Ida Hulkolle taas maailmancupin voitto Budapestissa!

#UUTINEN #UINTI 6.10.2019

Valmentaja Jere Jänneksen ja uimari Ida Hulkon yhteistyö luistaa erinomaista vauhtia. Hulkon kaulaan ripustettiin sunnuntaina jo toinen maailmancupin kultamitali. Kuva: Jari Varjonen

Rintauimari Ida Hulkko kahmi jo toisen voittonsa Budapestin maailmancupuinneissa. Tamperelaisen lempimatka, 50 metrin rintauinti taittui sunnuntai-illan finaalin kärkivauhtia 30,82. Matkan Suomen ennätystä (30,53) hallussaan pitävälle Hulkolle tulos oli viidenneksi nopein kautta aikain.

– Sain ladattua ihan hyvin finaaliin ja olen tyytyväinen, että perustaso on tuollaiseksi vakiintunut. Edelleenkään en saanut kauheasti irti, ja hapot pysyi alhaalla, kun ei ole treenattu nopeutta, Hulkko kertoi.

Finaalissa hän oli ylivoimainen, vasta 15-vuotias Kiinan Qianting Tang jäi suomalaiselle lähes puoli sekuntia. Budapestin voitoistaan Hulkko kuittasi kaksi 1500 dollarin palkintoshekkiä.

– Onhan se kivaa, että rahaakin tulee ja tietysti on kivaa voittaa tällaisissa kisoissa. Kyllä siinä mikkeliläistyttö on vähän äimän käkenä, että mitä tässä tapahtuu, kun yhtäkkiä kaikki on haastattelemassa kisan jälkeen.

Viime heinäkuun Gwangjun MM-finaalissa Hulkko olisi ollut tällä ajalla kuudes. Hän on nyt MM-uintien jälkeisen maailmantilaston kolmanneksi nopein Alia Atkinsonin (JAM) ja Benedetta Pilaton (ITA) jälkeen.

Helsingfors Simsällskapin Laura Lahtinen oli Hulkon seurana finaalissa. Lahtinen kiiti jaetulle viidennelle sijalle lukemin 31,83, mikä on hänen toiseksi parasta vauhtiaan. Lahtisen nuorten SE kirjataan kesäkuun SM-uinneista 31,70.

Mäkelä syttyi ennätysvauhtiin ensimmäisessä finaalissaan

Miesten 50 metrin perhosuintifinaalissakin nähtiin kaksi suomalaista. Aamun alkueristä Riku Pöytäkivi ja Niko Mäkelä raivasivat tiensä kärkikahdeksikkoon. Illan finaalissa Riihimäen Uimaseuraa edustava Mäkelä oli hivenen nopeampi. Mäkelä hyödynsi tilaisuutensa ensimmäisessä maailmancupin finaalissaan ja ui viidennelle sijalle uudella ennätysajallaan 23,74. Toukokuinen ennätysvauhti koheni seitsemällä sadasosasekunnilla. Helsingfors Simsällskapin Pöytäkivi tuli heti Mäkelän vanavedessä kuudenneksi ajalla 23,77.

Viidentenä suomalaisena sunnuntain mc-finaaleissa nähtiin Helsingfors Simsällskapin Vilma Ruotsalainen. 200 metrin sekauinti kulki aikaan 2.19,81, mikä vei Ruotsalaisen seitsemänneksi. Mielenkiintoista oli, että aika ja sijoitus olivat tismalleen samoja myös aamun alkuerissä.

Turun Uintiklubin nuorukainen Jesper Lietzen jatkoi vahvoja otteitaan päätöspäivänä. Lauantain 200 metrin sekauinnin tapaan hän saavutti ensi kesän nuorten EM-uintien B-rajan myös sunnuntain 400 metrin sekauinnissa. Oma ennätys kohentui lukemiin 4.32,79.