Uinnin EM-joukkueessa menestyspotentiaalia – Pulkkinen ennakoi kovatasoisia kisoja

#UUTINEN #UINTI 14.5.2021

Ari-Pekka Liukkosen tähtäin on 50 metrin vapaauinnin finaalissa

Suomen uintimaajoukkue matkustaa pitkän radan EM-kilpaluihin Budapestiin lauantaina. Suomen 13 uimarin joukkueessa on vahvaa kokemusta ja myös ensikertalaisia, kun Martta Ruuska ja Siiri Einiö matkaavat ensimmäisiin aikuisten kansainvälisiin arvokilpailuihinsa.

Joukkueen viimeisin arvokisamitalisti on Jenna Laukkanen, joka voitti kaksi pronssia lyhyen radan EM-kilpailuissa Glasgowssa joulukuussa 2019.

Suomalaiset ovat olleet keväällä vahvassa vireessä, ja Suomen ennätyksiä on nähty Matti Mattssonin sekä Ida Hulkon toimesta. Ari-Pekka Liukkonen puolestaan huipensi Helsinki Swim Meetin huhtikuussa rikkomalla 50 metrin vapaauinnissa Tokion olympialaisten A-rajan.

Mielenkiintoa ja odotuksia suomalaisten osalta nostavat tämän hetken Euroopan rankingit: Matti Mattsson 200 metrin rintauinti (ranking 4.), Ari-Pekka Liukkonen 50 metrin vapaauinti (9.), Mimosa Jallow 50 metrin selkäuinti (4.) ja 100 metrin selkäuinti (14.) sekä Ida Hulkko 50 metrin rintauinti (8.) ja 100 metrin rintauinti (14.)

­– Kun on noin monta suomalaista Euroopan rankingien kymmenen parhaat joukossa, niin menestystä voi odottaa. Korona todennäköisesti aiheuttaa sen, että kaikki Euroopan huiput haluavat saada kovia startteja tässä vaiheessa ja siksi uskon, että luvassa on normaalia kovempitasoisemmat olympiavuoden EM-kilpailut. Arvokisamitali vaatii uinnissa aina nappionnistumisen oikealla hetkellä ja siihen tietysti myös meidän huippumme tähtäävät, huippu-uinnin valmennuspäällikkö Tommi Pulkkinen ennakoi.

– Ensikertalaisilla jo pelkästään kisaympäristö voi tuoda paineita. Haluan, että luomme joukkueena Ruuskalle ja Einiölle turvallisen ympäristön. On hienoa, että meillä on joukkueessa kokeneita arvokisamitalisteja, joilta nuoremmat voivat nähdä sekä oppia. Molemmilla ensikertalaisilla on taustalla lupaava tuloskehitys ja useita hyviä kisoja alla, joten he voivat lähteä kisoihin rauhallisin mielin, Pulkkinen sanoo.

Liukkonen haluaa jatkaa finaaliputkea

Ari-Pekka Liukkonen valmistautuu jo kuudensiin pitkän radan EM-kilpailuihinsa. Uimarin paras sijoitus on vuoden 2014 Berliinin kisoista, jolloin Espoon Cetusta edustava Liukkonen ui päämatkallaan 50 metrin vapaauinnissa kolmanneksi.

Budapestiin Suomen nopein uimari lähtee vapautuneena, kun Tokion olympialaisten A-raja meni rikki muutama viikko takaperin Helsingissä ajalla 21.92. Nousujohteinen kevät lupaa hyvää EM-kilpaluja ajatellen.

– Tavoitteita lähestyn oman suorituksen kautta. Ensisijaisesti lähden parantamaan Helsingin uinnista niin, että pääsisi jo alle 21.90. EM-kilpailuita koskien tietysti haluaisin jatkaa 2012 vuonna alkanutta pitkän radan EM-kilpailuiden finaalisarjaa, Liukkonen kertoo.

Liukkosen valmistautuminen EM-kilpailuihin on sujunut Helsinki Swim Meetin jälkeen hyvin. Kaikki tekeminen on tähdännyt siihen, että huippusuoritus irtoaa 50 metrin vapaauinnin finaalissa kisojen päätöspäivänä 23. toukokuuta. Liukkonen kehuu myös Budapestin olosuhteita.

