Vaasan SM-uintien lauantain saldona kaksi Suomen ennätystä ja kolme LREM-rajan alitusta

#UUTINEN #UINTI 17.12.2022

Lyhyen radan SM-uinnit jatkuivat Vaasassa lauantaina. Kolmantena kisapäivänä tehtiin kaksi Suomen ennätystä sekä rikottiin kolmesti lyhyen radan EM-raja vuoden 2023 kisoihin. 

Niin nuorten kuin aikuistenkin kisoissa altaasta nousi tuttuja mestareita, kun Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnin Suomen mestariksi ja alitti samalla vuoden 2023 lyhyen radan EM-uintien aikarajan.

Mikkelin Uimaseuran Lotta Upanne on kiihdyttänyt vauhtiaan kohti loppuvuotta ja alitti tänään jo toistamiseen 100 metrin selkäuinnin LREM-rajan. Upanne ui Suomen mestariksi ajalla 59,20.

"Se oli ok uinti, ei ihan parasta, kun jäi sekunnin omasta ennätyksestä. Vähän kausi painaa takana ja paljon tullut muutoksia treenaamiseen. Pitää olla kärsivällinen ja antaa kropalle aikaa palautua", analysoi Upanne mestaruusuinnin jälkeen.

Upanne löytää syyn hyvälle kisavauhdille treenin keventämisestä.

"Treenin jaksotus se varmasti oli. Päätettiin valmentajan kanssa, että SM-kisoihin kevennetään ja sitten tuli myös tuloksia", iloitsi Upanne, joka palasi Suomeen kesällä Irlannista saatuaan opinnot päätökseen. 

Kuuntele Lotta Upanteen haastattelu 

Simmis Granin Louna Kasvio kauhoi tuttuun tapaan mestariksi 400 metrin sekauinnissa sekä nuorten että aikuisten sarjoissa. Iltajaksolla syntyi uusi nuorten Suomen ennätys aikaan 4:40.37. 

Cetus Espoon Aku Kaila metsästi lyhyen radan EM-rajaa selkäuinnin 200 metrillä. Kaila ui SM-hopeaa TaTU Tampereen Metin Aydinin jälkeen ja alitti nuorten rajan LREM-kisoihin ajalla 1.56,50.

Kaila oli tyytyväinen LREM-rajan alitukseen, joka on ollut isona tavoitteena tällä kaudella.

"Kyllä se oli koko kauden tavoite. Onhan se aina vähän yllätys, mutta "tarkoitettu yllätys". Tässä on hyvä kausi takana, treenattu paljon ja käyty hyvillä leireillä", kertoi Kaila, joka kiitteli Cetus Espoon tiimiä ja harjoitusporukkaa yhteishengestä ja valmennuksesta. 

Kuuntele Aku Kailan haastattelu 

Lauantain iltajaksolla miesten 1500 metrin vapaauinnissa Cetus Espoo otti kolmoisvoiton. Mestaruuteen ui Roope Paatos ennen Tomi Silanderia ja Roope Liimataista

Cetus Espoo oli iltaan asti kovassa vireessä. Naisten 4 x 100 metrin vapaauintiviestissä Cetuksen ykkösjoukkue, Fanny Teijonsalo, Peppi Siirtola, Inka Vahtola, Anna Kotonen, ui voittoon ja kirjautti samalla uuden Suomen ennätyksen nimiinsä. Uusi SE aika on 3.40,14.

Miesten 4 x 100 metrin sekauintiviesti päättyi niin ikään Cetuksen voittoon joukkueella Aku Kaila, Miikka Ruohoniemi, Mihail Khanoukaev ja Luukas Vainio

Lyhyen radan SM-uinnit jatkuvat Vaasassa vielä sunnuntaina 18.12.2022.

Tulokset
Jakso 5 Jakso 6 

Ohjelma ja lähtölistat sunnuntain aamujaksoon 

Livestream 

SM-kisojen kuvat käytettävissä vapaasti kisaviestinnässä  Kuvakreditit: Uimaliitto/Teemu Moisio