yhtä hyvältä, kuin verryttelyssä tuntui. Yritin olla välittämättä siitä, miltä se tuntui, mutta viimeisellä kahdella sadalla metrillä veto ei ollut enää pitkää, Lahtinen analysoi.

Hän oli edellä ennätystahtiaan vielä 600 metriin asti.

– Matti (Mäki) näytti katsomosta, että lisää vauhtia ja potkuja, ja yritin kiristää mutta se tuntui siltä, että jos lisään potkuja niin vartalo putoaa, Lahtinen nauroi.

Aika riitti 31. sijaan, joten lähtölistoihin nähden Lahtinen nousi kaksi sijaa. Finaalikahdeksikkoon vaadittiin 8.29,70.


Suomalaistulokset ja lajit MM-kisasivulla 

 

 

Asiasanat

MM-kilpailut