– Treenit ovat kulkeneet hyvin. Enemmän palauttelevaa ja joitakin kovia vetoja on otettu. Salilla sama homma: isoja tehoja, vähemmän toistoja ja enemmän lepoa. Herkistelyjakson pituus riippuu paljon edeltävästä jaksosta, mutta yleensä näin ennen pääkisoja herkistelen kolmisen viikkoa, Liukkonen taustoittaa.

– Budapestissa on yksi maailman nopeimpia altaita. Unkarissa uinti on kansallisurheilua ja siellä on panostettu olosuhteisiin. Varmasti tulee olemaan hyvin järjestetyt kilpailut, Liukkonen ennakoi.

Ida Hulkolla keskittyminen hetkessä

Hulkko pitää ajatukset seuraavassa startissa

Ida Hulkko lähtee Budapestin kuplaolosuhteisiin toisen kerran puolen vuoden sisällä. Viime syksynä Hulkko eli kuplassa kuuden viikon ajan ammattilaisliiga ISL:ssä osana Team Ironin joukkuetta.

Viimeinen vuosi on ollut Hulkolle menestyksekäs, kun rintauinnin Suomen ennätyksiä on tullut pitkällä ja lyhyellä radalla yhteensä peräti viisi. Tokion olympialaisten A-raja meni rikki 100 metrin rintauinnissa viime vuoden kesäkuussa ja valmistautumista kesän huipennukseen on saatu tehdä paineettomassa tilassa.

Hulkon paras sijoitus pitkän radan EM-kilpailuissa on vuodelta 2018 Glasgowsta, kun 50 metrin rintauinnissa TaTU Tampereen uimari sijoittui viidenneksi. Hulkko on ollut tasainen arvokisasuorittaja, ja vyöltä löytyy jo kaikkien MM- ja EM-kilpailuiden finaalit.

– Viime syksynä ISL:ssä keskityttiin erityisesti siihen, että mennään yksi laji kerrallaan. Sitä samaa noudatetaan myös nyt, eikä mennä asioiden edelle. Lähden uimaan jokaisen lajin täysiä ja katsotaan sitten maalissa, mihin se riittää.

Harjoituksissa Hulkko on keventelyn lisäksi pyrkinyt viimeistelemään tekniikkaansa 50 metrin rintauintia ajatellen.

– EM-kilpaluissa omien tavoitteiden pääpaino on 50 metrillä. Tiedostan, että huippusuorituksella on mahdollisuus taistella mitalista. Tämän kauden finstoilla on vähän ollut tekniikan kanssa haasteita, kun on työstetty olympialaisia varten 100 metriä ja frekvenssi on ollut sen mukaan myös 50 metrillä. Keventelyn ja pienen tekniikan hienosäädön kanssa olemme nyt siis valmistautuneet 50 metrille, Hulkko kertoo.

EM-kilpailuiden jälkeen olympialaisiin on noin kaksi kuukautta aikaa. Myös kesän päätapahtuma on vääjäämättä Hulkon mielessä.

– Totta kai olympialaisia varten keskittyminen on ollut koko vuoden enemmän 100 metrillä. Kyllä kaikki paukut on laitettu olympialaisiin ja ne ovat itselle suurimmat mahdolliset kilpailut, Hulkko päättää.

Suomen EM-joukkue:
Jenna Laukkanen / Swimming Club Vuokatti
Ari-Pekka Liukkonen / Cetus Espoo
Mimosa Jallow / Kampuksen Plaani
Matti Mattsson / Porin uimaseura
Ida Hulkko / TaTU Tampere
Laura Lahtinen / Helsingfors Simsällskap
Veera Kivirinta / TaTU Tampere
Fanny Teijonsalo / Cetus Espoo
Niko Mäkelä / Helsingfors Simsällskap
Miikka Ruohoniemi / Cetus Espoo
Siiri Einiö / Gladius Kirkkonummi
Martta Ruuska / Swimming Jyväskylä
Anton Herrala / TaTU Tampere

Uinnin EM-kilpailut Ylen kanavilla:
17.5. 10.55– Areena / 19.00–20.30 TV2
18.5. 10.55– Areena / 19.00–20.45 TV2
19.5. 10.55– Areena / 19.00–21.05 TV2
20.5. 10.55– Areena / 18.58–20.35 TV2
21.5. 10.55– Areena / 18.55–21.00 TV2
22.5. 10.55– Areena / 19.00–20.45 TV2
23.5. 10.55– Areena / 18.55–20.30 TV2

Seuraa EM-kilpailuiden tapahtumia myös huippu-uinnin Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa!

Asiasanat

EM-kilpailut

Lisää vastaavia uutisia