Laukkanen ja Hulkko jatkoon Glasgow'ssa

#UUTINEN #UINTI 4.12.2019

Jenna Laukkanen eteni viidentenä jatkoon rintauintisprintissä. Kuva: Jussi Salminen

Lyhyen radan EM-uintien avausaamussa nähtiin iso joukko suomalaisuimareita, kaikki 16 pääsivät heti tositoimiin. Odotuksissa oli myös jatkopaikkoja illan startteihin, ja naisten 50 metrin rintauinnissa niitä myös saatiin. 

Jenna Laukkanen ja Ida Hulkko etenivät viidentenä ja seitsemäntenä keskiviikkoillan aluksi uitaviin välieriin. Veera Kivirinta oli kolmas vahva suomalainen tässä lajissa, mutta 11. sijastaan huolimatta hän ei pääse 16 uimarin välieräjoukkoon, sillä EM-kilpailuissa enintään kaksi uimaria maata kohden voi päästä jatkoon. Kivirinta ui kyllä kauden parhaansa (30,52), mutta se ei lämmittänyt:

– Uinti oli sellaista suhimista, liian kovat kierrokset, kaikkensa yrittänyt Kivirinta kommentoi.

Veera Kivirinta ui kauden parasta vauhtia, mutta kova kilpailu pudotti hänet jatkosta. Kuva: Jussi Salminen

Jenna Laukkanen ei odottanut aamun uinnilta muuta kuin jatkoon pääsyä. Hänen vauhtinsa oli suomalaisista parasta, 30,03:

– Pieni painehan tässä välieräpaikasta on, kun meitä on kolme näin kovaa, ja se aiheutti minulle pientä yliyrittämistä, mutta uinti tuntui ihan hyvältä, Laukkanen kertoi.

Hulkko tuli seitsemänneksi ajalla 30,33:

– Vähän samaa kuin Jennallakin, pieni pelko niskassa aamulla. Jospa iltaan saisi yhden hyvän käännöksen niin se auttaisi tuohon aikaan paljon, toinen altaanmittakin voisi sitten olla parempi, Hulkko tuumi.

Välierät kisataan illalla klo 19.07 Suomen aikaa. Kahdeksan parasta etenee vielä samana iltana uitavaan EM-finaaliin (klo 20.14).

Ida Hulkko oli seitsemäs alkuerissä. Kuva: Jussi Salminen

Täpärät karsiutumiset miehille

Miesten 50 metrin rintauinnissa jäätiin hyvin lähelle semifinaalipaikkoja. Andrei Tuomola karsiutui ensimmäisenä kuudella sadasosalla ja Olli Kokko toisena kahdeksalla sadasosalla. Molemmat ovat varasijoilla, mikäli välieriin jostakin syystä vapaa rata ilmaantuu.

EM-konkari Andrei Tuomola oli ensimmäinen karsintaviivan alapuolella. Kuva: Jussi Salminen

Tuomolalla on matkan Suomen ennätys (26,43), mutta se jäi tänään tasan kuuden kymmenyksen päähän:

– No se uinti ei lähtenyt, ei oikein päässyt siihen sisään ollenkaan, Tuomola kertoi.

Olli Kokko kellotti oman ennätyksensä (27,05) mutta välieräpaikan karkaaminen oli hänellä päällimmäisenä mielessä:

– Odotin 26-alkavaa aikaa ja siksi semifinaali oli ihan selkeä tavoite. Harmittaa. Maaliintulo oli tosi pitkä, siihen olisi ehkä pitänyt ottaa yksi veto vielä, Kokko sanoi.

EM-debytantti Olli Kokko kiiti hyvää vauhtia, ja jäi vain niukasti välieristä. Kuva: Jussi Salminen

Viestimiehet samalla sijalla kuin viime kisoissa

Suomi on mukana kaikissa EM-uintien viesteissä. Ne uidaan 4x50-metrisinä ja keskiviikkona viestittely alkoi miesten vapaauinnilla. Anton HerralaAri-Pekka LiukkonenNiko Mäkelä ja Teemu Vuorela sijoittuivat yhdeksänneksi. EM-finaali karkasi vain 0,12 sekunnin erolla kärkikahdeksikkoon. Avausosuudella Anton Herrala kirjautti kauden parhaan aikansa (22,08) ja sitä Herrala pääsee jahtaamaan vielä perjantain henkilökohtaisessa lajissa.

Suomen viestimiehet tavoittelivat paikkaa vapaauintiviestin finaaliin. Kuva: Jussi Salminen

Riku Pöytäkivi aloitti kisansa 100 metrin perhosella. Hän ui kauden parhaansa 51,51 ja sijoittui 22:nneksi. Välierien karsintaraja oli 51,35.

Katso kaikki suomalaisten tulokset EM-kisasivulta 

Asiasanat

EM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia