Syö, nuku, treenaa, pidä hauskaa!

#TARINA #UINTI 21.2.2020

Ikäkausimaajoukkueen tyttöjen leiri kokoontui Vierumäellä 23.-26. tammikuuta. Kuva: Simo Karvinen

Uinnin ikäkausimaajoukkueet leireilivät tammi-helmikuun vaihteessa Vierumäellä. Ikäkausimaajoukkueisiin kuuluu 12–15-vuotiaita uimareita ja alkuvuoden leiritykset pidettiin  erikseen tyttöjen ja poikien joukkueina. Yhteisleirikin on tulossa ja heinäkuussa tähtäimenä ovat pohjoismaiset ikäkausimestaruusuinnit Liettuassa.

Leirien teemoina oli jutun otsikon lisäksi valmiuksien vahvistaminen ja tekemisen laatuun keskittyminen. Allastreeneissä paneuduttiin aerobiseen perusharjoitteluun. Toki leireillä tehtiin myös tekniikkakuvaukset Antti Kauhasen johdolla, jotta yksityiskohtia voidaan hioa vielä terävämmiksi.

– Jokainen veto voi viedä uintia eteenpäin. Kyse on siitä, että uimari on itse kiinnostunut kehittymään ja on valmis tekemään asioita sen eteen, nuorten olympiavalmentaja Simo Karvinen muistuttaa.

Palautumiseen pitää kiinnittää huomiota

Kuivaharjoituksia leireillä veti Tuomas Tikkala. Nuoret uimarit saivat oppia lämmittelyyn ja testauspuolella keskityttiin liikkuvuuteen ja voimaan. Painopisteinä fysiotesteissä olivat liukuasento, nilkkojen ja rintarangan kierto. Voimapuolella testattiin olkavarren kiertoa, punnerruksia ja leuanvetoa.

Simo Karvinen muistuttaa uimareita ja kotijoukkoja vielä yhdestä tärkeästä asiasta.

– Urheilijoiden keskusteluissa käytiin läpi perusarkea. Etenkin nukkumisessa on haasteita. Joka yö pitäisi nukkua 9-10 tuntia, mutta joillakin uni jää alle kahdeksaan tuntiin. Tämä ei tue kunnollista harjoittelua, Karvinen painottaa.

Hän näkee seuroissa tehtävän hyvää työtä. Vaatimustasoa voi vielä pikkuisen nostaa korkeammalle ja tähdätä rohkeasti kohti kansainvälistä tasoa.

– Tässä ikävaiheessa tärkeintä on palon sytyttäminen harjoitteluun ja harjoitettavuuden kehittäminen. Nämä vievät joka treenissä askeleen lähemmäs urheilullisia unelmia ja tavoitteita.

Mieli mukana harjoittelussa

Tyttöjen ikäkausimaajoukkueen leiriä vetivät valmentajat Heidi Rissanen (ÅSK) ja Joonatan Lehtonen (OU). He kehuivat joukkueen asennetta ja valmiutta toteuttaa haastaviakin harjoitteita altaassa. Tätä kovaa ikäluokkaa tulee vain rohkaista haastamaan itseään vieläkin enemmän tekemään asioita paremmin.

Poikien leirillä havaittiin eroja harjoitettavuudessa. Suurimmat tasoerot altaassa löytyivät selkä- ja rintauinnissa. Mikko Junninen (Vanders) ja Aleksi Rajansuo (RiUS) vetivät leiriä, ja molemmat kehuivat poikien hyvää ja tsemppaavaa henkeä, mikä kestää pienen kisailunkin, esimerkiksi viestitreenissä. Vaikka tilanteesta tehtiin kilpailunomainen, yhteishenki oli korkealla, ja kovista vedoista tuli laadukkaita.

– Turhia valituksia ja marinoita ei kuulunut, vaikka osalle leirin kuormitus oli huomattavasti yli sen, mitä kotona treeneissä tulee. Halu kehittyä uimareina ja sitoutuneisuus työntekoon kävi selkeästi ilmi, esimerkiksi silloin, kun uinti ei alkanut suoraan oheistreenin jälkeen, niin useampi poika tuli etuajassa altaille jumppaamaan ja lämmittelemään, Junninen havainnoi.


Lue lisää ikäkausimaajoukuuesta