Mitä on vesis?

Vesis on vesipallon alkeismuoto, jota voidaan pelata altaassa kuin altaassa kunhan jalat yltävät kaikilla pohjaan. Vesiksen perusideana on helpottaa tutustumista lajiin, mutta tuoda myös mahdollisimman monelle uimaseuralle mahdollisuus järjestää ohjattua vesipallotoimintaa omassa seurassaan.

Vesiksen avulla yritetään kannustaa lapsia uimaan hauskalla tavalla pelaamisen ohessa. Tätä kannustetaan säännöllä, jolla estetään pallon kuljettaminen jalat pohjassa. Palloa saa kuitenkin kuljettaa uimalla. Palloa saa käsitellä kaksin käsin, kun oikeassa vesipallossa sallitaan kenttäpelaajille vain yhdellä kädellä pelaaminen.

Ohjaaja tai opettaja voi kuitenkin muokata sääntöjä ryhmän taitotason mukaan ja haastaa lapsia viemään taitojaan pidemmälle. Vesiksen tiimmellyksessä aika kuluu nopeasti ja lapset uivat huomaamattaan pitkiäkin matkoja. Vesis on hauskaa, ja siitä voi saada helposti koko perheen lajin esimerkiksi mökkiharrastukseksi.

Vesissäännöt

"Mitä vähemmän sääntöjä, sitä helpompaa lasten on päästä leikkiin tai peliin mukaan."

Aloittelevan pelaajan tärkeimmät säännöt on lihavoitu. Muita sääntöjä käytetään, kun pelataan esimerkiksi turnauksia, jolloin tärkeintä on että ohjaaja tietää sääntöjen sisällön. Peli kulkee lapsilta parhaiten, kun heille kerrotaan kuinka erilaisissa tilanteissa tulee pelata yksi sääntö kerrallaan käytännön esimerkkejä mukaillen.

  1. Pelaaja saa ottaa pallon kiinni kahdella kädellä ja syöttää yhdellä kädellä. Tuomari/ohjaaja voi pelaajan iästä ja taitotasosta riippuen soveltaa tätä sääntöä.
  2. Palloton pelaaja saa liikkua jalat pohjassa.
  3. Pallollinen pelaaja ei saa liikkua jalat pohjassa. Kuitenkin pallollinen pelaaja saa liikkua pallon kanssa uiden.
  4. Palloa ei saa painaa veden alle.
  5. Pelaajan jalkojen yli ei saa uida.
  6. Pallon kanssa uivalta pelaajalta saa viedä pallon, kunhan tavoitellaan palloa eikä pelaajaa.
  7. Kaikenlainen repiminen on kielletty.
  8. Pelaaja ei saa taklata vastustajaa. Jos näin kuitenkin tapahtuu, tulee virheen tehnyt pelaaja poistaa pelistä seuraavaan vihellykseen asti, tai mikäli maalia ei synny, kuluvan erän loppuun asti
  9. Peliaika on 2 x 10 min.
  10. Mikäli pelaajaa rikotaan, tuomitaan vapaaheitto. Vapaaheitto heitetään siltä kohtaa missä pelaajaa on rikottu.
  11. Mikäli pelaaja syyllistyy loukkaavaan käytökseen tai kielenkäyttöön, tuomitaan hänet ulosajoon eikä pelaaja saa enää pelata kuluvassa pelissä. Pelaajan saa korvata.
  12. Mikäli pelaaja syyllistyy väkivaltaiseen käytökseen, tuomitaan hänet ulosajoon eikä pelaaja saa enää pelata kuluvassa pelissä. Pelaajan saa korvata.
  13. Erät aloitetaan omalta maalilinjalta tuomarin vihellyksestä. Tuomari pudottaa pallon altaan keskikohdalle. Molemmat joukkueet lähtevät tavoittelemaan palloa. Ensiksi palloon ehtinyt syöttää pallon omalle joukkueelleen, joka saa ensimmäisenä yrittää saada palloa vastustajan maaliin.
  14. Maalin jälkeen peli aloitetaan kentän keskeltä joukkueet omilla kenttäpuoliskoillaan. Joukkue, joka ei saanut maalia aloittaa peli syöttämällä pallon omalle joukkueelleen.
  15. Maali hyväksytään, kun pallo on ylittänyt kokonaan maalilinjan.
  16. Mikäli maalia kohti kohdistunut heitto menee kentän rajojen yli, tuomitaan tästä puolustavan joukkueen maalivahdille maaliheitto. Mutta mikäli, maalivahti on torjuessaan koskenut palloon, tuomitaan tästä kulmaheitto hyökkäävälle joukkueelle. Kulmaheitto annetaan kahden metrin linjan kohdalta läheltä altaan reunaa.
  17. Tuomareille ja toimitsijoille tulee antaa rauha hoitaa tehtäviään ja katsojien tulee pysyä heille varatulla alueella.
  18. Pelaaja ei saa käyttää pelissä koruja, kelloja, sormuksia, korvakoruja tai muita esineitä, jotka saattavat aiheuttaa vaaratilanteita itselleen tai muille pelaajille.
  19. Kynnet tulee leikata lyhyiksi ja tuomari saattaa tarkastaa kynnet ennen peliä.

Vesiksen koulutusmateriaalit

Vesiksen koulutusmateriaalit ovat valmistettu avuksi uintivalmentajille, uimaopettajille, liikunnanohjaajille ja -opettajille. Opetusmateriaali tarjoaa tietoa lajista ja auttaa heitä aloittamaan vesis-toiminnan omassa seurassaan. Vesiksen opetusmateriaalit ovat saatavilla materiaalipankista ja ne koostuvat kolmesta osasta: Vesis-tietovihkonen, Vesis-harjoitekirjanen ja Vesis-videot.

Siirry materiaalipankkiin