EM 2000 VIDEO: Jere Hård perhosteli ensimmäisen kultamitalinsa EM-altaassa!

#TARINA #UINTI 4.7.2020

Jere Hård voitti EM-kultaa Helsingissä kesällä 2000! Kuva: Yle

Helsingissä järjestettiin kesällä 2000 uinnin, uimahyppyjen, taitouinnin ja avovesiuinnin EM-kilpailut. Tapahtuma on suurin suomalaisessa uintiurheilussa toteutettu ponnistus, jonka onnistumiseen tarvittiin iso joukko lajeille sydämensä menettäneitä toimijoita. Kilpailut pidettiin 28.6.–9.7. Mäkelänrinteen upouudessa uintikeskuksessa ja Espoon Pitkäjärvellä Nuuksiossa. Tässä juttusarjassa kerromme päivittäin kisoihin liittyvistä tapahtumista ja henkilöistä.

Lue kaikki EM 2000 -tarinat tästä!

Jere ja Jarno tykittivät palkintopallille!

4. heinäkuuta oli hurmoksellinen päivä Helsingin EM-uinneissa 20 vuotta sitten. Suomi sai nauttia kahdesta EM-mitalista, jotka olivat enemmän tai vähemmän yllätyksellisiä. Jere Hård ui finaalijakson ensimmäisessä startissa voittoon, ja tuloksena oli 50 metrin perhosuinnin uusi Suomen ennätys 23,88, joka kiilautui maailmantilastossa kolmanneksi. Taakse jäivät itse Lars Frölander (SWE) ja Mark Foster (GBR), vaikka molemmat uivat maidensa ennätysvauhtia, Frölander 23,96 ja 30-vuotias Foster 24,02. Katso Jeren muistelmat EM-kisoista ja urastaan alla olevalta videolta!

Hårdin kanssa samassa finaalissa ui myös Tero Välimaa. Hän oli kahdeksas ajalla 24,65.

Jarno Pihlava saavutti EM-hopeaa Helsingissä kesällä 2000. Kuva: Yle

Jarno Pihlava pääsi nelosradalta 100 metrin rintauinnin EM-finaaliin. Näytti jo vahvasti siltä, että Pihlava voittaisi siltä, mutta maaliintulossa Italian Domenico Fioravanti kurotti viisi sadasosaa nopeammin, ja raisiolainen kuittasi hopeaa ajalla 1.02,07. Pronssikorokkeelle kipusi Venäjän Dmitri Komornikov lukemin 1.02,11. Jarno Pihlavan videon näemme sunnuntaina 5. heinäkuuta.

Hanna-Maria Seppälä nähtiin välierissä satasen vapaauinnissa ensimmäisissä aikuisten pitkän radan arvokisoissaan. Tuolloin vielä nuorten EM-kisoja kauden päätähtäimenään pitänyt Seppälä ui uuden Suomen ennätyksen 56,72, mutta finaaliin vaadittiin reilut puoli sekuntia kovempi aika ja Seppälä oli 12:s.

Jani Sievinen ui 200 metrin sekauinnin semifinaalissa mutta joutui pettymään 11. sijaansa. Matkan ME-mies karsiutui EM-finaalista.

Katso videolta Jere Hårdin muistot EM-kisoista ja urasta!