Naiset ohittivat Ruotsin EM-viestifinaalissa

#UUTINEN #UINTI 8.12.2019

EM-uinnit päättyivät suomalaisittain kaksijakoisiin tunnelmiin viestifinaalien osalta. Kuva: Jussi Salminen

4x50 metrin sekauintiviestit päättivät Glasgow'n lyhyen radan EM-uinnit sunnuntai-iltana. Suomella oli joukkue sekä naisten että miesten finaaleissa.

Lotta UpanneVeera KivirintaJenna Laukkanen ja Fanny Teijonsalo onnistuivat kohentamaan sijoitustaan finaalissa yhdellä ylöspäin, kun Ruotsi jäi finaalin viimeiseksi. Suomi paransi aamun eristä liki puoli sekuntia ajalla 1.47,41. Nelikosta tyytyväisin uintiinsa oli ankkuri Teijonsalo.

– Tässä kisaviikolla on tullut uitua tämä viidenkympin vapari useamman kerran ja tämä viimeinen oli niistä paras, Teijonsalo tuumi.

Myös Upanne ja Kivirinta pystyivät parantamaan osuusaikojaan aamun eristä finaaliin.

Suomi ohitti finaalissa Ruotsin. Avausosuuden uimarina Lotta Upanne sai 50 metrin selkäuinnista viralliseksi ajaksi 27,30. Kuva: Jussi Salminen

Jopa kolme joukkuetta diskattiin

Miesten viestissä kisasi yhdeksän joukkuetta, kun Suomi pääsi mukaan finaaliin alkuerien yhdeksänneltä sijalta protestin kautta. Niko MäkeläAndrei TuomolaRiku Pöytäkivi ja Ari-Pekka Liukkonen lähtivätkin uimaan jouluisissa tunnelmissa, kun kilpailun tuomaristo tällaisen joululahjan soi. Kun kaikki on pelissä, pitää riskejäkin ottaa, ja Suomen kohtalona oli hylkäys vaihtorikon vuoksi. Finaalin tuloksia jännättiin hartaasti, sillä peräti kolme joukkuetta diskattiin finaalin päätteeksi. Siihen asti taululla loisti uudet SE-lukemat, mutta ne eivät tilastoihin päädy. Suomella ratkaisevaa oli liian ripeä viimeinen vaihto.

Suomi sai Glasgow'n EM-uinneista kaksi pronssimitalia, Jenna Laukkasen tuomina 100 metrin seka- ja rintauinnista. Finaalipaikkoja saavutettiin yhteensä seitsemän. Suomen ennätyksiä syntyi kaksi. 49 maan kisoissa Suomi oli mitalitaulukon 18:s Irlannin kanssa.