Parauinnin MM-kisat alkavat Lontoossa

#UUTINEN #UINTI 8.9.2019

Lontoon olympiapuiston uimala toimii taas arvokisanäyttämönä. Vuoden 2012 kisojen jälkeen siellä on järjestetty muun muassa EM-uinnit 2016. Kuva: Jussi Salminen

Yhdeksännet parauinnin MM-kisat käydään vuoden 2016 olympia- ja paralympiauimalassa Lontoossa. Alun perin kisat oli myönnetty Malesiaan, mutta kansainvälinen paralympiakomitea veti kisat pois Malesialta taatakseen kaikille jäsenmailleen turvallisen osallistumismahdollisuuden. Kisoissa nähdään yli 650 uimaria 80 maasta.

Suomesta MM-altaalle lähtee viiden uimarin joukkue, joka on sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Jessika Markkanen, Meri-Maari Mäkinen ja Leo Lähteenmäki ovat kisanneet MM-tasolla ennenkin. Nader Khalili ja Henrik Krogius ovat ensikertalaisia MM-tasolla, mutta debytoivat EM-tasolla jo viime vuonna.

Edelliset MM-kilpailut järjestettiin vuoden 2017 lopulla maanjäristyksen runtelemassa Mexico Cityssä, ja kisojen viivästyminen aiheutti tuolloin osanottajakatoa. Suomalaiset saavuttivat Mexico Cityssä kolme mitalia.

Vammaisuinnin maajoukkuetta kesän World Series kisoissa. Vasemmalta Leo Lähteenmäki, Jessika Markkanen, Antti Latikka, William Söderling, Jari Nordblom, Meri-Maari Mäkinen, Jessica Hölttä, Nader Khalili ja Jenna Rajahalme.

Jaossa maapaikkoja Tokion paralympialaisiin

Tokion paralympiauinnit kisataan 25.8.–6.9.2020. Kansainvälinen paralympiakomitea IPC on asettanut uintiin urheilijoiden enimmäismääräksi 620 (340 miestä, 280 naista). Näyttöaika on 1.10.2018–2.8.2020 ja aikarajoissa MQS-raja (Minimum Qualification Standard) tulee olla saavutettuna. Lisäksi valintaan vaikuttaa sijoitus parauinnin maailmanrankingissa 31.1.2020. Lontoon MM-kilpailuissa kaksi parasta kussakin mitalilajissa saavuttaa maapaikan Tokion paralympiauinteihin.

Antti Latikka ja Leo Lähteenmäki ovat jo saavuttaneet Tokion MQS-rajat. Latikka on uinut yli 2,5 sekuntia S13-luokan 100 metrin selkäuintirajan alle, mutta hän ei kisaa Lontoossa. Lähteenmäki on alittanut yli puolella sekunnilla 50 metrin vapaauinnin MQS-rajan. Lähimpänä rajaa on Nader Khalili, jolla puuttuu vain 0,88 sekuntia satasen selkäuinnin MQS-rajasta.

Markkanen ui Lontoossa kolme lajia

Turbulenttisesti sujunut kausi on tuonut Jessika Markkaselle vain yhden uuden ennätyksen, sadan metrin perhosuinnissa. Lontoon lähtökuopat näyttävät kylläkin tilastojen valossa hyviltä, sillä vapaauintimatkoillaan Markkanen on kellottanut aivan parhaan tasonsa tuntumaan. Valmentajavaihdoksenkin tänä kesänä kokenut Markkanen tavoittelee toisista MM-kisoistaan uusia ennätyksiä myös vapaauinneista. Kaksi vuotta sitten hän eteni MM-finaaliin kaikilla kolmella matkallaan. Markkanen kisaa liikuntavammaisten S9-luokassa.

