Rollojoukkueet leireilivät hyvällä sykkeellä ja taidolla

#TARINA #UINTI 25.1.2020

Heidi Rissanen ja Mikko Lonka jakavat ohjeita tyttöjen Rollojoukkueen leirillä. Kuva: Aleksi Rajansuo

Rollojoukkueet ovat ensimmäisiä uinnin liittojohtoisia valmennusryhmiä. Vuoden ensimmäiset leirit vedettiin Vierumäellä, tytöt leireilivät 9.-12. tammikuuta ja pojat viikkoa myöhemmin. Leireillä parasta uimareiden mielestä ovat kaverit, uudet tekniikkajutut, yhdessä treenaaminen ja haastaminen. Rollojoukkueiden uimareiden henkilökohtaiset valmentajat ovat keskittyneet pikku-uimareiden liikkuvuuden kehittämiseen ja se näkyi kevään leireillä.

Rollojoukkueen leirejä valmentaa kokenut kaarti, osalla on jo kahdeskymmenes vuosi menossa syys- ja alkuvuoden leirikokonaisuuksia. Heidi Rissanen (ÅSK) ja Mikko Lonka (KuUS) valmensivat tyttöjen nelipäiväistä ohjelmaa ja poikien ryhmää johdattivat Helena Toivainen (SWIM) ja Mikko Alpola (Plaani). Tekniikka-asiantuntijana molemmilla leireillä oli Aleksi Rajansuo (RiUS).

Vierumäellä oli tasainen tyttöjoukkue

Heidi Rissanen kiteytti tammikuun leirin antia seuraavasti: 

– Mielestäni vedenalainen työskentely oli suurimmalla osalla kehittynyt syksystä, vielä tulisi kiinnittää erityistä huomiota käännöksiin, seinään menoon ja itse käännöstekniikkaan. Kuivalla pisti erityisesti silmään ihan peruslihasliikkeiden teknillinen suorittaminen, esimerkiksi punnerrukset, kyykyt ja lankku. Näihin tarvitaan tarkennusta ja suoritustekniikkaan tulee kiinnittää enemmän huomiota. Tyttöjen ryhmä oli tällä kertaa poikkeuksellisen tasainen ja kaikki suorittivat treenit hyvällä tasolla.

Poikien leiri allasharjoituksissa Mikko Alpolan johdolla. Kuva: Aleksi Rajansuo

Hyviä lapsuudessa ja nuoruudessa saavutettuja liikelaajuuksia on huomattavasti helpompi pitää yllä myöhemmissä vaiheissa kuin yrittää korjata puutteita huippuvaiheessa. Mikko Lonka nosti pari hienoa asiaa esiin:

– Tyttöjen leiriporukka oli hyvin leirimuotoista harjoittelua jaksava. Pidemmällä aikavälillä miettien tekninen puoli on kehittynyt paljon vuosien varrella ja ryhmät ovat tasaisempia kuin aiempina vuosina.

Mikolla onkin kolmen vuosikymmenen perspektiivi tyttöjen leirien vetämisestä.

Vierumäellä on hyvät olosuhteet niin allas- kuin kuivaharjoituksillekin. Kuva: Aleksi Rajansuo

Tekniikka-asiantuntija kehui taitotasoa

Aleksi Rajansuo nosti uimareiden selkeät edistysmerkit:

– Liikkuvuudet ovat kehittyneet (nilkkojen liikkuvuus, liukuasento ja alaselän hallinta). Liikkuvuus on ehdoton edellytys hyviin siirtymävaiheen onnistumisiin, delffaripotkujen tehokkuuteen ja ylipäänsä liukuasennon ylläpitämiseen kilpailusuorituksissakin. Taitotaso on noussut viime vuosina.

Liikkuvuustestejä on tehty kolmella edellisellä Rollojoukkueen leirillä, keväästä 2019 alkaen. Jo Rollo-ikäisillä uinnin kannalta erityishuomiota vaativat hartianseudun, selkärangan, lantion seudun ja nilkan liikkuvuudet.

– Tasoerot allassarjojen vauhdeissa on kaventuneet. Kuten Heidikin mainitsi, käännökset ovat osalle vielä pieni kompastuskivi. Sinänsä yksittäiset käännökset sujuvat jo hyvin, mutta sarjoissa käännösten taso vielä tippuu aika paljon. Poikien leirillä potkuissa on suuri tasoero, osa ei jaksanut potkia sarjoja loppuun tai potkia ylipäänsä reipasta vauhtia, Rajansuo jatkaa.

Poikien leirillä potkuharjoituksissa havaittiin mainittavia eroja. Kuva: Aleksi Rajansuo

Poikien leirivalmentaja Mikko Alpola haluaa nostaa esiin aina leirien ison jutun, joka on säilynyt vuosien varrella, poikien liikunnan riemu. Moni jää kuivatreenin jälkeen pelailemaan tai hyppimään trampoliinilla kavereiden kanssa ja treeniin tuodut pallot ym. välineet eivät montaa sekuntia saa olla rauhassa, kun pelit on jo pystyssä. Tämä ylitsepursuava into liikkua aiheuttaa tietysti ajoittaisia ongelmia ohjeiden kuuntelussa, mutta on isossa kuvassa mahtava ja tärkeä asia.


Rollojoukkueen kotisivu löytyy uinnin Maajoukkueet-osiosta.

Lisätietoa Rollo-uintien muutoksista 

Asiasanat

Rollojoukkue