Mäkisellä puolustettavana sekauinnin MM-kulta Meksikosta

Meri-Maari Mäkisen teemana on koko kauden ajan ollut uuden perhosuintitekniikan sisäänajo. Sääntömuutosten vuoksi hän on joutunut ottamaan käyttöön kahden käden perhosuintitekniikan aiemman yhden käden tekniikan sijaan. Siksi Mäkiselle oli helpotus, että MM-kisat siirtyivät parilla kuukaudella myöhemmäksi. Tekniikkamuutos on hidastanut perhosessa altaanmitan uintivauhtia noin kymmenellä sekunnilla. Päämatkalla sekauinnissa myös luokittelumuutokset ovat tuoneet Mäkisen SM7-luokkaan kilpailijoita ylemmästä luokasta, joten hänen on vaikeaa asettaa tulostavoitetta Lontoon kisoihin. Sekauinnista hän kuitenkin odottaa kauden parasta aikaansa ja viime aikoina hyvin kulkeneesta vapaauinnista uutta omaa ennätystä. CP-vammainen Mäkinen kilpailee S7-luokassa.

Khalilin lajit heti kahtena ensimmäisenä päivänä

Tokion paralympialaisiin vahvasti mielivä Nader Khalili on tehnyt tällä kaudella isoja harppauksia tulostasossaan. Satasen selkäuintivauhti on parantunut viime kesästä jopa yli kuusi sekuntia tekniikan hiomisen ansiosta, eikä Tokion MQS-raja ole enää kuin alle sekunnin päässä. Kesäharjoittelun haasteena Vaasassa on ollut suljettu uimahalli, mutta kaupungin liikuntatoimen erityisluvalla Khalili on päässyt valmistautumaan kotialtaassa yksityisolosuhteissa. Treenit ovatkin sujuneet hyvin ja ilman loukkaantumisia. Joukkueen kuopus teki EM-debyytin viime kesänä ja osallistuu nyt ensimmäistä kertaa MM-tason kisoihin. Khalili kisaa kehitysvammaisten luokassa S14.

Lontoossa on erinomaiset kisaolosuhteet. Kuva: Jussi Salminen

Krogius on hakenut vauhtia Australiasta asti

Viime kesän EM-uintien jälkeen Australian Melbourneen harjoittelemaan muuttanut Henrik Krogius debytoi nyt MM-tasolla. Perhosuinnin tekniikka on uusittu Australiassa, eikä se ole ollut helppo projekti. Kesäkuun SM-uinnit toivat Krogiukselle kuitenkin uuden ennätysajan ja itseluottamusta kohti MM-karkeloita. Vapaauinnissa vauhti on myös kohentunut, mutta ei aivan MM-kisarajaan asti. Krogius on silti tyytyväinen kauteensa tähän asti. Uusi harjoitusympäristö on opettanut paljon, treenikuri Australiassa on kova mutta tuloksellisuus ja uudet harjoituskaverit motivoivat. MM-uintien jälkeen hän aloittaa opinnot Sydneyn yliopistossa. Krogius haluaa Lontoossa ottaa uuden askeleen lähemmäs kohti Tokion paralympiauintien tulosrajaa. Lyhytkasvuinen Krogius kisaa S5-luokassa.

Lähteenmäki haluaa kolmannen MM-mitalin

Kahdesti urallaan MM-pronssia voittanut Leo Lähteenmäki lähtee Lontoon kisoihin hyvistä asetelmista. Päämatkalla 50 metrin vapaassa vauhti on kohentunut aivan ennätyksen tuntumaan kevään kansainvälisissä kisoissa, ja kevätkauden harjoittelu on sujunut ilman sairasteluita. Ensimmäistä kertaa Lontoon paralympia-altaalla starttaava Lähteenmäki pitää hyvinä tavoitteina MM-finaalipaikkaa sadalla metrillä ja puolta lyhyemmässä lajissa MM-mitalia. Ennätykset ovat jo verrattain vanhoja, mutta MM-kisassa aikaa tärkeämpi tulos on sijoitus. Tokion MQS-raja on Lähteenmäellä jo roimasti alitettuna. Lähteenmäki kisaa liikuntavammaisten S9-luokassa.


Katso suomalaisten kisaohjelmat MM-kisasivulta 

Tulospalvelu: www.paralympic.org/london-2019